Na dvogodišnjicu Dobbsa, pro-life aktivisti prisjećaju se povijesnog dana
Europa

Na dvogodišnjicu Dobbsa, pro-life aktivisti prisjećaju se povijesnog dana

Osoblje CNA, 24. lipnja 2024. / 07:00 ujutro

Bilo je nešto iza 10 sati 24. lipnja 2022., vrućeg ljetnog dana u Washingtonu, DC. Stotine su se okupile ispred Vrhovnog suda Sjedinjenih Država čekajući što će suci odlučiti u slučaju Dobbs protiv organizacije za zdravstvenu zaštitu žena Jackson, koji poništio bi Roe protiv Wadea, presudu iz 1973. koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji.

Kristan Hawkins, predsjednik Students for Life of America, izrekao je odluku okupljenima sa stepenica Vrhovnog suda: “Ustav ne daje pravo na pobačaj.”

Odmah nakon njezinih riječi krenule su suze radosnice s jedne strane, dok je druga bila puna razočaranja.

Savanna Deretich, koordinatorica saveznih vladinih poslova za Studente za život Amerike, bila je na Vrhovnom sudu tog povijesnog dana i rekla za CNA da je doživjela “najčišću radost” i po prvi put znala “što zapravo znači samo plakati jer si tako sretan.”

Savanna Deretich, koordinatorica za poslove savezne vlade za Studente za život Amerike, slavi poništenje slučaja Roe protiv Wadea ispred Vrhovnog suda 24. lipnja 2022. Zasluge: Studenti za život Amerike/Kevin Feliciano
Savanna Deretich, koordinatorica za poslove savezne vlade za Studente za život Amerike, slavi poništenje slučaja Roe protiv Wadea ispred Vrhovnog suda 24. lipnja 2022. Zasluge: Studenti za život Amerike/Kevin Feliciano

Deretich, koji je u vrijeme preokreta bio koordinator za poslove državne vlade za Students for Life, već je bio u DC-u s drugim osobljem i otprilike 200 najboljih studentskih vođa grupe za njihov godišnji National Leadership Collective. Na dan kada je odluka donesena, znajući da će se to tada najvjerojatnije dogoditi, cijela je grupa provela dio dana na Vrhovnom sudu prije nego što su se vratili na svoju obuku.

„Kada se odluka dogodila, bilo je to jedno od najboljih iskustava u našim životima jer smo imali oko 200 studenata koji su preplavili dvorane svojim natpisima ‘Ja sam generacija za život’ [and] ‘Ja sam dio post-Roe generacije’, rekla je. “Dakle, bila je čast biti sa Students for Life kao i svim našim najboljim studentskim vođama biti tamo u tom trenutku.”

Unatoč ekstremnoj vrućini i tome što smo bili “otopljeni vlastitim znojem”, Deretich je rekao da smo “bili toliko sretni da mislim da nikoga od nas nije bilo briga niti je shvaćao koliko je vruće.”

Ova 25-godišnjakinja odrasla je u kršćanskom kućanstvu s odgojem kod kuće gdje su je od malih nogu učili o svetosti života. Dok je bila u srednjoj školi, stažirala je u svojoj lokalnoj pro-life organizaciji, ali tek kad je čedomorstvo legalizirano u New Yorku 2018., dok je bila na koledžu, njezina se strast za životom istinski rasplamsala.

“Sjećam se da sam pogledao svoj telefon i vidio snimku njujorških zakonodavaca koji veselo kliču što su usvojili zakon o čedomorstvu i odmah — nikad prije nisam osjetio taj osjećaj — ali ova goruća vatra zapalila se u mom srcu i znao sam… u tome trenutak kada sam morao zaštititi život u zakonu. To će biti moja životna misija”, prisjetila se.

Savannah Dudzik (u sredini) ispred Vrhovnog suda s još dvoje zagovornika života na dan kada je Roe protiv Wadea poništen 24. lipnja 2022. Zasluge: Fotografija zahvaljujući Savannah Dudzik
Savannah Dudzik (u sredini) ispred Vrhovnog suda s još dvoje zagovornika života na dan kada je Roe protiv Wadea poništen 24. lipnja 2022. Zasluge: Fotografija zahvaljujući Savannah Dudzik

Još jedna zagovornica života koja je uskočila u prvi avion za DC kada je čula vijest bila je Savannah Dudzik, predstavnica za događanja u Live Actionu. U to je vrijeme radila za nekoliko pro-life organizacija i čula je vijest dok je bila na Zoom pozivu i odmah počela “plakati od radosti”, rekla je u intervjuu za CNA.

“Prekinuo sam Zoom poziv, a prva osoba koju sam nazvao bio je moj tata. I moj tata je cijeli život bio uključen u pro-life pokret”, prisjetio se Dudžik. “Rekao sam mu da stvarno samo želim biti tamo, na Vrhovnom sudu, za ovaj povijesni dan. Njegov savjet je bio da rezerviram prvi let iz Tampe, pa sam to i učinio!”

Stigla je u Vrhovni sud poslijepodne i ostala do mraka – slaveći s drugim zagovornicima života.

“Postojala je ogromna radost na strani zagovornika života: naše su molitve uslišane! Ljudi koji su se za to borili cijeli život bili su tu sa suzama u očima, a svi mladi su imali obnovljenu snagu”, rekla je.

Dudžik se sljedećeg dana vratila u Vrhovni sud na slavljenički skup gdje je rekla da je atmosfera imala “ozračje trezvenosti”.

“Osjećaj ekstaze je malo nestao i shvatili smo da će sada ovo biti teško pitanje koje će se voditi na saveznoj razini i država po država. Borba je tek počela.”

Nakon preokreta Roea, Dudzik je počela surađivati ​​s pro-life organizacijom Live Action, gdje posjećuje događanja diljem zemlje šireći pro-life poruku i educirajući ljude o istini o pobačaju. Također je postala supruga i majka djevojčice koja joj je, kako je rekla, dala dodatnu motivaciju za pro-life rad.

“Od trenutka kada sam vidjela pozitivan test na trudnoću, rad u pro-life pokretu postao mi je još osobniji i bliskiji srcu”, podijelila je 22-godišnjakinja. “Stajati pred Vrhovnim sudom ove godine nakon Nacionalnog marša za život i shvatiti da bih u DC-u mogao lako legalno ubiti svoju bebu staru 23 tjedna, to me natjeralo do suza.”

Dodala je: “Onda, kad se rodila moja djevojčica, moja je snaga za širenje poruke kulture života još više porasla. Djeca su najveći blagoslov – sada to znam iz prve ruke. Moja me beba uopće ne koči, ne uništava mi snove niti mi zagorčava život: ona me zapravo tjera da učinim više za podizanje svijesti i širenje kulture života.”

Savannah Dudzik sjedi u zračnoj luci držeći novine u kojima se prenosi vijest da je Roe protiv Wadea poništen 24. lipnja 2022. Zasluge: Fotografija zahvaljujući Savannah Dudzik
Savannah Dudzik sjedi u zračnoj luci držeći novine u kojima se prenosi vijest da je Roe protiv Wadea poništen 24. lipnja 2022. Zasluge: Fotografija zahvaljujući Savannah Dudzik

Što se tiče Deretich, ubrzo nakon preokreta Roe preuzela je novu ulogu u Studentima za život Amerike, postavši koordinatorica za vladine poslove na saveznoj razini.

Njezin glavni fokus sada se sastoji od “osiguravanja da čak i senatori koji su vrlo pro-life i članovi Kongresa znaju da borba nije gotova jer mnogi od njih peru ruke kao: ‘Sad smo gotovi. Roe je prevrnut’”, objasnila je, dodavši: “Još uvijek moramo razgovarati o tome. Još uvijek moramo poduzeti radnje u vezi s tim i borba nije gotova. Nije to samo državno pitanje.”

I Deretich i Dudzik slažu se da je bilo mnogo pobjeda od poništenja Roe v. Wadea, uključujući 14 država koje su donijele zakone koji zabranjuju abortus i nude punu zaštitu ljudskog života. Međutim, rekli su da ima još puno posla za obaviti, posebice ovog studenog kada će nekoliko država – uključujući Floridu, Colorado i Južnu Dakotu – glasati o glasačkim inicijativama u vezi s pobačajem.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Možete pronaći više informacija o državnim zakonima o pobačaju i glasačkim inicijativama ovdje.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskupija traži ispriku svećenika zbog ‘skandaloznih’ riječi o papi Franji

Katoličke vijesti

Vatikan se priprema za ljetne Olimpijske igre konferencijom o vjeri i sportu

Katoličke vijesti

‘Majka svih svetih bdijenja’: jeruzalemska bazilika prvo je mjesto najave Uskrsa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti