Inicijativa katoličkih sestara: Sestre koje surađuju u službi općeg dobra – Vatican News
Svijet

Inicijativa katoličkih sestara: Sestre koje surađuju u službi općeg dobra – Vatican News

Zaklada Conrad N. Hilton okupila je u Zambiji katoličke sestre iz više od 15 zemalja. Oni prihvaćaju zajedničku viziju: utjecaj, učenje i suradnja u službi općeg dobra.

S. Michelle Njeri – Lusaka

Više od 100 redovnica iz više od 15 zemalja okupilo se u Lusaki, Zambija, od 29. do 31. svibnja, na kongresu koji je organizirala Inicijativa katoličkih sestara Zaklade Conrad N. Hilton.

Cilj događaja bio je pružiti prilike za produbljivanje razumijevanja i prakse sinodalnosti i razmjenu ideja kako bi se unaprijedila zajednička vizija zajedničkog učenja za strateški učinak i rast, te nastavak suradnje za opće dobro.

“Okupljanje je prilika da se omogući prostor za stvaranje novih veza i produbljivanje postojećih, budući da težimo jačanju kvalitete i održivosti naših zajedničkih napora,” rekla je s. Jane Wakahiu, pridružena potpredsjednica programskih operacija i Voditeljica Inicijative katoličkih sestara u Zakladi Conrad N. Hilton.

Tijekom konvencije, redovnice su raspravljale o temama koje su uključivale podizanje glasa ljudi koji žive u nepovoljnim uvjetima, prihvaćanje pristupa utemeljenih na dokazima za poticanje uspješnih vjerskih zajednica i transformaciju duboko ukorijenjenih kulturnih praksi kako bi služile općem dobru. Jedna zlatna nit koja objedinjuje teme bila je sabornost.

Dr. Paolo Ruffini, s. Alessandra Smerilli i s. Mumbi Kigutha raspravljaju o sinodalnosti na tribini

Dr. Paolo Ruffini, s. Alessandra Smerilli i s. Mumbi Kigutha raspravljaju o sinodalnosti na tribini

Redovnice kao protagonistice komunikacije u Crkvi

Tijekom panela o sinodalnosti predstavnici Vatikana razgovarali su o poslanju i pastoralnim odgovornostima svojih Dikasterija, kao io procesu angažmana s mjesnim Crkvama. Tribinu je vodila s. Mumbi Kigutha, predsjednica Prijatelja solidarnosti, koja je istaknula poticaj pape Franje na slušanje, suradnju i zajedništvo.

Dr. Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacije, istaknuo je važnost zajedničkog rada na vidljivosti rada katoličkih sestara u svijetu.

“Sestre komunikatorice trebale bi biti protagonistice komunikacije u Crkvi nudeći kršćansku perspektivu”, rekao je. Dodao je da bi trebali biti otvoreni za pričanje priča s iskupiteljskim kutom, “stvoriti novi način komunikacije koji se fokusira na dobrobit društva”.

Prefekt je istaknuo potrebu da komunikacija teče od temelja sve do Vatikana, budući da je Dikasterij u službi mjesne Crkve. “Radi se o suradnji i umrežavanju za opće dobro u duhu sinodalnosti”, rekao je.

Dr. Ruffini predstavio je projekt Pedesetnice Dikasterija, koji podržava Zaklada Hilton, kao primjer sinodalnosti u izgradnji sinergije i suradnje s komunikatorima Katoličkih sestara. Projekt Pentekost nastoji izgraditi globalnu mrežu glasova sestara u vatikanskim medijima.

Dr. Ruffini je rekao da projekt nudi mogućnosti sestrama u rasponu od online tečajeva formacije i webinara za usavršavanje komunikacijskih vještina sestara do osobnog stažiranja na Vatican News – Radio Vatican, za koje je rekao da bi moglo dovesti do novih prilika za suradnju.

Već je 13 sestara iz 12 zemalja bilo na praksi na Vatican News – Radio Vatican, a trenutno 2024 katoličkih sestara sudjeluje na 12 tjednih Zoom susreta od travnja do lipnja, s ciljem primanja interaktivne formacije na visokoj razini.

Potreba za slušanjem i suradnjom

Govoreći o sinodalnosti, s. Carmen Ros Nortes, podtajnica Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, istaknula je predanost Dikasterija posvećenom životu. “Dikasterij se može promatrati kao laboratorij u kojem se tkaju odnosi među različitim karizmama i službama, te se može pokazati ljepota Crkve”, rekla je.

S. Nathalie Becquart, podtajnica Tajništva Sinode, istaknula je potrebu slušanja i zajedničkog rada, cijeneći ljude i njihov doprinos općem dobru. “Sestre imaju vrlo važnu ulogu u sinodskom procesu jer su uključene od samog početka i trebaju pomoći Božjem narodu da prihvati sinodalni stil, a to je Isusov stil”, rekla je.

Mjesne Crkve moraju se baviti pitanjima migracija

Temu migracija tribini je predstavila s. Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Objasnila je da je jedna od uloga Dikasterija pomoći mjesnim Crkvama u uklanjanju prepreka koje predstavljaju plodno tlo za migraciju.

„Prisilna migracija je izazov na kojem radimo s biskupima i mjesnim Crkvama; pozivamo biskupe da surađuju sa svojim vladama na rješavanju ovog problema”, rekla je.

S. Smerilli je također naglasila da migranti, bez obzira na njihov put, još uvijek pripadaju jednoj Crkvi i treba im pomoći gdje god se nalazili, a mjesne Crkve trebale bi ih pratiti odgovarajućom pastoralnom skrbi.

S. Smerilli je podsjetila na ovogodišnju temu Svjetskog dana migranata i izbjeglica – „Bog hoda sa svojim narodom“ – te je istaknula da je svaki čovjek pozvan prepoznati lice Božje u onima koji su prisiljeni migrirati.

Potražite #SisterProject priče kako biste saznali više o skrivenom radu redovnica.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sporazum o inozemnoj pomoći prošao je House nakon višemjesečnih pregovora

Katoličke vijesti

Mladi će hodočastiti u svetište Krista Kralja za vjersku slobodu u Meksiku

Katoličke vijesti

Nikaragvanski biskup Álvarez pušten, protjeran nakon više od 500 dana pritvora

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti