Milost i trgovina – otkupi zarobljenika – Caritas
Humanitarnost

Milost i trgovina – otkupi zarobljenika – Caritas

Od Fr. Evaristus Bassey, nacionalni ravnatelj Caritasa Nigerije

U buli indikcije za Godinu milosrđa papa Franjo je rekao da “gdje god je Crkva prisutna, Očevo milosrđe mora biti vidljivo. U našim župama, zajednicama, udrugama i pokretima – jednom riječju, gdje god ima kršćana svatko treba pronaći oazu milosrđa’.

Mislim na sve one na vodećim pozicijama u Africi koji su stvorili uvjete za trgovinu ljudima; roditeljima koji nisu pružili odgovarajuću brigu i moralni odgoj kod kuće, dopuštajući tako svojoj djeci da bježe; crkvenim strukturama koje nisu uspjele poučiti obitelji da postoji prirodan način planiranja obitelji; vladinim dužnosnicima koji rasipaju zajedničko dobro kroz korupciju i odbijaju ulagati u potrebne sheme i infrastrukturu koja bi mogla razviti građanstvo i umanjiti neznanje; na zapanjujuću pohlepu koja se očituje u dijelu čovječanstva koji bi trgovao i profitirao na ljudskim bićima i ljudskim dijelovima; tvrdoglavosti napaćenih srca koja žele počiniti ono kroz što su i sama prošla… A ja kažem Gospodine smiluj se! Kriste smiluj se! Gospode, smiluj se! Kažem, Gospodine, smiluj se tvrdoći srca koja je mnoga djeca otjerala u divlji nepoznati svijet žrtve.

Materijal korišten na sesijama podizanja svijesti koje vodi Caritas u Nepalu.  Fotografija Sheahen/Caritas

Materijal korišten na sesijama podizanja svijesti koje vodi Caritas u Nepalu. Fotografija Sheahen/Caritas

Moramo se boriti protiv ravnodušnosti koja krivicu pripisuje drugima i oslobađa nas svakoga nedjela. Stoga je odgovornost na svima da učine nešto kako bi se suzbili i spriječili ovo moderno ropstvo.

Moramo pohvaliti Svetog Oca što je podijelio svoj teret migracije s masovnom slušateljstvom. Što se tiče trgovine ljudima, prema iskustvu onih koji rade s nigerijskim djevojkama kojima se trguje u inozemstvu, puno je teže natjerati nekoga da napusti ovaj ekonomski način života nego spriječiti nekoga da ga prihvati.

To je frustrirajući posao. To je razlog zašto Caritas Nigerije i napori njegovih partnera usmjereni su na preventivne mjere. U državi Edo, na primjer, uloženi su napori da se to sasiječe u korijenu. Caritas Nigerije je u posljednje dvije godine locirao službenika u Benin Cityju koji je odgovoran za senzibiliziranje crkava i zajednica u gradu.

Partneri Caritasa Nigerije kao što su Cosudo, biskupije Uromi i Benin integriraju borbu protiv trgovine ljudima u svoje strategije. Osim obrazovnih programa u zajednici, programi ekonomskog jačanja kućanstava koji koriste siročadi i ranjivoj djeci pomažu u rješavanju ovog problema. Caritas Nigerije podržao je Uromi za desetke kućanstava, dok je više od 500 žena imalo koristi od mikrokreditnog programa. Program za siročad i ranjivu djecu kroz Katoličke službe pomoći (CRS) ima oko 2214 upisanih kućanstava. MISEREOR nastavlja podržavati Uromi i Auchi u rješavanju pitanja prava žena i djece.

Caritas Nigerije

Kampanja Caritasa Nigerije “Daj nadu, zaustavi trgovinu ljudima”. Fotografija Caritasa Nigerije

Ali izazovi su i dalje brojni jer je jaz između očekivanja i stvarnosti velik. Mnogi povratnici trgovci ljudima, navikli na brzu zaradu, smatraju da su tempo i profit malog poduzeća ili poduzeća povezanog s vještinama prespori i brzo se žele ‘vratiti u Egipat’ i ropstvo. Ove mlade žene trebaju stalnu pratnju koja možda za sada nije dio naših kapaciteta.

Prvi dar milosrđa koji bismo trebali imati za ove naše sestre trgovane ljudima nije osuđivati ​​ih, nego naučiti biti poput Isusa koji ne osuđuje nego obraća. Promjena može doći kroz susret s prihvaćanjem koje izvire iz mentalnog sklopa solidarnosti. Kako je rekao papa sv. Ivan Pavao ll Sollicitudo Rei Socialis, solidarnost je “čvrsta i ustrajna odlučnost zauzeti se za opće dobro; odnosno za dobrobit svih i svakog pojedinca, jer svi smo doista odgovorni za sve.”

Učili su nas o Božjem milosrđu i doista znamo da je Bog samilost i ljubav; ali sada nam se ponovno donosi s takvom hitnošću i stvarnošću. Na primjer, kad sam otvorio poruku Svetog Oca o Svjetskom danu mira 2016., ubole su me ove riječi: “Bog nije ravnodušan! Bogu je stalo do čovječanstva! Bog nas ne napušta!” Na trenutak sam ispustio mobilni uređaj i pustio riječi da mi preplave mozak poput preopojnog pića.

Godina milosrđa nije godina; to je slavlje stanja milosrđa; jer to je hrabar pokušaj, samo kapsula vječne, neiscrpne stvarnosti, milosrđa i suosjećanja Onoga koji nema ni početka ni kraja i čiji je pogled uperen u nas brižan poput udate majke koja je rodila prvo dijete nakon petnaeste godina iščekivanja Gospodina. ‘Milosrđe: krajnji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret… Milosrđe: most koji povezuje Boga i čovjeka, otvarajući naša srca nadi da ćemo biti ljubljeni zauvijek unatoč našoj grešnosti…’. Milost je stvarna.

Papa Franjo nas je podsjetio da je sve povezano. Doista su svi povezani. Naša zajednička molitva naš je najveći instrument povezivanja. Naš svijet se čini groznim, ali mogao je biti i gori bez molitvi. Sve dok molimo, ima nade za bolji svijet.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Glasovi iz Tigraja: Noseći težinu svijeta

Katoličke vijesti

Lomljenje kruha: stvaranje međuvjerskog puta do nulte gladi – Caritas

Katoličke vijesti

Nulta stopa gladi – kako se to dogodilo

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti