Baldahin nad glavnim oltarom Bazilike sv. Petra na restauraciji
Kršćanski život

Baldahin nad glavnim oltarom Bazilike sv. Petra na restauraciji

Skoro 400 godina star kiparski baldahin koji se uzdiže nad glavnim oltarom bazilike svetog Petra bit će okružen skelama veći dio 2024. dok bude pran, popravljan i restauriran.

Visok preko 30 stopa, baldahin, koji je dizajnirao barokni majstor Gian Lorenzo Bernini, stoji nad grobom svetog Petra od 1634. I za sve to vrijeme skupljao je prašinu, pukotine i hrđu unatoč redovitim čišćenjima.

Kao rezultat toga, “ne možemo ne intervenirati” kako bismo obnovili strukturu, rekao je Alberto Capitanucci, glavni inženjer Fabbrice di San Pietro — ureda odgovornog za održavanje bazilike.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji na kojoj su objavljeni vatikanski planovi restauracije 11. siječnja, Capitanucci je rekao da će procedura slijediti onu posljednje zabilježene restauracije baldahina iz 1758., samo korištenjem neovisne konstrukcije skele koju prije nije bilo moguće izgraditi.

Proces obnove započet će nakon 12. veljače, a skele, koje će omogućiti izravan restauratorski rad, bit će postavljene oko baldahina prije Velikog tjedna, rekao je Capitanucci. Očekuje se da će cijeli proces obnove trajati oko 10 mjeseci, a papinski liturgijski obredi nastavit će se odvijati na oltaru.

Kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik Bazilike svetog Petra, rekao je da će se obnova održati “s obzirom na jubilej” ili Svetu godinu 2025., “budući da se očekuje završetak radova u prosincu tekuće godine prije nego što se otvore sveta vrata .”

Prvi korak bit će fotografiranje cijelog baldahina, nakon čega slijedi dubinsko čišćenje kako bi se uklonile nakupljene čestice prašine i prljavštine. Restauratori će potom obraditi metalne dijelove konstrukcije kako bi uklonili hrđu i primijeniti površinsku zaštitu, očistiti njegovu mramornu podlogu i upotrijebiti akrilnu smolu za popunjavanje pukotina u drvenim dijelovima baldachina.

Pietro Zander, voditelj odjela za umjetničku baštinu Fabbrice, rekao je da je degradacija baldahina djelomično zato što se “mikroklima unutar bazilike mijenja zbog kontinuiranog priljeva posjetitelja”, koji nekoliko dana može doseći i do 50.000 ljudi.

Protok posjetitelja tijekom dana, zajedno sa značajnim promjenama temperature i vlažnosti između noći i dana, dovode do korozije i hrđanja njegovih metalnih dijelova i bubrenja drva.

Prema dokumentu koji je Vatikan objavio 11. siječnja, više od 20% baldahina izrađeno je od drva koje je obojeno ili pozlaćeno i osjetljivo je na temperaturne varijacije i promjene vlažnosti.

Očekuje se da će projekt koštati 700.000 eura (oko 766.000 dolara), a u potpunosti će ga financirati Knights of Columbus sa sjedištem u SAD-u, koji je financirao 17 drugih projekata u suradnji s Fabbricom iz San Pietra.

Patrick Kelly, vrhovni vitez Kolumbovih vitezova, rekao je za Catholic News Service da je odluka o financiranju restauracije baldachina “izdanak” temeljnih načela vitezova milosrđa i jedinstva.

“Mi smo u jedinstvu sa Svetom Stolicom, s nasljednikom svetog Petra, pa su ovakvi projekti uvelike u skladu s onim što jesmo i našim poslanjem”, rekao je.

Kelly je rekao da je projekt baldahina “ikonična restauracija” nad grobom svetog Petra koja je “veliki znak jedinstva u crkvi”.

“To je nešto na što možemo gledati”, rekao je. “Svi mi možemo biti ponosni na to i zadovoljni što postoji jedinstvo; nije sve nejedinstvo.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izdanci i prijelomi u vrijeme pandemije » Tekstovi

Katoličke vijesti

Kako meditirati o krunjenju trnjem

Katoličke vijesti

Teologija s Mediterana » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti