Kardinal Parolin: Fiducia Supplicans je ‘dirnula vrlo osjetljivu točku’
Svijet

Kardinal Parolin: Fiducia Supplicans je ‘dirnula vrlo osjetljivu točku’

Vatikan, 13. siječnja 2024. / 10:15 sati

Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, komentirao je podijeljenu reakciju na Fiducia Suplicans dokument usred velike reakcije biskupskih konferencija.

“Ovaj dokument je izazvao vrlo oštre reakcije; to znači da je dotaknuta vrlo delikatna, vrlo osjetljiva točka; bit će potrebna daljnja istraga”, rekao je Parolin u petak, 12. siječnja, tijekom konferencije održane na Accademia dei Lincei u Rimu.

Kardinal je dalje rekao da „ako ovi fermenti služe hodanju prema Evanđelju za davanje odgovora na današnjicu, ovi fermenti su također dobrodošli“, ponovivši da je „Crkva otvorena i pozorna na znakove vremena, ali mora biti vjerni Evanđelju.”

Kada ga je talijanski novinar u nastavku upitao je li dokument pogreška, prvi vatikanski diplomat je kratko odgovorio: “Ne ulazim u ta razmatranja; reakcije nam govore da je dotaknuo vrlo osjetljivu točku.”

Dikasterij za nauk vjere je 18. prosinca dokument dopustio je svećenicima da nude neliturgijske blagoslove za parove u „neredovitim“ situacijama, uključujući homoseksualne parove, napominjući „da nudi specifičan i inovativan doprinos pastoralnom značenju blagoslova, dopuštajući proširenje i obogaćivanje klasičnog shvaćanja blagoslova. .”

„Ono što je rečeno u ovoj Deklaraciji o blagoslovima istospolnih parova dovoljno je da vodi razborit i očinski razbor zaređenih službenika u tom pogledu. Stoga, osim gore navedenih smjernica, ne treba očekivati ​​daljnje odgovore o mogućim načinima reguliranja pojedinosti ili praktičnih stvari u vezi s blagoslovima ove vrste,” kardinal Víctor Manuel Fernández, voditelj Dikasterija za nauk vjere (DDF), napisao je u Fiducia Suplicans.

Međutim, nakon široko rasprostranjene reakcije biskupskih konferencija u Africi i Istočnoj Europi, te snažnih osuda nekih od viših crkvenih prelata, Fernández je izdao pet stranica priopćenje za javnost 4. siječnja dati pojašnjenje dokumenta, napisavši da će njegova primjena ovisiti “o lokalnim kontekstima i razlučivanju svakog dijecezanskog biskupa sa svojom biskupijom”.

“Na nekim mjestima ne nastaju poteškoće za njihovu neposrednu primjenu, dok će na drugim mjestima biti potrebno ne uvoditi ih, a odvojiti vrijeme potrebno za čitanje i tumačenje”, nastavio je Fernández u pismu.

Jedna od najjačih izjava do sada došla je od kardinala Fridolina Ambonga Besungua, nadbiskupa Kinshase i predsjednika Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM).

U svom 11. siječ pismoBesungu je naglasio da su afrički biskupi “snažno ponovno potvrdili svoje zajedništvo s papom Franjom”, ali je primijetio da Fiducia Suplicans izazvalo je “potres” i “posijalo zablude i nemir u umove mnogih vjernika laika, posvećenih osoba, pa čak i pastira, te izazvalo snažne reakcije”.

U svom obraćanju svećenstvu Rima 13. siječnja, Papa je dao pojašnjenja na dokument, navodeći da se “odredba o blagoslovima homoseksualnih parova tiče ljudi, a ne organizacija. Ako dođe LGBT udruga, ne, ali uvijek ljudi . Blagoslivljamo ljude, a ne grijeh.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Neka nam Uskrs da hrabrosti da izaberemo mir i bratstvo u Južnom Sudanu’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Caritas Ugande: Male poljoprivrednike treba profesionalizirati, a ne isključiti velike industrijske farme.

Katoličke vijesti

Sudanski biskupi apeliraju na međunarodnu zajednicu da pomogne zaustaviti rat – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti