Papa Franjo primio predsjednika HKLD-a Roka Čivljaka
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo primio predsjednika HKLD-a Roka Čivljaka

Papa Franjo primio je u subotu, 25. svibnja 2024. u Vatikanu u audijenciju predsjednika Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva izv. prof. dr. Roka Čivljaka, povodom konferencije Udruge za brigu o zajednici („SOMOS community care“).

Udruga za brigu o zajednici – SOMOS Community Care je neprofitna mreža osnovana 2014. godine. Čini ju više od 2500 liječnika koji pružaju kulturološki prilagođenu zdravstvenu skrb za više od milijun korisnika Medicaida i Medicarea u New Yorku, prvenstveno najranjivijim populacijama Latinoamerikanaca, Azijata, Afroamerikanaca i drugim imigrantskim zajednicama. Ove godine organizacija je pokrenula globalnu kampanju Thank you, doctor! (Hvala ti, liječniče!) kojom se nastoji poboljšati vrednovanje uloge obiteljskih liječnika u zdravstvenom sustavu i u društvu. Kampanju su podržale i Papinska akademija za život te Svjetska federacija katoličkih liječničkih društava (FIAMC – Fédération Internationale des Associations de Médecins Catholiques) kojoj pripada i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD).

Papa je primio predstavnike navedenih institucija u audijenciju u dvorani Clementina u Apostolskoj palači. Izrazio je zahvalnost svim liječnicima uključenima u kampanju, kao i drugim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima diljem svijeta, koji svojim nesebičnim radom te davanjem drugima skrbe o brojnim bolesnicima i ljudima u potrebi. U audijenciji su među ostalima sudjelovali generalni tajnik FIAMC-a prof. dr. José Diogo Ferreira Martins (Portugal), tajnica ureda FIAMC-a u Vatikanu Silvija Vasilj te predsjednik HKLD-a prof. dr. sc. Rok Čivljak.

U osobnom razgovoru s papom Franjom izv. prof. dr. Čivljak predstavio je rad HKLD-a, osvrnuvši se posebice na ovogodišnje hodočašće HKLD-a u Poljsku te na konferenciju o profesionalnim i etičkim izazovima u medicini tijekom ratova koju HKLD organizira s Federacijom europskih katoličkih liječničkih društava (FEAMC) od 30. svibnja do 2. lipnja u Đakovu i Vukovaru. Tom prigodom, Sveti Otac blagoslovio je članove HKLD-a i krunicu koju su hrvatski hodočasnici donijeli s hodočašća iz Poljske.

Nakon audijencije, dužnosnici FIAMC-a i HKLD-a posjetili su baziliku sv. Petra u kojoj su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio fra lulian Misariu, OFM Conv., Rumunj na službi u Vatikanu, koji ih je proveo kroz baziliku, napose kriptu u kojoj se nalazi grob sv. Petra, a oko njega grobovi njegovih nasljednika.

Potom su posjetili i Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu gdje ih je primio v. d. rektora zavoda vlč. dr. sc. Branko Jurić, svećenik Vrbosanske nadbiskupije. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prva pričest u župi Globarica

Katoličke vijesti

AUDIO: ​​​​​​​Zahvalna riječ mons. Franje Komarice na kraju svečane akademije u banjolučkoj katedrali

Katoličke vijesti

Valpovački zbor „Sv. Cecilija“ hodočastio u Međugorje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti