Kardinal Ambongo poziva afričke zemlje da više ulažu u obrazovanje.
Svijet

Kardinal Ambongo poziva afričke zemlje da više ulažu u obrazovanje.

Predsjedavajući završnim euharistijskim slavljem Kongresa o obnovi “afričkog obrazovnog pakta u duhu pape Franje”, kardinal Fridolin Ambongo potaknuo je one uključene u afrički obrazovni sektor da rade u sinodalnosti i da utabaju put za novi pristup afričkom obrazovanju. Završna misa održana je u župi Sainte-Famille u Abidjanu, Obala Bjelokosti.

Vatikanske vijesti s Marcelom Aristonom Bléom – Abidjan.

Nakon tri dana rada na Katoličkom sveučilištu Zapadne Afrike – Sveučilišna jedinica u Abidjanu – “Afrički kongres o restituciji Afričkog obrazovnog pakta u duhu pape Franje” zatvoren je prošle nedjelje uz poziv da se učini više za poboljšanje i poticanje ulaganja u afričkom obrazovanju.

«Unatoč obeshrabrujućim vijestima koje dolaze iz nekih dijelova Afrike, čvrsto smo uvjereni da je Bog na djelu na našem kontinentu i da Afrika ne može postati kontinent očaja», izjavio je kardinal Fridolin Ambongo, nadbiskup metropolit Kinshase u Demokratskoj Republici Kongo. . Bio je u Abidžanu kao predsjednik Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i predsjedavajući Kongresa.

Zamišljajući “novu Afriku”, predsjednik SECAM-a je pozvao afričke države da “više ulažu u obrazovanje naših mladih ljudi, koji nisu samo budućnost naših društava, već su već prisutni s nama”.

Kvalitetno obrazovanje za miran suživot u Africi

Suočen s raznim nevoljama koje pogađaju Afriku, uključujući “korupciju, sukobe i loše upravljanje, koji nažalost stavljaju pod hipoteku budućnost njezine mladeži”, kongoanski kardinal predložio je formiranje “obrazovnog saveza koji bi odgovorio na nove izazove našeg afrička društva.” Takav savez koji se sastoji od „naših obitelji, naših malih kršćanskih zajednica, naših laičkih apostolskih udruga i kršćanskih pokreta koji rade u duhu sinodalnosti i u sinergiji … postao bi obrazovna zajednica koja može ukrotiti put za budućnost naše afričke mladeži unatoč pustinja ovih vremena.”

Da bismo to postigli, nastavio je kardinal Ambongo, “Moramo se posvetiti podizanju svih dolina i snižavanju svih planina i brda na koje nailazimo kao preprekama kvalitetnom obrazovanju u Africi… Također moramo ukloniti prepreke koje prijete obrazovanju i budućnosti naše djece, “, pozvao je predsjednik SECAM-a.

Obnoviti doprinos odgoja Katoličke Crkve

Tijekom tri dana dionici katoličkog obrazovanja iz afričkih nacionalnih biskupskih konferencija i konferencija glavnih vjerskih poglavara, kao i drugi dionici iz zemalja sjevera, okupili su se u Abidžanu na inicijativu Međunarodne zaklade Religions and Societies International Foundation i njezinih partnera kako bi razmislili o postavljanju Afrički obrazovni pakt u praksi.

Po mišljenju profesora Jean-Paula Niyigene, generalnog tajnika Zaklade i savjetnika Dikasterija za kulturu i obrazovanje, sudionici su na kraju konferencije bili više nego odlučni raditi zajedno na jačanju i obnovi doprinosa Katoličke Crkve. u oblasti obrazovanja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Usred protesta poljoprivrednika i poremećaja prometa, njemački biskup poziva na dijalog

Katoličke vijesti

Studija Pew pokazuje da podrška legalnom pobačaju raste 2 godine nakon Dobbsa

Katoličke vijesti

Papa Franjo: ‘Bez liturgijske reforme nema reforme Crkve’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti