Kršćanska zajednica sluša djecu, prati starije, rekao je Papa
Kršćanski život

Kršćanska zajednica sluša djecu, prati starije, rekao je Papa

Papa Franjo vodio je svoju “Školu molitve” vani na betonskom prilazu koji vodi do niza parkirnih garaža ispod kondominiuma od 30 obitelji na periferiji Rima.

„Crkva se počinje oblikovati u zajednici, tražeći zajedno, slušajući Božju riječ, govoreći dobro jedni o drugima“, rekao je oko 60 stanara stambene zgrade: djeci, tinejdžerima, odraslima i starijima. Nazočna je bila i skupina žena iz Senegala, jedan pravoslavac i predsjednik okruga, izvještava Vatican News.

“Ono što je važno je poštovanje prema drugima, i s tim poštovanjem idete naprijed i gradite Crkvu”, pazeći da uključite i pratite djecu i starije osobe, rekao je tijekom posjeta 6. lipnja, čiji je dio objavljen u videu.

„Župa u kojoj se djeca ne slušaju i u kojoj su stari blokirani nije prava kršćanska zajednica“, rekao je.

Papin kasni poslijepodnevni posjet obiteljima Vatikan nije unaprijed najavio i bio je veliko iznenađenje za stanovnike, čija je lokalna župa crkva Svete Brigite Švedske u rimskoj četvrti Palmarola.

Jedna je žena pojurila niz stepenice popravljajući frizuru, druge su nosile kućne papuče, piše Vatican News.

Papin bijeli Fiat zaustavio se na kosom prilazu, koji je imao velika metalna vrata koja su se na kraju zatvorila. Obitelji i djecu pozdravio je iz svojih invalidskih kolica, a pomoćnica im je podijelila slatkiše.

Jedna je žena rekla svom malom djetetu koje se migoljilo: “Gledaj, gledaj! Jeste li znali da je to Isusov prijatelj?”

Smeđe plastične stolice bile su postavljene za stanare i tapecirani drveni naslonjač za papu na prilazu koji je bio ograđen velikim zidom od rezanog kamena i opeke s džepovima vegetacije koji su izvirivali iz šavova.

Posjet je bio treći termin njegove “Škole molitve”, niza posjeta koje čini tijekom Godine molitve kao priprave za Svetu godinu 2025. Posjete koordinira odjel Dikasterija za evangelizaciju koji organizira Sveta godina.

Papa je pitao stanovnike imaju li za podijeliti “neka razmišljanja ili nešto lijepo”.

Jedna je žena rekla koliko cijeni njegove riječi, inicijative i prisutnost. “Od Svjetskog dana djeteta, vaših govora, ono što dobivamo je otac koji vodi veliku zajednicu u malim stvarima, u istinskim stvarima.”

“Vidjeti te ovdje ispred zida od opeke je najdirljivija stvar”, rekla je. “Zbog toga osjećamo da ste dio naše zajednice. … Ovo je Kristova crkva; to je crkva koja je ogoljena da bude ljudska crkva, stoga vam hvala.”

Prema Vatican Newsu, Papa je govorio o obitelji, njezinim izazovima, njezinoj ljepoti i potencijalu za Crkvu i društvo, u kratkoj neformalnoj katehezi iu 45-minutnoj sesiji pitanja i odgovora.

“Branimo obitelj koja je bitna za odgoj djece”, poručio je, priznajući s kakvim će se teškoćama ili “olujema” obitelji susresti. ”Ako se roditelji svađaju, to je normalno, ali trebaju se pomiriti prije kraja dana” i pokazati da se vole.

Obitelji bi uvijek trebale koristiti tri riječi koje su ključne za funkcioniranje veze: “Oprosti, molim te i hvala”, rekao je.

“Djeca nas gledaju”, rekao je. Roditelji koji su razdvojeni ne bi trebali vrijeđati jedno drugo i trebali bi učiti svoju djecu poštovanju.

Uvijek razgovarajte sa svojom djecom, poručio im je Papa. „Obrazovanje se odvija kroz dijalog“ i pobrinite se da „shvate da mogu razgovarati o svemu“.

“Životne lekcije se uče kod kuće,” rekao je, “a ne od drugih koji bi mogli podučavati tko zna što.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mladi i demokracija – Vision is Decision: Održana druga javna tribina Kultura poricanja

Katoličke vijesti

Posjeta župi sv. Ilije u Kiseljaku – InSpirit – DigitalYouth

Katoličke vijesti

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti