Što je papa Benedikt XVI. rekao o svetom Hilariju iz Poitiersa
Svijet

Što je papa Benedikt XVI. rekao o svetom Hilariju iz Poitiersa

Vatikan, 13. siječnja 2024. / 04:00 ujutro

Nakon dugog puta do katoličke vjere, Hilarije (rođen 310.) kršten je 345. i izabran za biskupa Poitiersa 353. Njegovo prvo djelo, “Komentar Evanđelja po Mateju”, najstariji je sačuvani latinski komentar na to Evanđelje. Papa Pio IX službeno ga je priznao za crkvenog učitelja 1851.

Tijekom audijencije u srijedu na Trgu svetog Petra u listopadu 2007., papa Benedikt XVI. rekao je da je sveti Hilarije iz Poitiersa bio netko tko se borio protiv arijanske hereze, koja je govorila da Isus nije božanski. Benedikt je rekao da nam učenje Hilarija iz Poitiersa pokazuje da je “put do Krista otvoren svima… iako uvijek zahtijeva individualno obraćenje”.

Hilarije je imao mnoge velike kvalitete, među kojima je Sveti Otac istaknuo njegov „duh pomirenja koji nastoji razumjeti one koji još nisu stigli i pomaže im, uz veliko teološko znanje, da dosegnu punu vjeru u istinsko božanstvo Isusa Krista. ”

Uz to, Hilarije je imao još jedan “veliki dar”, rekao je Sveti Otac: “udružiti snagu u vjeri i blagost u odnosima s drugima”.

Hilarija su 356. godine protjerali u Frigiju u Turskoj arijanski biskupi na tzv. “sinodi lažnih apostola” po nalogu cara Konstancija, koji se priklonio odlukama sinode. Nakon careve smrti 361., Hilarije se vratio u Poitiers, gdje je ostao do svoje smrti šest godina kasnije.

U svom najvažnijem djelu, “De Trinitate”, sveti Hilarije “opisuje svoje osobno putovanje do spoznaje Boga i želi pokazati kako Sveto pismo jasno svjedoči o božanstvu Sina i njegovoj jednakosti s Ocem, ne samo u u Novom zavjetu, ali i u Starom, gdje je Kristovo otajstvo već očito”, rekao je Papa.

Biskup Poitiersa, rekao je Benedikt, “svu svoju teologiju Trojstva razvija na temelju formule krštenja, koju nam daje sam Gospodin, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga”.

Benedikt je objasnio kako sveti Hilarije predstavlja „precizna pravila“ za ispravno čitanje Evanđelja kada ukazuje kako „neke stranice Svetoga pisma govore o Isusu kao Bogu, druge naglašavaju njegovu ljudskost, treće još uvijek … njegovu preegzistenciju na strani Otac … njegov silazak u smrt … njegovo uskrsnuće.”

„Čvrst u svom protivljenju radikalnim arijancima, Hilarije je pokazao pomirljiviji duh prema onima koji su bili spremni priznati da je Sin sličan Ocu u biti, uvijek ih nastojeći dovesti do potpune vjere: … ne samo sličnosti ali jednakost… u božanstvu.”

Ljepota Hilarijevih riječi i njegova svijest o ozbiljnosti i milosti njegova krštenja navode ga na molitvu:

„Daj mi, Gospodine, da ostanem vjeran onome što sam ispovjedio u simbolu svog ponovnog rođenja, kad sam bio kršten u Oca, u Sina i u Duha Svetoga. Klanjam ti se, Oče naš, i zajedno s tobom tvome Sinu; neka zaslužim tvoga Svetoga Duha koji izlazi iz tebe po tvom jedinom Sinu… Amen” (De Trinitate, 12,57).

Ovaj je članak prethodno objavljen 10. listopada 2007. i ažuriran je.

Osoblje CNA

Osoblje Katoličke novinske agencije (CNA) tim je novinara koji je posvećen izvještavanju o vijestima o Katoličkoj crkvi diljem svijeta. Naši uredi nalaze se u Denveru, Washingtonu i Rimu. Imamo sestrinske jezične agencije u Keniji, Njemačkoj, Peruu, Brazilu i Italiji. CNA je servis vijesti EWTN-a. S pitanjima nam se možete obratiti na [email protected].

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Ovdje se radi o ubijanju ljudi’: Vodeći glas protiv eutanazije upozorava na napore za eutanaziju

Katoličke vijesti

Papa Franjo održat će privatne korizmene duhovne vježbe petu godinu zaredom

Katoličke vijesti

Posjet njujorškog kardinala Dolana Svetoj zemlji prekinut

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti