Kardinal Michael Czerny u pastoralnom pohodu Beninu
Biskupska konferencija BiH

Kardinal Michael Czerny u pastoralnom pohodu Beninu

Kardinal Michael Czerny, SJ, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, boravit će u zapadnoafričkoj državi Benin od 17. do 20. siječnja 2024. Tijekom pohoda posjeti će bolnicu Svetoga Ivana od Bogu u Cotonouu, koja pruža kvalitetnu medicinsku skrb siromašnima i onima koji žive u udaljenim selima, objavljuje na mrežnim stranicama Vatican News.

U lipnju prošle Kardinal je pohodio Republiku Kongo, poznatu kao Kongo-Brazzaville, kao papinski predstavnik prigodom proslave 140. obljetnice evangelizacije Konga.

Bolnicu u Cotonouu osnovale su 1963. redovnice Kongregacije svetog Josipa iz Lyona. Danas ju vode svećenici koje je imenovao nadbiskup Cotonoua. Danas je to akreditirana mjesna bolnica, a kupila je zemljište od 43 hektara u Sèhouèu.

Cilj ove bolnice je olakšati pristup kvalitetnoj skrbi po prihvatljivoj cijeni za ljude slabijeg imovinskog stanja ili one koji žive daleko od grada. Bolnica ima nekoliko odjela, uključujući novoizgrađeno rodilište, dvije operacijske dvorane (od kojih je samo jedna u funkciji) i dva odjela za reanimaciju.

U sklopu kardinalovog pastoralnog pohoda održat će se i dva radna susreta o izazovima biskupa Biskupske konferencije Toga i biskupa Benina.

Osim toga, Kardinal prefekt će sudjelovati i na susretu s biskupskim socijalnim povjerenstvima i redovničkim zajednicama koje djeluju na socijalnom području.

Dana 19. siječnja kardinal Czerny predvodit će misu u crkvi svetog Mihaela ark. u Cotonouu, a očekuje se da će sudjelovati više od 5000 vjernika.

Posjet toj zemlji zatvorit će se okruglim stolom o ekologiji, važnom temom za Benin budući da on nalazi među zemljama koje su najviše izložene krčenju šuma i suši, što dovodi do sukoba između stočara i farmera.

Iz perspektive unutarnje sigurnosti, Benin pokušava odgovoriti na prisutnost džihadističkih skupina u zapadnoj Africi.

Kako je izvijestio „Africa Express“, Inženjerski korpus američke vojske u Europi odgovoran je za izgradnju ojačanog objekta za čamce i neke projekte humanitarnog karaktera, posebno za obnovu škola i zdravstvenih centara, u udaljenim regijama na sjeveru gdje nasilni ekstremisti i dalje djeluju.

Ukupno je Europska unija dodijelila 255 milijuna eura ekonomske pomoći za „makroekonomsku stabilnost“ Cotonouu tijekom posljednjih pet godina, uglavnom duž tri strateške osi: ljudski razvoj, zeleni digitalni rast te prosperitetno i sigurno društvo, izvještava Vatican News. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“

Katoličke vijesti

Papa: Bratstvo je “kvasac mira” koji treba našim periferijama

Katoličke vijesti

Preminula Zlata Perković, majka pokojnog svećenika vlč. Marinka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti