Dužnosnik Vatikana: Stotine milijuna kršćana ‘suočeni su s visokim razinama progona’
Europa

Dužnosnik Vatikana: Stotine milijuna kršćana ‘suočeni su s visokim razinama progona’

Osoblje ACI Prensa, 7. lipnja 2024. / 11:47

“Više od 365 milijuna kršćana, otprilike 1 od 7, suočava se s visokim razinama progona zbog svoje vjere”, rekao je nadbiskup Paul Richard Gallagher, vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, na konferenciji o vjerskim slobodama održanoj u Rimu ovaj tjedan.

Konferenciju pod nazivom “Vjerska sloboda i cjeloviti ljudski razvoj: Nova globalna platforma” zajednički su organizirali Suvereni malteški red, Atlantsko vijeće i nekoliko sveučilišta, uključujući Papinsko urbano sveučilište u Rimu i Sveučilište Notre Dame.

U svom govoru, Gallagher je rekao da su napadi na crkve i kršćansku imovinu “značajno porasli u 2023., s više kršćana nego ikada prije koji su prijavili nasilne napade”.

Prelat je dalje opisao svoju zabrinutost da “prema nekim procjenama, gotovo 4,9 milijardi ljudi živi u zemljama s ozbiljnim ili vrlo ozbiljnim kršenjima vjerskih sloboda.”

Vatikanski diplomat istaknuo je da je vjerska sloboda, “iako nije jedini aspekt ljudskih prava, vjerojatno najtemeljniji”, dodavši da “povreda prava na vjersku slobodu ima za posljedicu potkopavanje ne samo jednog prava nego i cijele kategorije ljudskih prava”, dodao je.

“Vjerska sloboda igra odlučujuću ulogu u postizanju cjelovitog ljudskog razvoja”, nastavio je Gallagher. Iz tog razloga, dodao je, “država bi trebala biti neutralna i dati vjerskim skupinama i svim pojedincima jednako pravo na javno očitovanje svojih vjerskih uvjerenja.”

Gallagaher je govorio kao dio uvodnog panela konferencije analizirajući globalnu krizu vjerskih sloboda. Konferencija je privukla sudionike iz 19 zemalja, a na njoj je sudjelovao i vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Andrés Henriquez

Andrés Henríquez je venezuelanski pisac specijaliziran za religiju i politiku s više od pet godina iskustva u dvojezičnim medijima. Član je Regnum Christi Federation.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fernández: ‘Prilično je za svakog biskupa’ razlučiti primjenu Fiducia Supplicans

Katoličke vijesti

Tri mlada hodočasnika hodaju od Pariza do Jeruzalema ‘da prodube našu vjeru’

Katoličke vijesti

Papa Franjo izdaje motu proprio o dobi za odlazak u mirovinu i beneficijama vatikanskog pravosuđa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti