Euharistijsko čudo koje je proširilo blagdan Tijelova
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Euharistijsko čudo koje je proširilo blagdan Tijelova

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Maria Paola Daud | Aleteja

Tijelovo se u početku slavilo na lokalnoj razini sve dok papa Urban IV nije svjedočio uvjerljivom euharistijskom čudu 1264. godine.

Dok se sveta Julijana iz Liegea smatra jednim od primarnih nadahnuća iza blagdana Tijelova, postojalo je i euharistijsko čudo koje je dovelo do njegovog sveopćeg slavlja.

Prema različitim izvještajima, jedan od svećenika koji je pomagao svetoj Julijani tijekom njezina života na kraju je imenovan papom Urbanom IV. Tada je živio u Orvietu u Italiji, kada mu je svećenik iz Bolsene prišao o euharistijskom čudu.

Euharistijsko čudo u Bolseni

Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda popularan prikaz priče u svojoj knjizi Crkvena godina: Razgovori s djecom:

Jedan od svećenika koji je posudio [St. Juliana] pomoć je kasnije uzdignuta na visoko dostojanstvo pape i na njemu je bilo da dovrši zadatak koji je Julijana započela.

To se također dogodilo na izvanredan način. U to je vrijeme postojao jedan pobožni svećenik kojeg su neprestano mučili sumnja stvarne Isusove prisutnosti u Presvetom Sakramentu. Jednog je dana upravo posvetio na svetoj misi kada je krv počela curiti iz Svete Hostije. U svom strahu pokušao je to sakriti, ali kapi su otišle crvene mrlje na oltaru. Nakon toga se cijela afera više nije mogla sakriti. Ispunjen kajanjem svećenik je pohitao Svetom Ocu i sve mu ispričao.

Pop Urban IV istražio je incident i ustanovio da se radi o čudu. Dovoljno ga je uvjeriti da je blagdan Tijelova, koji je već bio slavljen na lokalnoj razini, potrebno proširiti po cijeloj Katoličkoj Crkvi.

Vjeruje se da je “objavio encikliku u kojoj je zapovjedio da Četvrtak nakon Presvetog Trojstva slavi se u cijelom svijetu kao blagdan Tijelova.

Papa Urban IV tada je zadužio svetog Tomu Akvinskog da napiše poznate pjesme koje se i danas pjevaju na blagdan Tijelova i u drugim liturgijama Crkve.

POSLJEDNJA VEČERA
WEB-STARA-ILUSTRACIJA-CORPUS-CHRISTI-Marzolino-Shutterstock_68218180

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što nam djelo sv. Josipa govori o Isusu

Katoličke vijesti

Ovdje su svi starozavjetni proroci koji imaju blagdane

Katoličke vijesti

Koja je najosnovnija kršćanska molitva u Bibliji?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti