Kolumna iz Njemačke: Zašto je školovanje kod kuće u Njemačkoj nepotrebno
Kršćanski život

Kolumna iz Njemačke: Zašto je školovanje kod kuće u Njemačkoj nepotrebno

U Njemačkoj je upravo došlo do komešanja u nekim kršćanskim krugovima zbog vijesti da je “država zatvorila kršćansku školu”. Međutim, pomniji pogled otkriva nijansiraniju sliku i postaje jasno da kršćanske škole u Njemačkoj nisu u opasnosti.

Prije svega, moram prijaviti interes jer sam glavni tajnik Udruge neovisnih kršćanskih škola u Njemačkoj.

Ukupno u Njemačkoj postoji više od 150 škola u kojima vjeroučitelji poučavaju oko 40.000 učenika. Tu je i 1.135 škola koje vode protestantske crkve s 215.000 učenika i 904 škole koje vodi Katolička crkva s 360.000 učenika.

Te škole imaju velike slobode koje su zaštićene njemačkim ustavom – i još uvijek ih uglavnom plaća država. Uvjeti nisu tako dobri kao u Nizozemskoj, ali bolji nego u svim ostalim europskim zemljama (60 do 80 posto troškova plaća država).

Družite se

“Škola” u vijestima nije prava škola – i upravo je zato sada zatvorena. Bio je to objekt za 30 djece koja su zapravo bila školovana kod kuće i sastajala su se u “školi” samo jedan dan u tjednu.

Prema njemačkom zakonu, pak, škola je opće mjesto učenja, koje karakterizira i činjenica da se djeca druže izvan roditeljskog doma – obrazovanje uključuje učenje u društvenoj zajednici.

Prema vlastima, to nije bio slučaj u školi koja je sada na kraju zatvorena. Neovisni sudovi do najviše instance u Njemačkoj to su proglasili zakonitim, a slučaj je sada pred Europskim sudom za ljudska prava.

Biblija

Iz dosadašnjih presuda može se snažno pretpostaviti da će i tamo odluka njemačkih vlasti biti proglašena zakonitom. Europski sud za ljudska prava uvijek je potvrđivao pravo država da reguliraju oblik obrazovanja i obveznog školovanja, posljednji put prije četiri godine.

Zašto je u Njemačkoj zabranjeno školovanje kod kuće, za razliku od mnogih drugih zemalja? Postoji snažan društveni konsenzus u korist obveznog školovanja i protiv školovanja kod kuće koji seže do Martina Luthera. Godine 1524., prije 499 godina, pozvao je sve političke vođe da omoguće besplatno obrazovanje svim (!) dječacima i djevojčicama (!) u svom revolucionarnom djelu “An die Ratsherren aller Städte deutschen Landes” (vijećnicima cijele Njemačke). Gradovi), prije svega kako bi im omogućili da sami čitaju Bibliju.

Integracija

Tada to nije bilo realizirano, ali je u 18. stoljeću dovelo do obveznog školovanja. Obvezno obrazovanje također ima za cilj osigurati da sva djeca dobiju slično obrazovanje i društveno iskustvo, bez obzira na njihovo socijalno ili kulturno podrijetlo. Školski sustav također se smatra važnim mjestom za integraciju i učenje društvenih vještina.

Nakon Hitlerove diktature dodan je još jedan razlog za obvezno školovanje: sprječavanje paralelnih društava. Školovanje kod kuće može dovesti do formiranja paralelnih društava u kojima djeca odrastaju samo unutar svojih kulturnih ili vjerskih zajednica i stoga su možda slabije integrirana u društvo u cjelini.

Nasilničko ponašanje

Općenito, obvezno obrazovanje u školi vrlo se strogo provodi, ali postoje iznimni slučajevi u kojima se u Njemačkoj može dopustiti školovanje kod kuće, na primjer ako je dijete ozbiljno bolesno.

Ono što se zamjera njemačkoj pravnoj situaciji jest da se zabranom školovanja kod kuće ograničavaju prava roditelja da organiziraju odgoj i obrazovanje svoje djece prema vlastitim vrijednostima i vjerskim uvjerenjima. Kvaliteta državnih škola također je prečesto neadekvatna: problemi poput maltretiranja, društvenog pritiska ili percipiranog nedostatka zaštite osobnog integriteta u školama ne mogu se odmah odbaciti.

Operacija

Ali postoji alternativa neovisnih, privatnih škola u Njemačkoj. Oko 10 posto učenika u Njemačkoj ide u takvu neovisnu školu. A ako roditelji žele osnovati svoju samostalnu školu, dovoljno je četvero djece za početak.

Po mom mišljenju, zabranu školovanja kod kuće stoga treba promatrati u kontekstu vrlo povoljnih uvjeta za osnivanje i rad nezavisnih škola u Njemačkoj.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo nas sve gura da međusobno razgovaramo » Tekstovi

Katoličke vijesti

Neka vas ovaj svetac ovog svibnja vodi do veće nade

Katoličke vijesti

O svetom Vidu i njegovoj katedrali u Rijeci » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti