Nadbiskup Vukšić u Kiseljaku predvodio misu o 30. obljetnici utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a “Jastrebovi”
Biskupska konferencija BiH

Nadbiskup Vukšić u Kiseljaku predvodio misu o 30. obljetnici utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a “Jastrebovi”

U vojarni “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku, 18. siječnja 2024., molitvom, svetom misom i prigodnim programom obilježena je 30. obljetnica utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a “Jastrebovi”, piše nedjelja.ba.

Polaganje vijenaca ispred spomen obilježja u vojarni započelo je u 10:30 h, a opijelo za sve poginule i preminule pripadnike ove postrojbe izmolio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Uslijedila je euharistija koju je slavio mons. Vukšić u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željkom Čuturićem, kancelarom Vojnog ordinarijata don Josipom Tadićem, vojnim kapelanom don Ljubom Zelenikom i još šestoricom svećenika.

Na početku misnog slavlja don Ljubo pozdravio je nazočne, a posebice one koji su sudjelovali u pripremi proslave ove obljetnice.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je promišljao o potrebi molitve za pokojne i to u kontekstu misnih čitanja iz Prve knjige o Makabejcima. Prozborio je o biblijskoj sceni bitke koja uvijek donosi mrtve te o tadašnjim vjerskim običajima. “Danas se sjećamo svega onoga što je bilo prije 30 godina i svega onoga što je uslijedilo nakon toga. Sjećamo se sve braće i sestara koji su u međuvremenu otišli prema Kraljevstvu Božjemu. Mi nismo samo vrsta ljudi koja se sjeća i pamti, kršćansko sjećanje mora biti povijest spasenja. pamtimo i dobro i loše, ali sve u službi sa svrhom vječnoga spasenja”, kazao je nadbiskup napominjući kako je smisao okupljanja kršćana prigodom molitve, između ostaloga, za mrtve vjera u uskrsnuće.

Potaknuo je nazočne da se iz njihovih djela vidi da su stvarno sljedbenici Kristovi koji usklađuju svoje ponašanje u skladu s Isusovim zlatnim pravilom “o ljubljenju bližnjega svoga kao samoga sebe”.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Sv. Martin. Nakon mise u krugu vojarne upriličena je svečana akademija i domjenak.

Inače, Treća gardijska motorizirana brigada bila je gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 18. siječnja 1994. odlukom Glavnog stožera HVO-a. Zapovjedništvo brigade je bilo u vojarni Busovača. Prije izgradnje nove vojarne, Zapovjedništvo brigade nalazilo se u Vitezu.

Zajedno s još tri gardijske brigade HVO-a činila je okosnicu obrane Hrvata u Bosni. S uspjehom su Jastrebovi sudjelovali u akcijama na području Središnje Bosne, ali i u vojno-redarstvenim akcijama na području Republike Hrvatska, kao što su Maestral, Bljesak i Oluja.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 25. obljetnice operacije Oluja 2020. odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Mostaru upriličen Napretkov svečani božićni koncert

Katoličke vijesti

Vatikan razmatra sudjelovanje na konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj

Katoličke vijesti

Blagoslov polja u župi Orašje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti