Proslava 60 godina s baltimorskim katekizmom
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Proslava 60 godina s baltimorskim katekizmom

Tko te napravio? Bog me stvorio. Zašto te je Bog stvorio? Bog me je stvorio da ga volim, poznajem i služim mu u ovom životu i budem sretna s njim u sljedećem.

Gotovo svaki katolik prije 1960. znao je odgovore na ova temeljna pitanja o svojoj katoličkoj vjeri. Mogli bi vam govoriti o grijehu, milosti, misnoj obvezi, ispovijedi, dostojnom primanju svete pričesti i raznim drugim aspektima vjere. Sve ove teme (i neke druge) predstavljene su mladim katolicima u Baltimorski katekizam, novo izdanje Svetog Josipa, objavljeno prije 60 godina 1964. Format pitanje-odgovor; zanimljive slike; izravne informacije izdvojile su ovaj katekizam od ostalih katehetskih izvora u posljednjih sto godina.

Ako biste danas pitali mnoge katolike tko je Bog i zašto nas je stvorio, mogli biste dobiti različite odgovore – ili možda nikakve. Opća kateheza među katolicima u Sjedinjenim Državama posljednjih generacija opala je alarmantnom brzinom. Katolici napuštaju Crkvu, a mnogima od njih nikada nije predstavljena punina vjere.

Na posljednjem Svjetskom danu mladih, biskup Robert Barron istaknuo je ovaj alarmantni pad kateheze:

„Katolička vjera je, na neki način, u opadanju na Zapadu… Mladi ljudi ne žele nesigurnu trubu; ne žele kolebljivu poruku. Oni žele nešto jasno, a kada to dobiju, odgovaraju na to… Moja generacija je ‘zaglupila’ katoličanstvo, a to je bila pastoralna katastrofa.”

Katolička je vjera bila zaglupljen. A to je dovelo do a pastoralna katastrofa. Biskup Barron s pravom opisuje opći pad formacije među katolicima u Sjedinjenim Državama. Nakon Drugoga vatikanskog koncila naglo se mijenjaju metode poučavanja unutar župa, iako Sabor nikada nije pozivao na takve promjene. Baltimorski katekizam je zamijenjen alternativnim izvorima koji nisu dovoljno predali vjeru posljednjim generacijama.

Zašto promjena u resursima? Žalba o kojoj često čujem Baltimorski katekizam je: “To bi samo podučavalo pamćenje činjenica, a ne primjenu vjere u svakodnevnom životu.” Učenje napamet je upravo točka za malu djecu! Ovo je razlog zašto učenici koriste kartice u školi; dnevno marljivo zapisivati ​​svoje pravopisne riječi; ispunite bezbroj radnih listova za gotovo svaki predmet. Dok su pravopis, gramatika i duga podjela važni, mogao bih reći da je za katolike poznavanje vjere eksponencijalno važnije.

Učenje napamet posebno je prikladno za učenike od 3. do 5. razreda. Ova faza učenja – Gramatička faza – jedinstvena je za djecu, jer su njihovi umovi posebno vješti za pamćenje. U tim ranim godinama djeca upijaju nevjerojatnu količinu informacija. Kako budu stariji, mogu učinkovitije primjenjivati ​​ove temeljne alate. Katolička crkva u Sjedinjenim Državama prepoznala je potrebu za pružanjem jasnog i obrazovanog katekizma tijekom ranih faza naše zemlje.

Početkom 19. stoljeća tisuće katolika selilo se u Sjedinjene Države. Ti su imigranti ulazili u većinom protestantsku zemlju koja je često bila neprijateljski raspoložena prema njihovim novim susjedima katolicima. Biskupi Sjedinjenih Država priznali su potrebu za katekizmom koji bi mogao jasno poučavati o vjeri katolike različite dobi, etničke pripadnosti i obrazovanja. Baltimorski katekizam razvijen je tijekom Trećeg plenarnog vijeća u Baltimoreu, koje se održalo 1884. Službeno je objavljen godinu dana kasnije, 1885.

Godine 1964. Novo izdanje Svetog Josipa tiskana je za različite uzraste i sadržavala je sve nove ilustracije kako bi vizualno pomogla mladim čitateljima. Bila je posvećena svetom Josipu, koji je bio (kako knjige kažu) “Isusov hranitelj, prvi učitelj ovih istina”. Prekrasne nove slike bile su jedinstvene, zanimljive, informativne i izravne. Djeca i tinejdžeri mogu lako razumjeti sve aspekte vjere koristeći jasan sadržaj i vizualne primjere. Svaka lekcija bila je također isprekidana odlomcima iz Svetog pisma, kako bi se mladi čitatelji pobliže upoznali s biblijskim razlozima vjere. U svom uvodu u katekizam, pasionist otac Bennet Kelley objašnjava:

“[This is] novi pristup baltimorskom katekizmu. Njegov cilj je uzeti glavnu poantu svake lekcije i pokazati kako je to ilustrirano ili prikazano u nekom događaju u Svetom pismu. Konkretan slikovni jezik Biblije bit će velika pomoć djetetu da bolje razumije glavne istine predstavljene apstraktnijim jezikom pitanja i odgovora službenog baltimorskog katekizma.”

Po mojoj procjeni, Baltimorski katekizam, izdanje Saint Joseph, je najveći izvor katekizma tiskan u posljednjih šezdeset godina. Ako pripremate djecu za primanje sakramenata, toplo bih preporučio da kupite primjerak za njih. Ako ste voditelj vjerske formacije, toplo bih preporučio kupnju primjeraka za vaše župne obitelji. Postoje četiri razine katekizma koji poučavaju sličan sadržaj koji je predstavljen na način prikladan dobi:

Prvopričesnički katekizam #0: Prikladno za malu djecu (predškolski).

Baltimorski katekizam #1: Prikladno za osnovnoškolce (1.-5. razred).

Baltimorski katekizam #2: Prikladno za srednju školu (6.-8. razred).

Baltimorski katekizam #3: Prikladno za srednju školu (9.-12. razred).

Baltimorski katekizam #4: napredni udžbenik

Moja žena i ja koristimo ove knjige s vlastitom djecom koja apsolutno ljubav ih. Šarene i zanimljive retro slike pokreću zanimljive razgovore. Sažeci pitanja i odgovora na kraju svake lekcije stvaraju izazov na koji djeca reagiraju s uzbuđenjem. Kao roditelj, i sami ćete naučiti vjeru na potpuno novi način. Primijetit ćete kako vaša djeca postavljaju pitanja koja potiču na razmišljanje i koja počinju jačati njihov odnos s Bogom.

Neka Bog blagoslovi svoj narod, njihovu vjeru i neka nam da snage i sredstava da “svakome tko nas zamoli damo odgovor za nadu koja je u nama” (1. Petrova 3,15).


Slike: Baltimorski katekizam

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krist kralj

Katoličke vijesti

Kako svi postajemo misionari Euharistije

Katoličke vijesti

Zašto svetog Bonifacija nazivaju apostolom Nijemaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti