Južni Sudan: Biskup Hiiboro Kussala razmišljajući o zvanjima ističe zahvalnost – Vatican News
Svijet

Južni Sudan: Biskup Hiiboro Kussala razmišljajući o zvanjima ističe zahvalnost – Vatican News

Osvrćući se na nedavno proslavljeni Svjetski dan molitve za zvanja, južnosudanski katolički biskup Tombure Yambio kaže kako je ispunjen zahvalnošću za vlastiti poziv da bude svećenik, za svećenike s kojima radi i za broj mladih koji se odazivaju stupio u sjemenište u svojoj biskupiji.

Paul Samasumo – Vatikan.

“Brojne riječi padaju mi ​​na pamet kada razmišljam o svojoj priči o pozivu – zahvalnost, ohrabrenje, nedostojnost, povjerenje i otvorenost. Papa Franjo također koristi neke od ovih riječi u svojoj poruci za ovogodišnji Svjetski dan molitve za zvanja”, rekao je biskup biskup Hiiboro Kussala.

Nastavio je: „Zahvalnost — osjećam ogromnu zahvalnost za svoje roditelje, članove obitelji, bliske prijatelje i za Božji narod koji me podržava i podržava u mom pozivu svećenika, a sada i biskupa. Zahvalan sam na prilikama koje sam imao za obrazovanje, rast i promjenu, i ponizan sam zbog neizmjerne ljubavi i podrške koju i dalje dobivam,” rekao je.

Bog nas poziva unatoč našoj nedostojnosti

Biskup Kussala također je rekao da je važno da se svećenici uvijek sjećaju svoje nedostojnosti, a ne da misle da su bolji od drugih.

“Ponekad mi mladići kažu: ‘Ne bih mogao biti svećenik; Previše sam nedostojan toga’. Kažem im – upravo suprotno – Bog je taj koji nas poziva, znajući da smo grješnici… Za nas svećenike bitno je da nikada ne mislimo da smo bolji od drugih, posebno odabraniji ili ugodniji na pijedestalu – čak i kada neki dobri ljudi nas žele staviti gore. Ja sam grešnik, kao i svi svećenici“, rekao je prelat Tambura Yambio.

Biskup Kussala istaknuo je da se svećenik uvijek mora pouzdati u Boga i biti otvoren. „Zvanje uvijek treba biti otvoreno za nove izazove, za nove aspekte poziva. Ne završava s danom ređenja ili prvim ‘ja’ na dan vjenčanja”, naglasio je.

Potrebno je vrijeme da preraste u bilo koji poziv

Biskup Kussala s glavnim sjemeništarcima Instituta za filozofiju sv. Ivana Pavla II. sa sjedištem u Yambiu.

Biskup Kussala s glavnim sjemeništarcima Instituta za filozofiju sv. Ivana Pavla II. sa sjedištem u Yambiu.

Za biskupa Kussalu, svećenički poziv i zapravo sva zvanja razvijaju se postupno kako osoba raste u svoj poziv. Do takve će spoznaje doći ako netko njeguje duh otvorenosti i velikodušnosti u odgovaranju na Božju volju.

“Postoji jedna srednjovjekovna izreka – ‘onima koji čine ono što je u njihovoj moći, Bog ne uskraćuje svoju milost’. Te su mi riječi sinule prošli tjedan kada sam razgovarala s mladom medicinskom sestrom koja se kvalificirala prije pet godina i koja radi s HIV osobama u jednoj od naših bolnica: ‘Tek sada shvaćam, rekla mi je, da je njegovateljica moj poziv od Boga , i iako je to izazovno i ponekad se bojim, zahvaljujem Bogu što mi je to odabrao i meni za to’, ispričao je biskup.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

CEPACS objavljuje završni dokument Opće skupštine Lagosa

Katoličke vijesti

Vjera nadahnjuje mnoge u CPAC-u, uključujući brojne govornike katolike

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Vrag vam uvijek oduzima slobodu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti