Nizozemski biskup: Fiducia Suplicans previše ‘u skladu s zeitgeistom’
Europa

Nizozemski biskup: Fiducia Suplicans previše ‘u skladu s zeitgeistom’

Vijesti CNA, 7. lipnja 2024. / 16:45

Nizozemski biskup opisao je Vatikan Fiducia Suplicans Deklaraciju, koja dopušta neliturgijske blagoslove homoseksualnih parova, kao pokušaj “sklapanja mira sa sekularnim društvom”.

Međutim, pomoćni biskup Rob Mutsaerts iz biskupije ‘s-Hertogenbosch u Nizozemskoj upozorio je: “Mir nauštrb morala i istine” je “najnemilosrdniji mir koji se može zamisliti”.

“Bog voli svakoga. On voli sve grešnike, ali mrzi vaše grijehe. Žarko se nada da ćeš mu se vratiti, kao što se nadao povratku izgubljenog sina. On ne želi ništa više nego da vi dijelite njegovu ljubav”, napisao je Mutsaerts u predgovoru nove knjige koja napada deklaraciju.

Pod nazivom “Probijena brana: The Fiducia Suplicans Prepustite se homoseksualnom pokretu”, knjigu su napisali José Antonio Ureta i Julio Loredo de Izcue.

Obje su autorice članice Udruge Tradicija, obitelj i imanje. Ureta je, naime, posljednjih godina bio glasan kritičar pontifikata pape Franje.

Mutsaerts objavljuje otvorene postove na svom blogu, “Paarse Pepers” (Purpurne paprike), od 2019. Prethodni postovi uključivali su oštre kritike Amazonska sinodaapostolska pobudnica pape Franje Amoris Laetitiai “otkaži kulturu.”

U svom je predgovoru nizozemski prelat optužio Fiducia Suplicans ne baviti se “moralnom dimenzijom odnosa”, umjesto da je više “u skladu s trenutnim zeitgeistom” koji ne priznaje da “milosrđe postoji jer postoji grijeh”.

“Jesu li svi dobrodošli? Sigurno. Ali ne bezuvjetno. Bog postavlja zahtjeve. Cijela bi se Biblija mogla sažeti kao poziv na pokajanje i obećanje oprosta. Jedno se ne može odvojiti od drugog. Svi su dobrodošli, ali ne prihvaćaju svi poziv”, napisao je 66-godišnji Mutsaerts.

Objavljeno neposredno prije Božića 2023. Fiducia Suplicans ima primljeno mješovite reakcije i proizvedeno duboka podjela među katoličkim biskupima diljem svijeta.

Dok su pristaše pozdravile dokument, kritičari kontroverznog dekreta iznijeli su različite stavove zabrinutostiuključujući navodni nedostatak sinodalnosti, pa čak i pokušaj “kulturna kolonizacija” u Africi.

Bez obzira na pojašnjenja Dikasterija za nauk vjere, dekret također izazvao razdor s Koptskom pravoslavnom crkvom.

Papa Franjo javno je odgovorio na neka postavljena pitanja Fiducia Suplicans.

Papa je u jednoj talijanskoj TV emisiji u siječnju istaknuo da “Gospodin svakoga blagoslivlja” i da je blagoslov poziv da se uđe u razgovor “kako bi vidjeli koji je to put koji im Gospodin predlaže”.

“Gospodin blagoslivlja svakoga tko je sposoban za krštenje, to jest svaku osobu”, Franjo ponovljeno.

Upitan je li se nakon toga “osjećao usamljeno”. Fiducia Suplicans naišao na određeni otpor, 87-godišnji papa je rekao: “Ponekad se odluke ne prihvaćaju.”

“Ali u većini slučajeva, kada ne prihvatite odluku, to je zato što je ne razumijete.”

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vojska čini politiku koja omogućuje pobačaje za pripadnike vojske trajnom

Katoličke vijesti

Svećenik pogođen prvom osudom za seksualno zlostavljanje u Vatikanu

Katoličke vijesti

Jednoglasnom odlukom, SCOTUS je odbacio liječničko osporavanje tableta za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti