Liječnici pozivaju američke medicinske skupine da ‘odmah zaustave’ liječenje transrodnih djece
Europa

Liječnici pozivaju američke medicinske skupine da ‘odmah zaustave’ liječenje transrodnih djece

Osoblje CNA, 7. lipnja 2024. / 14:00 sati

Vrhunske medicinske skupine i liječnici potpisali su “Liječnici štite djecu” deklaracija koji izražava “ozbiljnu zabrinutost” o postupanju prema maloljetnicima koji se ne osjećaju ugodno zbog svog biološkog spola, rekao je jedan zagovornik za EWTN News ovaj tjedan.

Jill Simons, izvršna direktorica Američkog koledža pedijatara, izjavila je u četvrtak za voditeljicu “EWTN News Nightly” Tracy Sabol da je medicinska grupa “oglasila uzbunu” nakon što je nedavno procurile datoteke iz Svjetske strukovne udruge za zdravlje transrodnih osoba u kojoj su zagovornici transrodnih osoba priznali da su djeca koja su podvrgnuta transrodnim postupcima koji im trajno mijenjaju život premlada da bi bila sposobna dati informirani pristanak.

Uzbunu je uzbunilo i izdanje Engleske Cass pregledkoji nije pronašao opsežne dokaze koji podupiru rutinsko propisivanje transrodnih lijekova maloljetnicima s rodnom disforijom.

Ta su otkrića “imala neosporne dokaze da se ovi takozvani rodno-afirmirani tretmani skrbi ne bi trebali nastaviti”, rekao je Simons.

“Mislili smo da će naše kolege ovdje u SAD-u obratiti pozornost i također učiniti isto i staviti stanku, [but] nastavili su”, rekao je Simons. “Upravo smo se okupili kao koalicija liječnika, organizacija i rekli ‘Dosta’.”

Osamnaest zdravstvenih i medicinskih organizacija supotpisalo je deklaraciju “Liječnici štite djecu”, uključujući Katoličko liječničko udruženje (CMA), zajedno s blizu 100 liječnika i zdravstvenih čelnika.

Deklaracija potvrđuje da je spol “urođena osobina” koja se “ne mijenja lijekovima ili kirurškim zahvatima”. Kritizira rodnu ideologiju jer se ne temelji na “stvarnosti ovih urođenih spolnih razlika”, i dodatno pojašnjava da medicinske odluke trebaju “poštivati ​​biološku stvarnost i dostojanstvo osobe”.

Izvršni direktor CMA-a Mario Dickerson rekao je Sabolu u četvrtak da je njegova organizacija potpisala deklaraciju o zaštiti djece.

“U srcu je zaštita djece. To je prvo i najvažnije”, rekao je. “Postoji studija koja [transgenderism] pogađa 1% djece u Sjedinjenim Državama. [There are] 72 milijuna djece u Sjedinjenim Državama, dakle to je 720 000 djece… Glavni razlog je da se stvarno zalažemo za djecu.”

Dickerson je primijetio da je 16% bolnica u SAD-u katoličko.

“Svakako bismo ih potaknuli da potpišu ovu izjavu i uvjere svoje pacijente da stoje na strani da ne nanose štetu svojoj djeci i daju javnu izjavu”, rekao je.

“Ako bi katoličke bolnice i zdravstveni sustavi potpisali ovaj dokument, mislim da bi to imalo golem utjecaj na zdravstvenu skrb općenito u Sjedinjenim Državama.”

Liječnici su u izjavi istaknuli da će većina rodnih zabuna u adolescenciji “riješiti te mentalne nepodudarnosti nakon što prođu normalan razvojni proces puberteta”.

“Odgovorni informirani pristanak nije moguć u svjetlu iznimno ograničenih dugoročnih studija praćenja intervencija i nezrele, često impulzivne prirode adolescentnog mozga”, stoji u deklaraciji.

“Prefrontalni korteks adolescentnog mozga je nezreo i ograničena mu je sposobnost izrade strategije, rješavanja problema i donošenja emocionalno opterećenih odluka koje imaju doživotne posljedice.”

Liječnici su također naglasili da postoje “ozbiljni dugoročni rizici povezani s upotrebom sredstava za društvenu tranziciju, blokatora puberteta, maskulinizirajućih ili feminizirajućih hormona i operacija, među kojima je i potencijalni sterilitet”.

“Medicinska istraživanja temeljena na dokazima sada pokazuju da nema mnogo ili nimalo koristi od bilo koje ili svih predloženih intervencija za ‘rodno afirmiranje’ za adolescente koji doživljavaju rodnu disforiju,” kaže se u deklaraciji.

U izjavi se dodaje da bi “prva linija liječenja” umjesto toga trebala biti psihoterapija za pozadinske probleme mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, anksioznost, autizam i prethodnu emocionalnu traumu.

Na pitanje čemu se nada da će proizaći iz deklaracije, Simons je za Sabol rekla da je “vrlo optimistična”.

“Vjerujem u svoje kolege, pedijatre i liječnike diljem zemlje, da ćemo učiniti pravu stvar”, rekla je.

“Mislim da se mnogi ljudi ili boje ili jednostavno ne obraćaju pozornost, a ova izjava je da se poruka jasno i glasno prenese”, rekao je Simons. “I dalje sam vrlo optimističan da će se ovo preokrenuti.”

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Skupine koje se zalažu za život pozivaju guvernera Alabame da stavi veto na zakon o IVF-u

Katoličke vijesti

Suočeni sa SAD-om i Kinom, čelnici EU pozivaju na dogovor o konkurentnosti

Katoličke vijesti

Prijedlog potpomognutog samoubojstva ponovno je uspješno odbijen u zakonodavnom tijelu Marylanda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti