Papa Franjo piše predgovor knjige o svetom Pavlu VI., Papi “mučeniku”.
Papa

Papa Franjo piše predgovor knjige o svetom Pavlu VI., Papi “mučeniku”.

Vatikanska izdavačka kuća (LEV) namjerava objaviti knjigu „Pavao VI.: Doktor Kristova otajstva” u kojoj su prikupljene homilije koje je kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca, održao od 2008. do 2014. obljetnica preminuća svetog Pavla VI. Papa Franjo napisao je predgovor koji ovdje objavljujemo.

Od pape Franje

Drago mi je što je kardinal Marcello Semeraro odlučio objaviti niz propovijedi koje je održao na dan Preobraženja Gospodinova, koji je ujedno i obljetnica odlaska svetog Pavla VI. iz “ove bolne, dramatične i veličanstvene zemlje”. kako ju je nazvao u svojoj Oporuci, kući Očevoj. Također sam sretan što je to odlučio učiniti 2023. godine, na 60. obljetnicu početka petrovske službe Giovannija Battiste Montinija.

Pavao VI! Često sam se pitao ne treba li ovog Papu smatrati „mučenikom“! Jednom sam, u privatnom susretu neposredno prije beatifikacije pape Montinija, to ispričao i biskupu Marcellu. Pitao sam ga, polušaljivo, moram li u obredu nositi crvenu ili bijelu liturgijsku odjeću. Nije me razumio i primijetio je da je crvena boja ona koja je propisana u pogrebnim obredima papa… Objasnio sam mu što mislim, a on je ostao zamišljen.

Doista, 15. prosinca 1969., prigodom klasične razmjene božićnih čestitki s Kardinalskim zborom i Rimskom kurijom, Pavao VI. spomenuo je činjenicu da je Drugi Vatikan “proizveo stanje pažnje, i, pod određenim aspektima, duhovne napetosti”, uključujući i krizu mnogih svećenika. U tom kontekstu je rekao: “Ovo je naša kruna od trnja.”

Poticaj na ljubav prema Crkvi bio je među najčešćim i ponovljenim pozivima učiteljstva Pavla VI. Smatrao ga je zrcalom u kojemu se može vidjeti Krista, prostorom u kojemu se susreće s Kristom i to je za njega bilo ono unum necessarium. Svi se sjećamo njegove molitve Kristu, jedinoj potrebnoj! I upravo je tu jedinstvenu i apsolutnu ljubav prema Kristu kardinal Semeraro namjeravao istaknuti u svojim propovijedima kontekstualiziranim u otajstvu Preobraženja.

Sveti Pavao VI. bio je kontemplator, propovjednik i svjedok Preobraženog Krista. Mogli bismo reći da je htio stupiti na tu evanđeosku scenu kao pratilac trojice apostola koje je Isus izabrao. Štoviše, njegova intimna i tajna želja oduvijek je bila biti “cum ipso in monte” i to je preobrazilo i sam njegov život.

Drago mi je da su ova razmišljanja objavljena, jer je i mene uvijek privlačio lik svetog Pavla VI. Već sam rekao jednom drugom prilikom kako su mi neki njegovi govori – poput onih u Manili, u Nazaretu… – dali duhovnu snagu i učinili toliko dobra u mom životu. Poznato je da je moja prva apostolska pobudnica Evangelii Gaudium trebao je pomalo nalikovati drugoj strani novčića Pobudnice Evangelii Nuntiandi, pastoralni dokument koji jako volim. Svi su me, pak, često čuli kako ponavljam izraz koji mi je odatle pao u srce: slatka i utješna radost evangeliziranja. Ponavljao sam to kad sam bio biskup Buenos Airesa i ponavljam to i danas.

Naslov odabran za ovu zbirku proizlazi iz fraze fra. Marie-Joseph Le Guillou, veliki dominikanski teolog kojeg također jako cijenim. Napisao ju je u svesku posvećenom proročkoj, duhovnoj, doktrinarnoj, pastoralnoj i misijskoj veličini Drugoga vatikanskog koncila. Iz ovoga bih također želio izvući inspiraciju prije nego što završim ove redove prezentacije. Kako se bliži događaj jubileja 2025., zapravo sam zamolio sve da se pripreme za njega uzimajući u obzir temeljne tekstove Drugog vatikanskog sabora.

E sad, u toj svojoj knjizi fr. Le Guillou opisuje Drugi vatikanski sabor kao čin kontemplacije Lica Kristova. Učiteljstvo Drugoga vatikanskog sabora mora se ponovno čitati, proučavati, istraživati, provoditi također u ovom svjetlu. Tijekom sastanka u Vilniusu, u Litvi, odgovorio sam isusovcu koji me pitao kako mi može pomoći, rekavši: “Povjesničari kažu da je potrebno 100 godina da se Koncil provede. Na pola smo puta. Stoga, ako mi želite pomoći, postupite tako da provedete Sabor u Crkvi.”

Promatraj lice Kristovo! U Evangelii Gaudium napisao sam da svaki propovjednik “mora kontemplirati Riječ, ali također mora kontemplirati svoj narod.” Htio bih reći da je to slučaj i sa Sinodalnom Crkvom. Crkva koja razmatra Riječ i također sveti vjerni Božji narod. Iskreno se nadam da razmišljanja zapisana na ovim stranicama također potiču to.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa potiče na produbljivanje vjere i zajedništva za izgradnju kršćanskog jedinstva – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa zahvaljuje djeci u bolnici u Perugii na njihovoj blizini

Katoličke vijesti

Papa: Crkva nije dovoljno slušala glas žena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti