Jedan plod, mnogo okusa: Djelo Duha Svetoga
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Jedan plod, mnogo okusa: Djelo Duha Svetoga

Jesu li oni doista jedno “voće” s različitim aspektima ili je točnije promatrati ih kao skup različitih “plodova”?

Koncept plod Duha Svetoga je kamen temeljac kršćanske doktrine. Na više načina, odnosi se na pozitivne, graciozne karakterne osobine koje njeguju oni koje vodi Duh Sveti. Tradicionalno, i prema Svetom pismu, ove su osobine navedene kao devet; drugi popisi, uključujući Katekizam, imaju 12: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i samokontrola (skromnost, velikodušnost i čednost su tri dodatna).

Međutim, postoji suptilna rasprava o prirodi ovih osobina. Jesu li oni zapravo a jednina “voće” s raznim aspektima, ili je točnije promatrati ih kao kolekcija različitih “plodova”?

Izvor ove rasprave leži u izvornom grčkom izrazu koji se koristi u Bibliji, karpos, što u prijevodu znači “voće” u jednini. Ovaj gramatički detalj sugerira da ove karakteristike nisu odvojeni plodovi, već aspekti jednog, ujedinjenog voće proizvedeno djelovanjem Duha Svetoga.

Neki rani kršćanski znanstvenici ponovili su ovo shvaćanje. Sveti Augustinna primjer, definirankrepost, koja se donekle slaže s plodom Duha, kao jedinstvena, pozitivna kvaliteta. Tvrdio je da se apostol Pavao, koji je opisao plod u svojoj poslanici Galaćanima, nije bavio nabrajanjem tih osobina, već ističući preobrazbu koju donosi Duh Sveti. Zapravo, čak i unutar tradicija koje prepoznaju devet atributa, postoji osjećaj jedinstva.

Važno je napomenuti da Katolička crkva priznaje 12 osobina, ali ih ističe kao varijacije unutar jednina voće. Sveti Toma Akvinski, nedvojbeno najutjecajniji skolastički teolog, usporedio je to sa stablom koje rađa različitim plodovima koji još uvijek imaju zajedničko podrijetlo.

Snaga koja transformira

Shvaćanje ploda kao jednine nudi moćnu perspektivu. To označava cjelovitu transformaciju osobe, gdje se pojavljuju različite pozitivne osobine kao jedinstveni izraz djelovanja Duha Svetoga u čovjeku. Duh Sveti zapravo nije zainteresiran za vođenje popisa vrlina. Ono kroz što prolazimo je jednu, duboku unutarnju transformaciju koja se očituje na mnoštvo načina.

Unatoč tome, fokusiranje na devet ili 12 pojedinačnih osobina također ima prednosti. Ove specifične kvalitete daju praktičan putokaz za kršćanski život. Meditirajući o ovim aspektima, svi možemo identificirati područja za rast i aktivno njegovati plod Duha Svetoga.

U konačnici, bilo da se promatra kao jedinstven ili višestruk, pojam ploda Duha Svetoga odnosi se na preobrazbenu snagu treće Osobe Trojstva koja djeluje u životu vjernika. Sama ova ideja moćan je podsjetnik da dopuštajući Bogu da bude Bog, možemo živjeti životom koji karakteriziraju ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i samokontrola.

Chrzest Jezusa w Jordanie
Papa Franjo tijekom tjedne opće audijencije u dvorani Pavla VI. u Vatikanu 1. svibnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Braneći čovjeka za sva vremena

Katoličke vijesti

Kako je Euharistija proizašla iz Isusova Presvetog Srca

Katoličke vijesti

S pogledom na naše beskrajno dostojanstvo

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti