Kolumna Majke – Joj, ta ponedjeljka ujutro!
Kršćanski život

Kolumna Majke – Joj, ta ponedjeljka ujutro!

Jeste li ikada imali ponedjeljak ujutro kada vam se nije dalo ustati? Kad otvoriš oči i znaš da u sljedećih sat vremena moraš nekako probuditi klince, pripremiti im grickalice i provjeriti jesu li spakirani.

Jer, naravno, niste ih mogli natjerati da sami obavljaju svoje školske poslove u petak ili subotu. Zašto ne osjećam da izlazak sunca donosi novi dan i nove mogućnosti za nas?

Odgovornost

Gdje su prekretnice na putu učenja djece samostalnosti? Koliko dugo bi ih mama (u našem slučaju tata) svako jutro trebala pitati koji sendvič žele ponijeti u školu? Koliko dugo sam odgovoran za čistoću djetetove opreme za vježbanje?

Uostalom, cilj je odgojiti ih da budu odrasli, a to se ne događa preko noći. Ne probude se na svoj 18. rođendan s odgovornošću i sviješću odraslih da organiziraju svoje kućanstvo, učenje i ostale stvari. (Ovo se u nekim slučajevima čak i ne razvije do dobi od 30 godina.)

Neovisnost

Dakle, na nama roditeljima je da im damo autonomiju. Ima ljepote u tom znojnom poslu: koja majka ili otac nisu sretni kad im dijete napravi prve korake ili prvi put izgovori ime nekog od njih? Zašto ne bismo proslavili prvi put kad pospreme svoju sobu, operu odjeću ili naprave školski sendvič?

To su također važne prekretnice na putu prema neovisnosti. Moramo pronaći ravnotežu između naših očekivanja i sposobnosti naše djece.

U međuvremenu, pred nama je mnogo ponedjeljka prijepodne.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nedovršeni roman Flannery O’Connor – prvi put u tisku

Katoličke vijesti

Digitalni čitači Biblije više čitaju – ali manje razumiju

Katoličke vijesti

3 vrijedne lekcije koje sam naučio od svoje mame

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti