Ruke solidarnosti u potpori potrebitima – Vatican News
Svijet

Ruke solidarnosti u potpori potrebitima – Vatican News

U brazilskom gradu Canoasu lokalna školska zajednica pokrenula je projekt solidarnosti za potporu poslanju Sestara misionarki Duha Svetoga (SSpS), s ciljem poučavanja ljudi kako naučiti davati i odreći se konzumerizma, a da ne zaborave one u potrebi.

S. Patrícia Zeponi, SSPS

Glad i kultura bacanja na poseban način utječu na marginalizirane, što rezultira nesigurnim načinom života.

Kako bi se suočili s ovim problemom, grupa volontera iz Colégio Espírito Santo (CES) organizira djela solidarnosti kako bi pomogla ugroženima u Canoasu, gradu u metropolitanskoj regiji Porto Alegre, u Rio Grande do Sul, Brazil.

Dok stanje siromaštva izaziva omalovažavanje i dehumanizaciju, nedjelovanje i zatvaranje očiju pred onima koji žive na marginama društva jačaju nejednakost i predrasude. Što je jadniji, to mu je teže. A u ovoj situaciji boli i patnje, zagađenje i bolest su neizbježni.

Suočen s tolikim tihim vapajima za pomoć, koji odjekuju u socijalno ugroženim i središnjim dijelovima Canoasa, 17. kolovoza 2021. pokrenut je projekt solidarnosti s ciljem smanjenja gladi, zahvaljujući spremnosti školske zajednice da podrži rad sestara misionarki Službenica Duha Svetoga (SSpS).

Sérgio Velasques Garcia, stoji, govori na osnivačkom sastanku grupe CES Mãos em Ação

Sérgio Velasques Garcia, stoji, govori na osnivačkom sastanku grupe CES Mãos em Ação

S obzirom na naziv “CES Mãos em Ação” (Ruke u akciji), skupinu koordinira Sérgio Velasques Garcia, zaposlenik škole koju vodi SSpS.

Misionarsko djelovanje u Canoasu odvija se uglavnom kroz obrazovanje, ali kao zajednica imamo vrlo široko polje misije u svijetu.

Misionarska karizma SSPS-a poziva žene iz različitih zemalja i kultura, odabrane kao oruđe Duha Svetoga, da služe u naviještanju Evanđelja. Osnovani od strane svetog Arnalda Janssena, bl. Majke Marije i bl. Majke Josipe 8. prosinca 1889. u Steylu u Nizozemskoj, prisutni smo na svim kontinentima iu više od 50 zemalja, što nas čini međunarodnom kongregacijom.

U raznim dimenzijama našeg djelovanja nastojimo učiniti da svi narodi upoznaju, ljube i slave Trojedinog Boga.

Iako “CES Mãos em Ação” projekt se provodi u sklopu našeg odgojno-misionarskog područja, a protagonisti su laici. Vozači školskih autobusa, na primjer, stavljaju svoje autobuse na raspolaganje onima koji napuštaju posao i domove kako bi raznosili obroke na gradskim ulicama. Dok neki rade na promicanju kampanja prikupljanja hrane, drugi doniraju, organiziraju i pripremaju hranu za distribuciju.

Grupa u prosjeku podijeli ukupno 150 “akcijskih” obroka, uz povremenu nabavu odjeće, obuće, deka, potrepština za osobnu higijenu, lijekova i hrane za životinje.

Štoviše, tu je sudjelovanje i glas studenata koji su dio projekta i imaju vodeću ulogu u njemu.

S lijeve strane studenti iz Colégio Espírito Santo prikupljaju donacije hrane za grupu CES Mãos em Ação.  S desne strane volonteri dostavljaju pakete slatkiša kao posebnu

S lijeve strane studenti iz Colégio Espírito Santo prikupljaju donacije hrane za grupu CES Mãos em Ação. S desne strane volonteri dostavljaju pakete slatkiša kao posebnu “akciju” za Uskrs u Centro Educativo Madre Josefa, koji pomaže djeci iz ekonomski ugroženih zajednica.

HZZ ima mnogo projekata koji uključuju cijelu školsku zajednicu u akcije solidarnosti, no mogućnost da se učini nešto dobro drugima proširena je stvaranjem ove grupe.

Među aktivnostima društvene odgovornosti u Gincani studenti velikodušno doniraju hranu, džempere i drugu robu potrebitima. Tijekom blagdana poput Uskrsa, Božića i Svjetskog dana djeteta, studenti se mole da prikupljaju donacije u obliku slatkiša i igračaka koje volonteri s ljubavlju i veseljem koriste za organiziranje posebnih trenutaka igre i zalogaja.

Ta se dobrotvorna okupljanja obično održavaju u Vili Tabaí ili u obrazovnom centru “Majka Josipa” koji pomaže djeci predškolske dobi. Smještena u četvrti Fátima, potonja također pripada sestrama misionarkama Službenicama Duha Svetoga.

Volonteri također iskazuju naklonost beskućnicima jer su svjesni vrijednosti i dostojanstva koje svi imamo kao ljudska bića, te znaju da je važan dio misije i donijeti ljubav, doprinos koji može donekle ublažiti patnju, dakle njegovanje ljudskog bratstva.

Volonteri, među kojima su i sestre, poslužuju obroke, pripremaju sendviče i organiziraju stol za podjelu obroka i grickalica beskućnicima ispred Hitne pomoći Canoas.

Volonteri, među kojima su i sestre, poslužuju obroke, pripremaju sendviče i organiziraju stol za podjelu obroka i grickalica beskućnicima ispred Hitne pomoći Canoas.

Mnogi članovi grupe kažu da osjećaju duboku zahvalnost za posao koji rade. Oni pokušavaju podići svijest o važnosti ovog plemenitog i hitnog cilja, generirajući možda buduće agente transformacije i sijače nade.

Kao primateljica ove “akcije”, Daniele Silva dos Santos, koja živi u Vila Tabaí, kaže da je jako zadovoljna svime što dobiva od grupe, objašnjavajući da nadopunjuje prihod kako bi uzdržavala svoju djecu i životinje koje posjeduje. radi u reciklaži.

S lijeve strane studenti iz Colégio Espírito Santo prikupljaju donacije odjeće za grupu CES Mãos em Ação i Lions Club Canoas Centro.  S desne strane, tim Farol Mirim iz programa Líder em Mim isporučuje donacije prikupljene zajedno s grupom CES Mãos em Ação udruzi Associação Canoense de Deficientes Físicos (ACADEF).

S lijeve strane studenti iz Colégio Espírito Santo prikupljaju donacije odjeće za CES Mãos em Ação grupu i Lions Club Canoas Centro. Desno, tim Farol Mirim iz programa Líder em Mim isporučuje donacije prikupljene zajedno s grupom CES Mãos em Ação udruzi Associação Canoense de Deficientes Físicos (ACADEF).

Stoga učenje davanja, dijeljenja i odbacivanja konzumerizma ne zaboravljajući najsiromašnije može i treba ići istim tempom kao i obrazovanje. Trojstvena duhovnost SSPS-a usmjerena je na odnos Oca, Sina i Duha Svetoga i sadrži model zajednice i društva koje smo pozvani graditi kroz dijalog, dijeljenje i zajedništvo.

Gledajući narav Presvetog Trojstva, potaknuti smo zauzeti se svim svojim snagama kako bi sva ljudska bića na svijetu mogla živjeti dostojanstveno i vidjeti da se poštuju njihova prava, u skladu s Božjom voljom, te promicati život s transformativna snaga ljubavi, osobito tamo gdje je najugroženija.

Volonteri iz CES-a Mãos em Ação dijele hranu i odjeću beskućnicima u Canoasu

Volonteri iz CES-a Mãos em Ação dijele hranu i odjeću beskućnicima u Canoasu

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Ako ne znate datum svog krštenja, potražite ga

Katoličke vijesti

Kardinal Chow: Taoisti i kršćani mogu se udružiti kako bi izgradili skladno društvo – Vatican News

Katoličke vijesti

Biskup Peorije otkriva restrukturiranje župe kako bi se riješio pad, bolje angažiralo ‘novo apostolsko doba’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti