Svećenik kaže da su raskolničke španjolske redovnice u stanju ‘paranoje’ prema vlastitoj tezi
Europa

Svećenik kaže da su raskolničke španjolske redovnice u stanju ‘paranoje’ prema vlastitoj tezi

Madrid, Španjolska, 15. lipnja 2024. / 08:00 ujutro

Otac Jesús Silva iz madridske nadbiskupije objasnio je u videu objavljenom na svom YouTube kanalu razlog zašto raskolničke klarise iz samostana Belorado doživljavaju “paranoju” prema vlastitoj tezi po kojoj redovnički zavjeti koje su položili ne bi niti vrijedili. .

Španjolske časne sestre objavile su 13. svibnja da njihova zajednica “napušta koncilsku Crkvu kojoj je pripadala kako bi postala dijelom Katoličke Crkve”. Žalili su se da posljednjih godina “proturječja, dvostruki i zbunjujući jezik, dvosmislenost i rupe u jasnoj doktrini dolaze s Petrove stolice”. Te su klarise također tvrdile da je “Nj. Svetost Pio XII. bio posljednji valjani vrhovni papa”, čime je papinska služba od tada ostala prazna.

Prema analizi koju je Silva napravio Katolički manifest časne sestre objavile prije mjesec dana, sestre, koje riskiraju da se naziru ekskomunikacija za raskol, nalaze se u situaciji da je, prema vlastitom razmišljanju, “sve što su same učinile nevaljano, jer budući da su bile redovnice pod II. vatikanskim saborom, one nisu prave redovnice”.

Deset od 16 časnih sestara koje čine zajednicu klarisa u Beloradu i Orduñi u Španjolskoj pridržavalo se navedenog manifesta. Od ostalih šest, jedna je napustila zajednicu “kako ne bi pripadala ovoj sekti”, a pet starijih časnih sestara nije se oglasilo.

Silva je istaknuo da bi časne sestre morale ponoviti sve sakramente koje su primile nakon Drugoga vatikanskog sabora koristeći se formulama i ritualima rimskog obreda prije Drugoga vatikanskog sabora koje je dodijelio svećenik zaređen pod tim obredom te čak “moraju ponoviti svoje zavjete, jer prema njima su njihovi vlastiti zavjeti nevaljani.”

Prema madridskom svećeniku, “oni su upali u tu paranoju u kojoj su se u ovom trenutku stavili izvan Katoličke crkve i, konačno, po njima, pronašli su istinu” pod zaštitom ekskomuniciranog biskupa Pabla de Rojasa. .

Pobijanje tri točke

Silva je analizirao tri postavke sedevakantističkog i raskolničkog manifesta: da je Katolička Crkva jedina prava Crkva, žrtvenu dimenziju Euharistije i promjene u obredu ređenja svećenika i biskupa.

U vezi s prvim pitanjem, Silva je objasnio da je jedinstvo “već postignuto u pravoj Katoličkoj Crkvi”, što ne znači da ne treba raditi “kako bi to jedinstvo postalo šire” kako bi “ostale kršćanske zajednice koje su ne bi se katolik pridružio Katoličkoj crkvi. To se zove ekumenizam.”

Svećenik je opovrgnuo navode časnih sestara da je Drugi vatikanski sabor nijekao žrtveni karakter euharistije.

“Istina je da se Crkva promijenila, jer ima tu moć prilagoditi formule, forme, jezik liturgijskih knjiga aktualnijem mentalitetu sadašnjosti. Ali ona nije promijenila suštinu. Crkva ima moć mijenjati [those things], jer Crkvu je Krist ustanovio da čuva vjeru i sakramente. I naravno, zadržava se žrtvena dimenzija euharistije, što se savršeno vidi u euharistijskim molitvama koje govore o euharistiji kao žrtvi pomirnice za grijehe cijeloga svijeta“, istaknuo je svećenik.

Silva je dodao da “Crkva ima moć reformirati liturgijske knjige i promijeniti obrede ređenja svećenika, đakona i biskupa. I stoga je ova reforma Ivana XXIII., Pavla VI., Drugog vatikanskog sabora, savršeno valjana. Budući da nisu bili heretici, nisu podlegli ekskomunikaciji.”

Zbunjenost u doktrinarnim stvarima

Svećenik madridske nadbiskupije objasnio je da se moguće udaljeno podrijetlo raskolničkih stajališta klarisa iz Belorada može pronaći u tome što je „u posljednje vrijeme bilo mnogo doktrinarnih pitanja, prilično zbunjujućih, koja su natjerala mnoge ljude da kažu: ‘Slušajte, ponekad morate biti malo kritičniji prema stvarima koje se govore ili kako se govore, jer nisu dobro izražene i možda morate kvalificirati stvari.’”

Međutim, naglasio je Silva, “krenuti odatle, zanijekati jedinstvo Crkve i napustiti je, vrlo je velik korak.”

Svećenik madridske nadbiskupije iskoristio je priliku u svom videu podsjetiti svoje gledatelje da “moramo puno moliti za njih kako bi preispitali” da je “prava Katolička Crkva ona Kristova, koja je u zajedništvu sa Svetim Ocem u Vatikanu, koji je trenutno papa Franjo, te da je ono što se promijenilo u njegovoj strukturi i u njegovim dokumentima savršeno dopušteno i savršeno valjano.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

19-godišnja katolkinja poginula pokušavajući pobjeći iz Gaze s majkom

Katoličke vijesti

Pornhub onemogućuje web stranicu u Teksasu umjesto da se pridržava državnog zakona o provjeri dobi

Katoličke vijesti

Fotografije: Tisuće sudjeluju u talijanskom pro-life maršu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti