Karipski kardinal Kelvin Felix umro je u 91. godini
Europa

Karipski kardinal Kelvin Felix umro je u 91. godini

Vijesti iz Rima, 1. lipnja 2024. / 07:08

Kardinal Kelvin Edward Felix preminuo je u svom domu na otočnoj državi St. Lucia u četvrtak, na blagdan Tijelova, u 91. godini života.

Dominikanski kardinal vodio je nadbiskupiju Castries u Svetoj Luciji od 1981. do umirovljenja 2008. Godine 2014., u svom prvom konzistoriju, papa Franjo je Felixa proglasio kardinalom, prvim s Antila.

Nakon umirovljenja, Felix je živio na otočnoj državi Dominika, gdje je pomagao mjesnoj Crkvi.

Nadbiskupija Castries priopćila je da se umirovljeni nadbiskup 2023. preselio u benediktinsku opatiju Gospe od Uznesenja na Svetoj Luciji kako bi dobio liječničku skrb zbog zdravstvenih problema zbog kojih se morao povući s većine javnih funkcija.

“Slab od starosti i medicinskih komplikacija na kraju je podlegao nakon dana neprestane molitve za Crkvu i za svećenička zvanja i redovnički život”, rekla je nadbiskupija u Priopćenje za javnost od 31. svibnja.

Felixov sprovod održat će se u maloj bazilici Bezgrešnog začeća u Castriesu 12. lipnja. Prema Nadbiskupiji Castriesa, kardinalova je želja bila da bude pokopan na tlu katedrale u Dominici.

Papa Franjo uputio je u subotu izraze sućuti katolicima Zapadne Indije, podsjećajući na Felixovu predanost obrazovanju mladih i njegov doprinos Crkvi diljem Kariba.

Felix je studirao za svećenika u sjemeništima u Dominici i Trinidadu prije nego što je 8. travnja 1956. zaređen za svećenika za biskupiju Roseau.

Kasnije je nastavio školovanje, stekavši diplomu iz obrazovanja odraslih na Sveučilištu St. Francis Xavier u Novoj Škotskoj, te magistrirao sociologiju i antropologiju na Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Od 1967. do 1970. svećenik je studirao sociologiju na Sveučilištu Bradford u Engleskoj, dok je služio karipskoj zajednici regije West Yorkshire. Njegovo iskustvo s teškim ekonomskim uvjetima njegovog stada u Bradfordu navelo ga je da pokrene Bradford Credit Union, koji i danas služi antilskim imigrantima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dobio je Orden Britanskog Carstva od kraljice Elizabete II.

Na Karibima je Felix poučavao u regionalnom sjemeništu i bio ravnatelj Akademije St. Mary u Dominici. Služio je kao pomoćnik glavnog tajnika Karipske crkvene konferencije, a kasnije i kao njezin predsjednik.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1981. nadbiskupom metropolitom provincije Castries, a bio je i predsjednik Biskupske konferencije Antila šest godina od 1991. do 1997.

Kao nadbiskup, Felix je promicao formaciju svećenika, redovničkih i laičkih poglavara, te je bio zadužen za organizaciju posjeta pape Ivana Pavla II Svetoj Luciji 1986. godine.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan rodno afirmirajuću kirurgiju naziva povredom ljudskog dostojanstva

Katoličke vijesti

Njemački biskupi Crkvi u Africi: Pokrenite kanonizaciju njemačkih mučenika

Katoličke vijesti

Studija iz Nizozemske: Većina djece preraste transrodne sklonosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti