Papa Katholikentagu: ‘Radite za mir kroz molitvu i dijalog’
Papa

Papa Katholikentagu: ‘Radite za mir kroz molitvu i dijalog’

Dok u srijedu počinje 103. njemački Katholikentag (Katolički dani), papa Franjo potiče sudionike da promiču mir i pravdu kroz vjeru, dijalog i djelovanje, čime se suprotstavljaju ekstremističkim ideologijama.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo poslao je poruku sudionicima 103. izdanja Katholikentaga (Katoličkog dana), nacionalnog susreta njemačkih katolika koji je otvoren u srijedu navečer u gradu Erfurtu.

“Čovjek mira ima budućnost”

Petodnevna proslava, koja se održava svake druge godine u alternativnim gradovima, obilježava jedinstvenu tradiciju u Njemačkoj koja datira iz 1848. Među najvećim je i najvažnijim društvenim događajima u zemlji koji okupljaju katolike laike, ali i političke i vjerske vođe iz Njemačke iu inozemstvu, slaviti vjeru i raspravljati o temama koje imaju utjecaja na njemačko društvo. Moto ovogodišnjeg izdanja je: “Čovjek mira ima budućnost”.

Papa Franjo je u svojoj poruci objasnio da nam ove riječi iz psalma 37 govore da je mir obećan onima koji su pravedni, ugađaju Gospodinu i uzdaju se u njega. Međutim, povijesno nepovjerenje čovječanstva u Boga dovelo je do nesklada i patnje.

“Čovjek više ne koristi stvoreno prema Stvoriteljevim namjerama, već ga zlorabi i maltretira za svoje sebične ambicije za moći i dobitkom. Tako su patnja i smrt došli na svijet.”

Papa Franjo primijetio je da mnogi ljudi danas, osobito mladi, osjećaju potrebu za promjenom smjera, osjećajući da u svijetu nešto nije u redu. Ovo, rekao je. bila je upravo Isusova misija: preusmjeriti čovjeka prema Bogu, a uz to obnoviti i ozdraviti “njegov odnos s braćom, sa stvorenjem i, ne manje važno, sa samim sobom”.

Bez pravde ne može biti mira

Isus je, objasnio je Papa, donio mir dajući nadu i pozivajući na nepravdu, često prevrćući ljudske vrijednosti, kao što se vidi u Govoru na gori. Njegov mir, rođen iz ljubavi i odanosti, prikazan je križem i Njegovim uskrsnućem, simbolizirajući da “čovjek mira ima budućnost”.

“Mir koji Krist donosi postaje vidljiv kada ljudima daje novu nadu, budućnost u teškim vremenima: onima koji su bili marginalizirani, bolesnima, onima koji su bili upleteni u grijeh.”

Kršćani su stoga pozvani nastaviti Isusovo poslanje, pomažući marginaliziranima i uključivanjem u javni život kako bi poboljšali svoje životne uvjete, te dali glas onima koji se ne slušaju, jer, ponovio je Papa, „bez pravde se ne može nema mira”.

Međusobno povezane krize trebaju zajednička rješenja i dijalog

Papa Franjo osudio je rastući antisemitizam, rasizam i druge ekstremističke i nasilne ideologije koje sve više ugrožavaju temeljna ljudska prava u Europi i šire. Još jednom je istaknuo kako su moralna, socijalna, gospodarska, politička s kojima se svijet danas suočava usko međusobno povezani, te stoga zahtijevaju zajednička rješenja kroz široki dijalog na svim razinama društva. Napomenuo je da Katholikentag pruža platformu za takve rasprave.

“Briga za prirodu, za pravednost prema siromašnima, zalaganje za društvo, zaštita života i obitelji, obrana dostojanstva svakog ljudskog života te vanjski i unutarnji mir idu ruku pod ruku.”

Poticanje ekumenskog i međureligijskog dijaloga

U poruci je posebno pohvaljeno mjesto za poticanje ekumenskog i međureligijskog dijaloga koji su ključni za izgradnju miroljubive budućnosti.

Napominjući kako moto događanja nudi ohrabrenje da se ide tim putem, papa Franjo na kraju poziva sudionike na molitvu za mir i jedni druge te izražava želju da skup bude vrijeme “velikog duhovnog obogaćenja”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa se moli za uskrsni mir kako bi se ispunila mjesta zahvaćena ratom – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa zove oca Giulije Cecchettin, talijanske žrtve femicida

Katoličke vijesti

Papa Franjo poziva mlade na ‘radost i autentičnost’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti