Suđenje Jimmyju Laiju iz Hong Konga se nastavlja;  disidenti se prisjećaju masakra na trgu Tiananmen
Svijet

Suđenje Jimmyju Laiju iz Hong Konga se nastavlja; disidenti se prisjećaju masakra na trgu Tiananmen

Suđenje katoličkom aktivistu Jimmyju Laiu pod optužbom za kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnula Kina približava se granici od 100 dana. On je najistaknutiji stanovnik Hong Konga kojem se sudi po zakonu, a njegov se slučaj smatra prekretnicom.

Suđenje 76-godišnjem prodemokratskom zagovorniku prekinuto je na dan 3. lipnja nakon što su Laijevi odvjetnici rekli da se ne osjeća dobro. Rekli su sucu da je Lai, koji se nalazi u zatvoru Stanley u Hong Kongu, bio kod liječnika prethodne noći i da su mu prepisani lijekovi protiv bolova. Suđenje je nastavljeno 4. lipnja, a jedan je sudac rekao Laiju da može obavijestiti sud ako se ponovno osjeća loše.

Laijev sin, Sebastien, rekao je da njegov otac boluje od dijabetesa i da mu je dijagnosticiran visok krvni tlak dok je bio u zatvoru 2021. godine.

Desetljećima je Lai, koji je utemeljio sada već ugašeni prodemokratski Apple Daily, vodio kampanju za slobodu tiska i slobodu izražavanja u Hong Kongu, koji je proglašen posebnom administrativnom regijom Kine 1997., kada je britanska vladavina završila nakon više od 150 godina. godine. Temeljni zakon Hong Konga trebao je dopustiti regiji “vršenje visokog stupnja autonomije i uživanje izvršne, zakonodavne i neovisne sudske vlasti, uključujući onu za konačnu presudu”.

Međutim, nakon godinu dana prodemokratskih prosvjeda 2019., Kina je 2020. nametnula zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je gotovo ušutkao neslaganje u Hong Kongu, izvijestio je Associated Press.

Prema zakonu, Lai je uhićen u kolovozu 2020. i u zatvoru je od prosinca 2020. Izjasnio se nevinim po dvije optužbe za urotu za udruživanje sa stranim snagama i jednoj točki za urotu za objavljivanje pobunjeničkih materijala. Ako ga se proglasi krivim, mogao bi se suočiti s doživotnom robijom.

U siječnju je Alice Jill Edwards, posebna izvjestiteljica UN-a za mučenje, rekla da su dokazi na suđenju Laiju možda dobiveni mučenjem svjedoka u Kini.

Osim optužbi za koje se izjasnio da nije kriv, Lai je u prosincu 2021. osuđen za svoju ulogu u pokušaju obilježavanja masakra na Trgu Tiananmen u Pekingu. Kineska vlada je rekla da je oko 240 ljudi ubijeno 4. lipnja 1989., kada su kineski tenkovi napali prosvjednike na trgu; kineski Crveni križ rekao je da je ubijeno 2600 ljudi.

U kolovozu 2023., prizivni sud u Hong Kongu poništio je presude optuženima za organiziranje nezakonitog okupljanja, ali je potvrdio njihove presude za sudjelovanje u nezakonitom okupljanju.

U komentaru od 4. lipnja za ucanews.com, Benedict Rogers, britanski aktivist za ljudska prava i glavni izvršni direktor Hong Kong Watcha, rekao je da tajna depeša britanskog veleposlanika u Kini u to vrijeme navodi da je broj mrtvih na Trgu Tiananmen čak 10.000. Rogers je primijetio da je do nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti “Hong Kong bio jedini grad pod kineskim suverenitetom koji je još uvijek mogao otvoreno obilježiti godišnjicu”.

Rogers – kojeg su tužitelji imenovali kao jednog od stranih agenata s kojima je Lai bio u dosluhu – primijetio je da je Lai služio “13-mjesečnu kaznu zbog paljenja svijeće i izgovaranja molitve na bdijenju na Tiananmenu”.

“Sjetimo se također da je razlog zbog kojeg je osnovao prodemokratski magazin Next 1990. i novine Apple Daily 1995. bio taj što je bio dirnut i šokiran masakrom u Pekingu”, rekao je Rogers.

Komisija biskupije Hong Kong za pravdu i mir često je pomagala u komemoracijama masakra na Tiananmenu, a 2009. godine kardinal Joseph Zen nazvao je žrtve mučenicima koji su umrli za promicanje demokracije i čiste vlade u Kini. Lai je najveći financijski podupiratelj Zena.

U drugoj presudi prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, krajem svibnja sud u Hong Kongu osudio je 14 prodemokratskih aktivista, uključujući nekoliko bivših zastupnika, za urotu za počinjenje subverzije. Osuđeni su bili među stotinama tisuća stanovnika Hong Konga koji su glasovali na neslužbenim primarnim izborima u srpnju 2020.

Associated Press je izvijestio da su organizatori izbora rekli da žele pozvati vladu Hong Konga na odgovornost stjecanjem većine u zakonodavnom tijelu, ali je sud presudio da su neslužbeni izbori potkopali autoritet vlade.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Lompo moli za Novu godinu mira i sigurnosti u Nigeru.

Katoličke vijesti

‘Želimo da se vrati’, govore siromasi Buenos Airesa i čekaju papin povratak

Katoličke vijesti

Na Dan Europe COMECE i CEI pozivaju na novi europski humanizam – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti