Kardinal Parolin: Sveta Stolica zabrinuta zbog općeg rata na Bliskom istoku
Biskupska konferencija BiH

Kardinal Parolin: Sveta Stolica zabrinuta zbog općeg rata na Bliskom istoku

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, komentirao je s zabrinutošću nedavne napade pobunjenika Hutija u Crvenom moru, eskalaciju nasilja u području Gaze i iranski raketni napad na Erbil u iračkom Kurdistanu.

Izrazio je bojazan da bi, ako se ne poduzmu suprotne i konkretne mjere, moglo doći do proširenja, eskalacije sukoba, rekavši da je to upravo ono što Sveta Stolica želi izbjeći.

Kardinal Parolin istaknuo je stav Svete Stolice u razgovoru s novinarima u srijedu poslijepodne, 17. siječnja 2024. na događaju u talijanskom Senatu posvećenom pokojnom kardinalu Achilleu Silvestriniju.

Opasnost postoji, kazao je kardinal. Strasti su uzburkane, a situacija je delikatna… Trebamo osigurati da svatko pokuša kontrolirati svoje reakcije kako ne bi došlo do općeg izbijanja sukoba.

Papa iskazao zabrinutost na općoj audijenciji

Ranije u srijedu, papa Franjo također je iskazao zabrinutost zbog širenja rata između Izraela i Hamasa, govoreći na općoj audijenciji.

Izrazio je svoju bliskost sa žrtvama, civilima raketnog napada koji je pogodio urbano područje Erbila, glavnog grada autonomne regije Iračkog Kurdistana.

Dobri odnosi među susjedima ne grade se takvim postupcima, nego dijalogom i suradnjom, rekao je Papa. Tražim od svih da izbjegavaju svaki korak koji povećava napetost na Bliskom istoku i u drugim ratnim zonama, apelirao je rimski biskup.

Rješenje za dva naroda su dvije države

Obraćajući se novinarima, kardinal Parolin je ponovio stajalište Svete Stolice o dvodržavnom rješenju za Izrael i Palestinu.

Za nas su i dalje rješenje dva naroda i dvije države, rekao je Papin državni tajnik. Važno je također pronaći način za poticanje dijaloga.

Humanitarni napori Svete Stolice u Ukrajini

Kardinal Parolin nastavio je razmatrati napore Svete Stolice u traženju mira i humanitarnih rješenja u Ukrajini.

Ograničili smo se, barem dosad, na humanitarnu dimenziju, napomenuo je. Jedna od deset točaka mirovne platforme ukrajinskog Predsjednika bavi se humanitarnim pitanjima i na to Sveta Stolica usmjerava svoje napore.

Što se tiče Mirovne konferencije na visokoj razini koju je zatražio ukrajinski Predsjednik u Davosu, govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu, kardinal Parolin je objasnio da će Sveta Stolica sudjelovati ako do nje dođe, kao što je to činila na prethodna tri izdanja, posljednjeg puta u Saudijskoj Arabiji. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Brojni biskupi sudjelovali na Misnom slavlju i biskupskom ređenju mons. Željka Majića

Katoličke vijesti

Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Sanskome Mostu

Katoličke vijesti

Održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti