Jeste li znali da se sveta Ivana Orleanska citira u Katekizmu?
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Jeste li znali da se sveta Ivana Orleanska citira u Katekizmu?

Skromna Francuskinja imala je malo obrazovanja, ali je njezina duhovna mudrost bila duboka i Crkva ju je priznala te je nekoliko puta citirala u Katekizmu.

The Katekizam Katoličke Crkve smatra se znanstvenim “udžbenikom”, prvenstveno napisanim za odgajatelje koji će prenositi vjeru, kao USCCB objašnjava:

The Katekizam namijenjen je, prije svega, za biskupe kao vjeroučiteljice i pastire Crkve. Oni imaju prvu odgovornost u katehezi. Preko biskupa, Katekizam upućeno je urednici vjeronauka, svećenici, katehete i svi ostali odgovorni za katehezu. Također će biti korisno štivo za sve vjernike.

Zanimljivo je kako se nepismena seljanka, od jedva 19 godina, nekoliko puta citira u Katekizam.

Možda nije poznavala pravo, ali je svakako bila poznavateljica unutarnjeg života.

Gdje se citira sv. Ivana Orleanska?

Sveta Ivana Orleanska citira se ukupno četiri puta u Katekizam Katoličke Crkve.

Prvi put je citirana u odjeljku “Vjerujem u Boga Oca“:

To znači upoznati Božju veličinu i veličanstvo: “Evo, Bog je velik, a mi ga ne poznajemo.” Stoga moramo “Prvo služi Bogu.”

CCC 223

Zatim je citirana u odjeljku, “Vjerujem u Isusa Krista“:

Isusovo ime je u srcu kršćanske molitve. Sve liturgijske molitve završavaju riječima “po Gospodinu našem Isusu Kristu”. The Zdravo Marijo doseže svoj vrhunac u riječima “Blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.” Istočna molitva srca, Isusova molitvakaže: “Gospode Isuse Kriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog.” Mnogi kršćani, kao što je sveta Ivana Orleanska, umrli su s jednom riječi “Isus” na usnama.

CCC 435

Zatim je predstavljena u odjeljku “Vjerujem u Duha Svetoga”, pokazujući time svoju potpunu vjeru u Presveto Trojstvo!

Krist i njegova Crkva tako zajedno čine “cjelovitog Krista” (Christus totus). Crkva je jedno s Kristom. Sveci su itekako svjesni tog jedinstva:

Odgovor od Sveta Ivana Orleanska svojim sucima sažima vjeru svetih doktora i zdrav razum vjernika: “Što se tiče Isusa Krista i Crkve, jednostavno znam da su jedno i ne trebamo komplicirati.

CCC 795

The Katekizam jasno ističe njezinu trojstvenu vjeru i pokazuje njezina jednostavna, ali snažna uvjerenja u Boga.

Posljednji citat nalazi se u odjeljku “Božje spasenje: Zakon i milost“:

Budući da pripada nadnaravnom redu, milost izmiče našem iskustvu i ne može se spoznati osim vjerom. Stoga se ne možemo osloniti na svoje osjećaje ili djela da bismo zaključili da smo opravdani i spašeni. No, prema riječima Gospodinovim “Tako ćete ih prepoznati po plodovima njihovim” – razmišljanje o Božjim blagoslovima u našem životu i u životima svetaca nudi nam jamstvo da milost djeluje u nama i potiče nas na uvijek veća vjera i stav pouzdanog siromaštva.

Ugodna ilustracija ovog stava nalazi se u odgovoru od Sveta Ivana Orleanska na pitanje koje su njezini crkveni suci postavili kao zamku: “Upitana zna li da je u milosti Božjoj, odgovorila je: ‘Ako nisam, neka me Bog u nju stavi; ako jesam, neka me Bog zadrži tamo.’”

CCC 2005

Ne spominje se svaki svetac u Katekizamtako da nam ova čast pokazuje važnost svete Ivane Orleanske i stvarnost da “iako ste ove stvari sakrili od mudrih i učenih ti si ih otkrio djetinjasto” (Matej 11:25).

Pobjeda-Ivane-Orleanske
PROCES-DE-JEANNE-D-ARC-ROBERT-BRESSON-IMDB.jpg

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Koja je najosnovnija kršćanska molitva u Bibliji?

Katoličke vijesti

Tri grčka koncepta za bolje razumijevanje vaše vjere

Katoličke vijesti

Kako je Euharistija proizašla iz Isusova Presvetog Srca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti