Papa Franjo imenuje Gänsweina za diplomatsku ulogu u baltičkim državama
Europa

Papa Franjo imenuje Gänsweina za diplomatsku ulogu u baltičkim državama

Vatikan, 24. lipnja 2024. / 07:30

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Georga Gänsweina, bivšeg privatnog tajnika pokojnog pape Benedikta XVI., na diplomatsku ulogu u baltičkim državama.

Vatikan je u ponedjeljak objavio da će Gänswein služiti kao apostolski nuncij ili papin veleposlanik u Litvi, Estoniji i Latviji.

Termin dolazi nakon nekoliko mjeseci špekulacije i glasina preko Rima i Crkve u Njemačkoj o Gänsweinovoj budućnosti nakon smrti Benedikta XVI.

Odnos između Gänsweina i sadašnjeg pape bio je izrazito zategnut. U nedavnoj knjizi intervjua na španjolskom jeziku, “El Sucesor”, papa Franjo je otišao toliko daleko da je rekao da je Gänswein “iskoristio” Benedikta u kontekstu objavljivanja “reci sve” knjiga.

Prošle je godine papa Franjo uputio Gänsweina da se vrati u Njemačku, ostavljajući ga bez ikakve službene uloge u Crkvi. Ovaj 67-godišnjak od srpnja 2023. živi u svojoj rodnoj regiji nadbiskupije Freiburg u južnoj Njemačkoj, gdje je počasni kanonik u katedrali u Freiburgu.

Prije odlaska iz Vječnog grada Gänswein je proveo mnogo godina u Rimu. Služio je kao osobni tajnik Benedikta XVI. od 2003. do smrti bavarskog pape 31. prosinca 2022. Benedikt ga je također imenovao da služi kao prefekt papinskog kućanstva 2012., ulogu koju je nosio u pontifikatu pape Franje i završio u veljače 2023.

Podrijetlom iz regije Schwarzwald u Njemačkoj, sin kovača zaređen je za svećenika 1984. godine od strane nadbiskupa Oskar Saier u Freiburgu i ima doktorat iz kanonskog prava na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu.

Kao apostolski nuncij u baltičkim državama, Gänswein će služiti kao stalno diplomatsko predstavništvo Svete Stolice i obavljat će slične dužnosti kao i veleposlanik.

Baltičke zemlje imaju značajan broj kršćanskog stanovništva. Prema Pew Research Centeru, 93% Litavaca su kršćani, a 75% odraslih izjašnjavaju se kao katolici. Latvija i Estonija imaju značajno pravoslavno i luteransko stanovništvo, a katolici čine samo 1% stanovništva Estonije.

Posjećenost misi niska je u baltičkim državama, a samo 7% katolika u Latviji i 10% u Litvi kaže da ide na misu tjedno.

Gänswein nasljeđuje nadbiskupa Pedra Lópeza Quintanu, koji je služio kao nuncij u baltičkim državama dok ga papa Franjo nije ponovno imenovao za apostolskog nuncija u Austriji 2019.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izvješće o katoličkim školama u SAD-u ističe stabilan upis, izbor škole

Katoličke vijesti

Nigerijska nadbiskupija apelira na molitve za svećenika otetog iz župnog ureda

Katoličke vijesti

Devetnica Božjem milosrđu počinje na Veliki petak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti