Josipovci u Australiji aktivno odgovaraju na Laudato si’ – Vatican News
Svijet

Josipovci u Australiji aktivno odgovaraju na Laudato si’ – Vatican News

Dok ljudi i organizacije diljem svijeta odgovaraju na encikliku Laudato si’ pape Franje, jozefitska zajednica u Australiji preuzima njegov poziv da se brine za sve stvoreno i za one koji ga nastanjuju, osobito za siromašne.

Od s. Mary Baynie*

Jozefitska zajednica, koja uključuje australske kongregacije Sestre svetog Josipa od Presvetog Srca i Sestre svetog Josipa Lochinvara (i odnosi se na laike koji dijele jozefitska karizma), odazvao se pozivu pape Franje počinivši prema Laudato Si’ Akcijska platforma. Osim toga, 2022. Jozefitska zajednica izdala je vlastitu Laudato Si’ Akcijski plan pod nazivom Istražite~Zagrlite~Utjelovite.

Sestra Mary-Ann Casanova, sestra svetog Josipa od Presvetog Srca sa sjedištem u Adelaideu, Južna Australija, voditeljica je projekta Explore~Embrace~Embody.

Iskusna učiteljica, sestra Mary-Ann također je radila za Catholic EarthCare Australia i Ekološki centar Rahamin. Nedavno je završila doktorski studij na California Institute of Integral Studies, istražujući odnos znanosti i duhovnosti u životima dvojice svećenika – Juliana Tenisona Woodsa i Pierrea Teilharda de Chardina.

Sveta Mary MacKillop i otac Julian Tenison Woods (slika Rega Campbella korištena uz dopuštenje Povjerenika Sestara svetog Josipa)

Sveta Mary MacKillop i otac Julian Tenison Woods (slika Rega Campbella korištena uz dopuštenje Povjerenika Sestara svetog Josipa)

Jozefitski komunalni i ekološki korijeni

“Sestre svetog Josipa osnovali su prva australska kanonizirana svetica, Mary MacKillop, i otac Julian Tenison Woods, na blagdan svetog Josipa 1866.,” kaže sestra Mary-Ann. Učinili su to “kao odgovor na potrebu za katoličkim obrazovanjem za siromašnu i marginaliziranu djecu i kako bi se pozabavili siromaštvom unutar kolonijalne Australije koje je u to vrijeme bilo rašireno.”

“I Mary i Julian bili su predani održivom životu”, objašnjava sestra Mary-Ann. „Kao svećenik i znanstvenik, otac Julian spojio je svoje duhovne i znanstvene strasti u traženju ekoloških rješenja. Zalagao se za zakonodavstvo i prakse upravljanja koji poštuju prava siromašnih da pravedno zarađuju za život, potrebu očuvanja bioraznolikosti i potrebe budućih generacija.”

Danas, sestre Josipovke nastavljaju odgovarati tamo gdje postoji potreba. Također održavaju duboku predanost ekološkim pitanjima i okolišu. “Josephite kongregacije nastojale su identificirati i odgovoriti na potrebe Zemlje, njezinih naroda i cijelog stvorenja”, primjećuje sestra Mary-Ann.

Explore~Embrace~Embody pokretanje

Što je dovelo do internetskog pokretanja Istražite~Zagrlite~Utjelovite 7. listopada 2022., na godišnjicu smrti oca Juliana, sestre, osoblje i podupiratelji okupili su se kako bi razgovarali i razlučili koji bi bio najbolji način odgovoriti na poziv pape Franje u Laudato si’.

“Pozitivan ishod okupljanja bila je mogućnost spajanja nedavnih jozefijskih dokumenata i izvora u jedan svezak”, nastavlja sestra Mary-Ann. “Ova jednostavna radnja osnažila je osjećaj da smo mi Jozefijani predvodnici na polju ekološke i evolucijske svijesti.”

Sestra Mary Ellen O'Donoghue, članica Odbora za akcijski plan Laudato Si' i Voditeljskog tima Družbe Sestara Svetog Josipa od Presvetog Srca

Sestra Mary Ellen O’Donoghue, članica Odbora za akcijski plan Laudato Si’ i Voditeljskog tima Družbe Sestara Svetog Josipa od Presvetog Srca

Istražite~Zagrlite~Utjelovite uključuje sedam Laudato Si’ golovi koji su ponovno zamišljeni u a jozefitski kontekst. Josipovi ciljevi su: Njegovanje ekološke svijesti, Živjeti jednostavno, Jačanje ekološke ekonomije i Povećanje angažmana zajednice i zagovaranja.

Sestra Mary-Ann objašnjava da je aliteracija u naslovu Istražite~Zagrlite~Utjelovite “dobar je alat za pamćenje i odražava ciklus osobne i društvene/organizacijske transformacije ili obraćenja.”

Datum pokretanja “odabran je jer je to uobičajena proslava za Jozefićansku zajednicu. Povezivanje Akcijskog plana s ocem Julianom jača poziv na ekološku i evolucijsku svijest kao sastavni dio onoga što radimo – imamo model od samog početka,” kaže sestra Mary-Ann.

Inicijative Akcijskog plana

“Nada Akcijskog plana je da, iako će tema biti u tijeku, poziv na osobni rast, veća ekološka i evolucijska svijest je cjeloživotni posao,” objašnjava sestra Mary-Ann.

Do danas je Jozefitska zajednica proizvela videa na Istražite~Zagrlite~Utjelovite, s pripadnicima Jozefićana Laudato Si’ Odbor za akcijski plan i laičko osoblje. U ovim videozapisima članovi dijele što Istražite~Zagrlite~Utjelovite o njegovim ciljevima i načinu na koji se podržavatelji mogu uključiti.

Sestra Mary-Ann Casanova sa svojom umjetničkom instalacijom PLASTICS izrađenom od plastike

Sestra Mary-Ann Casanova sa svojom umjetničkom instalacijom PLASTICS izrađenom od plastike

Tijekom 2023. Josephiti su se usredotočili na utjecaj meke plastike na okoliš, podižući svijest i potičući ljude da smanje upotrebu i recikliraju meku plastiku kroz niz ideja i inicijativa.

“The Kampanja za meku plastiku je sredstvo za pozivanje na promjenu na razini pojedinca i sustava, spajajući zajedno podizanje svijesti, akciju, ekonomiju, vjeru, moral i međusobnu povezanost. To čini četiri cilja unutar našeg Akcijskog plana operativnima odjednom,” kaže sestra Mary-Ann.

Kao što Josipovci vjeruju, bilo da je prilog velik ili mali, sve pomaže. Kao što je rekla sveta Mary MacKillop: “Učinite sve što možete sa sredstvima koja su vam na raspolaganju, a ostalo mirno prepustite Bogu.”

* Službenik za komunikacije – Sestre svetog Josipa od Presvetog Srca (Australija)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Afrički sajam knjiga u Parizu 2024.: predstavljanje bogatstva afričke književnosti.

Katoličke vijesti

Jedna osoba ubijena u pucnjavi u katoličkoj crkvi u Istanbulu, potraga za njom u tijeku

Katoličke vijesti

EU se poziva na promjenu politike i suradnju s vjerskim organizacijama koje pružaju obrazovanje u Africi – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti