Katolička humanitarna skupina preteže se oko prijedloga zakona o farmi između Zastupničkog doma i Senatskih odbora
Svijet

Katolička humanitarna skupina preteže se oko prijedloga zakona o farmi između Zastupničkog doma i Senatskih odbora

Zastupnici u odborima za poljoprivredu Zastupničkog doma i Senata objavili su različite okvire za prijedlog zakona o farmama za 2024., a jednu je verziju pohvalila katolička skupina za pomoć.

Okviri slijede nakon višemjesečnih pregovora, ali se dvije verzije razlikuju u ključnim aspektima, postavljajući pitanje mogu li ih Dom pod kontrolom republikanaca i Senat pod kontrolom demokrata pomiriti.

Savezni zakon o farmi financira programe poljoprivrede, prehrane i očuvanja i obično se donosi svakih pet godina. Međutim, usred zastoja, zakon iz 2018. istekao je u rujnu, a Kongres ga je produžio za godinu dana, ostavljajući zakonodavcima novi rok malo prije izbora 2024.

Dok prijedlozi zakona svake komore imaju neka područja s kojima se slažu – poput povećanja potrošnje za ruralni širokopojasni internet i poboljšanja programa sigurnosne mreže za farme – postoje neke velike točke napetosti.

Okvir Zastupničkog doma zamrznuo bi razine financiranja Programa dodatne pomoći u prehrani ili SNAP, ograničavajući razloge za podizanje te potrošnje na inflaciju. Demokratski pregovarači u Senatu rekli su da neće prihvatiti rezove u SNAP-u. Okvir House GOP-a također bi dopustio onima koji su ranije počinili kaznena djela protiv droge da prime SNAP.

Još jedna ključna razlika između dvije verzije je način na koji okviri pristupaju financiranju očuvanja farmi. Verzija House bi povećala financiranje za neke napore očuvanja, ali bi uklonila fokus tog financiranja na specifične napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Bill O’Keefe, izvršni potpredsjednik za misiju, mobilizaciju i zagovaranje u Catholic Relief Services, međunarodnoj agenciji za pomoć Katoličke crkve u SAD-u, rekao je u izjavi da skupina “cijeni potporu međunarodnim programima pomoći u hrani prikazanu u predsjedniku Stabenowa Prijedlog zakona o poljoprivredi objavljen 1. svibnja.”

„Nastavlja međunarodne programe pomoći u hrani koji pomažu u spašavanju života u hitnim slučajevima, poboljšavaju egzistenciju malih poljoprivrednika kako bi mogli prehraniti svoje obitelji, podupiru školsku djecu u učenju i iskorištavaju stručnost američkih volontera za podršku sigurnosti hrane i prehrambenim rezultatima za naša braća i sestre u inozemstvu”, rekao je O’Keefe. “Prijedlog nastavlja pružati hranu iz SAD-a za rješavanje globalne gladi, dok istovremeno donosi sveukupne pozitivne promjene u ovim međunarodnim programima pomoći u hrani.”

O’Keefe je rekao da je CRS primijetio poboljšanja u naporima da se bolje podrže lokalni poljoprivrednici unutar zajednice ili regije.

“Nemirni smo zbog nekih predloženih promjena, kao što je izmjena ovlasti odricanja Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID),” rekao je, “ali shvaćamo da su kompromisi neophodni kako bi se postigao konsenzus u Zakonu o farmi.”

O’Keefe je također rekao da je “za razliku od tretmana prijedloga Senata prema međunarodnoj pomoći u hrani, CRS zabrinut zbog prijedloga zakona o farmi predsjedavajućeg Thompsona u Zastupničkom domu.”

“To prijeti potkopavanju kvalitete programa i dosega programa Food for Peace Title II (FFP),” rekao je O’Keefe. “Snažno se protivimo uključivanju dijelova Zakona o američkim poljoprivrednicima koji hrane svijet (HR 4293) u paket, jer ugrožava otpornost aktivnosti sigurnosti hrane. Ovi jedinstveni, višegodišnji programi podupiru zajednice u prevladavanju kroničnog siromaštva i smanjenju potrebe za budućom humanitarnom pomoći pomoć.”

O’Keefe je rekao da CRS podržava “opskrbu američkih roba u međunarodnim programima pomoći u hrani, ali ne možemo se usredotočiti samo na distribuciju hrane.”

“Moramo osigurati da programi odgovaraju tržišnim uvjetima na terenu i da se zajednice mogu oporaviti i osigurati sebi i svojim obiteljima”, rekao je.

U izjavi od svibnja 17. svibnja, zastupnik Glenn “GT” Thompson, R-Pa., predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma, rekao je: “Zakon o farmi, hrani i nacionalnoj sigurnosti iz 2024. proizvod je opsežnih povratnih informacija dionika i svih članova Zastupničkog doma, te odgovara na potrebe poljoprivrednih zemalja kroz uključivanje stotina dvostranačkih politika.”

“Objavljivanje ovog nacrta značajan je korak naprijed u višegodišnjem procesu odlučivanja”, rekao je Thompson. “Oznaka je jedan korak u većem procesu Zastupničkog doma, koji ne bi trebao biti kompromitiran pogrešnim argumentima, lažnim narativima ili ukazima Senata. Radujem se suradnji s kolegama s obje strane prolaza dok prelazimo na markup.”

U vlastitoj izjavi od 17. svibnja, senatorica Debbie Stabenow, D-Mich., predsjednica Senatskog odbora za poljoprivredu, prehranu i šumarstvo, potvrdila je razgovore sa svojim republikanskim kolegom u Zastupničkom domu kako bi primijetila da “naše vizije za Zakon o farmama za 2024. imaju mnogo toga uobičajen.”

Stabenow je rekla da je i dalje “duboko zabrinuta da će njegov prijedlog razdvojiti široku, dvostranačku koaliciju koja je uvijek bila temelj uspješnog zakona o farmi.”

“To čini značajne rezove u obiteljskoj sigurnosnoj mreži na koju se oslanjaju milijuni Amerikanaca i blokira sposobnost USDA-e (odnosi se na Ministarstvo poljoprivrede) da pruži pomoć u stvarnom vremenu poljoprivrednicima putem CCC-a (Commodity Credit Corporation) za rješavanje novih izazova, ” rekla je. “Čak i uz ove kratkovidne rezove, nejasno mi je kako će platiti za svoj prijedlog. Demokrati su od početka jasno dali do znanja da nećemo odustati od naše predanosti najranjivijima među nama ili od naših poljoprivrednika koji se bore s učincima klimatsku krizu svaki dan.”

Stabenow je tvrdio: “Jedini put naprijed je držati zajedno našu široku koaliciju farmera, zagovornika gladi i prehrane, ruralnih zajednica, zaštitnika prirode i klimatske zajednice.”

Označavanje Povjerenstva za poljoprivredu Predstavničkog doma, proces u kojem odbori odlučuju hoće li proslijediti zakone Zastupničkom domu na glasovanje, zakazano je za 23. svibnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vijesti s Orijenta – 31. svibnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Ruski predsjednički izbori ostavljaju katolike pred ‘neizvjesnom budućnošću’

Katoličke vijesti

Nuncij u Ukrajini: Unatoč dvije godine smrti, nada i vjera

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti