Meksički biskupi čestitali izabranom predsjedniku zemlje
Europa

Meksički biskupi čestitali izabranom predsjedniku zemlje

Osoblje ACI Prensa, 4. lipnja 2024. / 16:22

Biskupi Meksika čestitali su Claudiji Sheinbaum, izabrani predsjednik zemlje“za njezinu pobjedu na biralištima” na izborima 2. lipnja.

Od kasnog poslijepodneva 3. lipnja preliminarne rezultate prebrojavanje Nacionalnog izbornog instituta pokazalo je da Sheinbaum — kandidat ljevičarskog saveza Nastavimo stvarati povijest — ima 59,17% glasova. Njezin najbliži konkurent, Xóchitl Gálvez — koji predstavlja koaliciju Snaga i srce — imao je 27,84 posto, dok je Jorge Álvarez Máynez iz stranke Građanski pokret imao 10,45 posto glasova. Kada se završi konačno prebrojavanje, institut će službeno potvrditi pobjednika.

U Izjava koju je jučer X objavila Meksička biskupska konferencija, prelati su se molili za Sheinbauma kako bi „s odgovornošću i mudrošću koju položaj zahtijeva, i uvijek tražeći opće dobro, mogla voditi Meksiko prema boljim horizontima gdje je republika ojačana, vladavina prava u potpunosti uspostavljena, demokracija omogućuje političku tranziciju bez nasilja, napredak i pravda u cijeloj naciji se postižu učinkovitije, i, iznad svega, da možemo započeti razdoblje društvenog pomirenja u cijeloj zemlji.”

Osim glasovanja za predsjednika, Meksikanci su birali nove savezne zastupnike i senatore te guvernere devet država, državne zakonodavce i predsjednike općina.

Biskupi su također čestitali meksičkom narodu na “vršenju svojih građanskih i političkih prava za jačanje demokracije”, istaknuvši da je to postignuto “unatoč preprekama i problemima koji su se pojavili tijekom izbornog procesa, posebno zbog kriminalnog nasilja i miješanja nekih vlasti u zakon. .”

Izborna kampanja nije prošla bez nasilja Ubijeno je 37 lokalnih kandidata. Osim toga, Državni izborni zavod prijavio 5.089 incidenata u cijeloj zemlji na dan izbora, od kojih su većina manji, poput ljudi koji pokušavaju glasovati bez dokumenta o registraciji birača. Međutim, 29 biračkih mjesta moralo je biti zatvoreno zbog pljački, oružanog nasilja i spaljivanja glasačkih listića, među ostalim čimbenicima.

“Kao pastire”, napisali su biskupi, “nadom nas ispunjava vidjeti kako građani prihvaćaju vrijednosti općeg dobra. Neka nas taj duh nastavi ohrabrivati ​​i nadahnjivati ​​u izgradnji svjetlije budućnosti naše voljene domovine.”

Nakon što su podsjetili sve pobjednike izbora 2024. da će “kada preuzmu dužnost, to će učiniti za sve”, prelati su pozvali da “opće dobro bude zvijezda koja vodi sve koji su izabrani narodnim glasovanjem” dok upravljaju svojim okruzima .

Naposljetku, povjerili su naciju zaštiti Gospe od Guadalupe i molili se da ona podari ljudima “mudrost, spokoj i snagu da prihvate rezultate ovog građanskog slavlja i da rade zajedno, vlada i društvo, u izgradnji Meksika u kojem se svi prepoznajemo kao braća, ljubljena djeca istoga Oca, i neka zajedno kujemo obećavajuću sudbinu naše velike nacije.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bruxelles je pristao poslati 3 milijarde eura od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini

Katoličke vijesti

Najpopularnija pitanja o Cvjetnici — i odgovori na njih

Katoličke vijesti

Kršćanski vođe u Africi obilježavaju 30 godina od genocida u Ruandi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti