Michigan AG izdaje izvješće o svojoj istrazi tvrdnji o zlostavljanju u biskupiji Gaylord
Svijet

Michigan AG izdaje izvješće o svojoj istrazi tvrdnji o zlostavljanju u biskupiji Gaylord

Ured državnog odvjetnika Michigana 8. siječnja objavio je svoje drugo od sedam očekivanih izvješća vezanih za seksualno zlostavljanje svećenika u sedam biskupija Michigana i iznio svoja otkrića vezana uz navode o zlostavljanju u biskupiji Gaylord.

Od 1950. godine, navodi se u izvješću, optužbe za nedolično seksualno ponašanje iznesene su protiv 26 svećenika i dva đakona u biskupiji Gaylord; od njih je 18 zaređeno ili inkardinirano od strane biskupije Gaylord, koja je osnovana 1971.

U izvješću se detaljno navode i potkrijepljene i neutemeljene optužbe za zlostavljanje, uključujući slučajeve u kojima je zastara u Michiganu ili smrt dotičnog svećenika isključila optužbe.

Također uključuje navode u kojima navodno ponašanje “nije prekršilo zakon Michigana ili osoba koja je navela seksualno zlostavljanje nije željela pokrenuti kaznenu prijavu”, stoji u priopćenju Ureda državnog odvjetnika.

“Važno je napomenuti da je kaznena prijava samo tvrdnja, a okrivljenik se smatra nevinim osim ako i dok se ne dokaže krivnja”, stoji u priopćenju.

Ured državnog odvjetnika pohvalio je suradnju biskupije Gaylord u istrazi, dodajući da je pomoć biskupije “bila ključna u sastavljanju izvješća” te da je konačno izvješće prvo podijeljeno biskupiji Gaylord “kako bi se osigurala točnost i potpunost”.

Do danas je istraga Ureda državnog odvjetnika u sedam biskupija u Michiganu rezultirala optužbama protiv 11 svećenika ili bivših svećenika, od kojih je devet slučajeva rezultiralo osudama. Nijedan od tih slučajeva nije bio povezan sa svećenicima koji služe u biskupiji Gaylord.

Prema izvješću, otprilike 85% navodnih incidenata seksualnog zlostavljanja maloljetnika i odraslih dogodilo se prije 2000. godine, a najveći broj optužbi odnosio se na incidente iz 1970-ih.

Od slučajeva povezanih s navodnim zlostavljanjem maloljetnika, samo su dvije takve optužbe od 2000. godine, a obje su se odnosile na neprikladno ponašanje “svećenika koji više nije u službi”, prema biskupiji Gaylord.

Od 28 svećenika navedenih u izvješću, za 16 se “zna ili se pretpostavlja da su umrli”, a od preostalih 12, “nema svećenika ili đakona u aktivnoj javnoj službi u biskupiji koji ima potkrijepljenu tvrdnju o zlostavljanju ili nedoličnom ponašanju koje uključuje maloljetnik”, rekao je biskup Gaylorda Jeffrey J. Walsh u videoporuci vjernicima biskupije.

Walsh je primijetio da izvješće sadrži optužbe protiv trojice svećenika koji trenutno služe u biskupiji, te da te optužbe “uključuju prijavljeno seksualno ponašanje s odraslim osobama”. Državno odvjetništvo nije podnijelo kaznenu prijavu ni protiv jednog od tih svećenika i nitko od njih nema obrazloženu prijavu za zlostavljanje maloljetne osobe, stoji u izvješću.

“Iako nijedna od ovih optužbi nije rezultirala kaznenom prijavom, unatoč tome planiram se sastati s biskupijskim odborom za reviziju ovog mjeseca kako bismo raspravili pojedinosti izvješća i odredili daljnje radnje”, rekao je Walsh.

Izvješće glavnog državnog odvjetnika o optužbama u biskupiji Gaylord drugo je povezano s njegovom državnom istragom sedam biskupija u Michiganu, koja je započela u listopadu 2018. Prvo izvješće, o biskupiji Marquette, objavljeno je u listopadu 2022. Sve su biskupije u Michiganu surađivali u istrazi.

Državno odvjetništvo planira objaviti pojedinačna izvješća o svakoj od preostalih pet biskupija, uključujući Nadbiskupiju Detroita, kasnije.

Jedan od svećenika imenovanih u Gaylordovom izvješću, Fr. Gerald Shirilla, zaređen je za nadbiskupiju Detroita i suspendiran iz javne službe 1993. Godine 2001., bez odobrenja ili dopuštenja nadbiskupije, Shirilla je prihvatio dodjelu pastora u biskupiji Gaylord. U roku od nekoliko mjeseci smijenjen je s te dužnosti. Umro je 2004. godine.

Odgovarajući na izvješće Ureda državnog odvjetnika, Walsh se ispričao preživjelim žrtvama i obećao da će biskupija ostati na oprezu u svojim nastojanjima da održi sigurno okruženje i pruži pomoć i liječenje.

“Kao vaš biskup, najprije mi dopustite da izrazim duboku tugu i sram, posebno žrtvama i njihovim obiteljima. Bolna stvarnost seksualnog zlostavljanja od strane članova klera, uključujući biskupe, svećenike i đakone diljem svijeta, uzburkala je Katolička crkva već nekoliko desetljeća”, rekao je Walsh u videoporuci.

“Seksualno zlostavljanje uzrokuje duboke rane koje često ostavljaju trajne fizičke, psihološke, emocionalne i duhovne posljedice na žrtve”, dodao je Walsh. “Dok sam godinama slušao priče ljudi, vidio sam golemu bol koju su ti grijesi prouzročili žrtvama i njihovim voljenima. Njihove priče slamaju mi ​​srce.”

Primjećujući smanjenje broja optužbi tijekom godina i napore crkve da provede protokole i norme za prijavu zlostavljanja i poticanje sigurnih okruženja, poput uspostave “Povelje o zaštiti djece i mladih” američkih biskupa 2002., Walsh rekao je da je izvješće još jedan podsjetnik na “vrlo ljudsku stranu crkve, koja nije imuna na slomljenost koju nalazimo u čovječanstvu”, i na potrebu učenja iz prošlosti.

“Ponizno se ispričavam svakoj preživjeloj žrtvi koju je zlostavljao bilo tko povezan s Katoličkom crkvom. Mnogi od vas godinama su patili u tami i doista mi je žao zbog toga”, rekao je Walsh. “Znam da će rasvjetljavanje ovoga donijeti utjehu nekima, ali ponovno otvoriti rane drugima koje će biti bolne, i za to su moje molitve sa svim preživjelima.”

Nadbiskupija Detroita rekla je da “ostaje predana potpunoj suradnji s državnim dužnosnicima dok nastavljaju istragu”. Za više informacija o postupanju sa slučajevima zlostavljanja u Nadbiskupiji Detroita i načinu na koji pristupa sigurnosti djece, mladih i ranjivih odraslih, uputite ljude na aod.org/charter.

Nadbiskupija je pozvala pojedince koji znaju za seksualno zlostavljanje od strane svećenika ili drugih crkvenih predstavnika da kontaktiraju lokalnu policiju i/ili Ured državnog odvjetnika Michigana na (844) 324-3374 ili [email protected].

Također je rečeno da pojedinci mogu kontaktirati Nadbiskupiju Detroita posjetom protect.aod.org pozivom na besplatnu, 24/7 liniju za pomoć žrtvama na (866) 343-8055 ili slanjem e-pošte na [email protected]. Nema vremenskih ograničenja ili ograničenja za pojedince koji žele prijaviti zlostavljanje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo kaže da nas Benedikt XVI. ‘blagoslivlja i prati’ s neba

Katoličke vijesti

Nadbiskup Buenos Airesa: Argentinci čekaju posjet pape Franje – Vatican News

Katoličke vijesti

Crkveni čelnici na Filipinima pozivaju na zaštićeni status “Amazone oceana” – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti