Novi filipinski biskup pacifičkog Cookovog otočja nada se da će ‘duhovno hraniti’ svoj narod
Europa

Novi filipinski biskup pacifičkog Cookovog otočja nada se da će ‘duhovno hraniti’ svoj narod

Vijesti iz Rima, 1. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

Mjesec dana nakon ređenja za biskupa koadjutora biskupije Rarotonga na Cookovim otocima, biskup Reynaldo Bunyi Getalado izrazio je svoju težnju da “duhovno hrani” Božji narod u državi Tihog oceana i razvije “skladan odnos” sa svećenicima biskupije.

Getalado je bio zaređen za biskupa u katedrali svetog Josipa u glavnom gradu Cookovih Otoka, Avarua, 27. travnja u nazočnosti oca Giosuèa Bustija, prvog zamjenika voditelja misije pri apostolskoj nuncijaturi Svete Stolice u Wellingtonu i predstavnika pape Franje, as. kao i stotine vjernika katolika.

Zajedno sa strastvenim pjevanjem himni na maorskom, engleskom, fidžijskom (iTaukei) i filipinskom jeziku s Cookovih Otoka na Getaladovoj misi zaređenja, nekoliko muškaraca, žena i svećenika također je nosilo tradicionalne vijence oko vrata, zvane Ei Kaki, kao simbol dobrodošlice, ljubavi i pripadnosti zajednici.

“Katoličke zajednice općenito su prijateljske, velikodušne i aktivne u sudjelovanju u životu župe”, rekao je Getalado za CNA. „Nadam se da ću čuvati ovce Božje na Cookovim otocima, duhovno ih hraniti, organizirati biskupiju i razviti dobar i skladan odnos sa svojim svećenicima u biskupiji.“

Njegovom ređenju također je bio nazočan otac Reginaldo Lavilla, koji je voditelj Filipinskog misijskog društva (MSP), kojem Getalado pripada.

„Imam dojam da su ljudi s Pacifika jedinstveno živahni. Vidjela sam u svom posjetu zaređenju biskupa Reya da imaju snažan duh zajednice, radeći zajedno kako bi proslave bile potpuno žive i svečane,” Lavilla je podijelila s CNA. “Sada s biskupom Reyem koji preuzima dužnost, nadamo se da ćemo nastaviti djelo evangelizacije koje je započelo 1894. godine.”

U većinski protestantskoj zemlji, 17% stanovništva (otprilike 2900 ljudi) su katolici. Katolička crkva također je jedna od sedam kršćanskih crkava koje su dio savjetodavnog tijela koje posreduje s vladom i tradicionalnim vođama o pitanjima koja utječu na društveni, gospodarski i kulturni razvoj zemlje.

“Imamo udruženje sedam različitih crkava koje se zove Vjersko savjetodavno vijeće gdje pokušavamo održati sklad i savjetovati vladu”, objasnio je Getalado o odnosu između crkve i građanskih vođa u promicanju dobrobiti i razvoja lokalnih zajednica.

U povijesti katoličanstva na Cookovim otocima, Getalado je prvi biskup u zemlji azijskog podrijetla. Njegovi prethodnici bili su iz Francuske, Belgije, Nizozemske i Novog Zelanda.

Kao dio Misijskog društva Filipina, a prije svog sadašnjeg imenovanja biskupom na Cookovim otocima, Getalado je služio kao misionar odgovarajući na potrebe lokalnih crkava u Papui Novoj Gvineji, Novom Zelandu, Filipinima i Tuvaluu otkako se pridružio. društvo je 1987.

“Svećenici MSP-a i vlastiti biskup [Getalado] nadamo se da će biti instrumenti obnove u Crkvi i nositi svjetlo Isusa Krista kako bi i dalje davali nadu ljudima svojim svjedočanstvom života i riječima propovijedanja“, rekao je Lavilla, izražavajući radost i zahvalnost za evangelizacijsku karizmu koju vidi proširio po cijelom svijetu zbog svoje apostolske družbe.

Cookovi otoci se sastoje od 15 malih otoka koji dijele istu vremensku zonu kao i Havaji. Otoci su poznati po svojim bijelim pješčanim plažama, bujnim zelenim planinama i slikovitim lagunama. Prema jednoj od njegovih turističkih web stranicana Cookovim otocima nema brendiranih odmarališta, nema semafora i nema zgrada viših od stabla kokosove palme.

Kristina Millare

Kristina Millare je slobodna novinarka s profesionalnim komunikacijskim iskustvom u sektoru humanitarne pomoći i razvoja, informativnom novinarstvu, marketingu zabave, politici i vladi, poslovanju i poduzetništvu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumbijci marširaju istovremeno u više gradova tražeći prekid pobačaja

Katoličke vijesti

Pravoslavna crkva zaređuje ženu za đakonicu

Katoličke vijesti

Posjet pape Franje Indoneziji kako bi ‘ojačao poruku tolerancije, jedinstva i mira u svijetu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti