Jedan mjesec s Marijom: Izdvojene knjige o Gospi u Kršćanskoj sadašnjosti
Biskupska konferencija BiH

Jedan mjesec s Marijom: Izdvojene knjige o Gospi u Kršćanskoj sadašnjosti

Djevica Marija izvor je nepresušnog nadahnuća istinske vjere, osobito tijekom svibnja, mjeseca koji joj je posebno posvećen. Čudo i ljepota njezine uloge u Božjem planu stalan su poticaj vjernicima na promišljanje i molitvu. Majka Božja, bezgrješno začeta, vazda djevica i nakon smrti uznesena na nebo – uz ove četiri istine prema Djevici Mariji uzdižu se mnoge molitve, i to kroz cijelu liturgijsku godinu. Ipak, u svibnju koji se smatra marijanskim mjesecom, okrenuti smo posebnom štovanju Marije, neodvojivo povezane sa spasenjskim djelom svojega Sina.

Upravo tijekom svibnja imamo priliku bolje upoznati Mariju, usmjeriti joj svoje misli i molitve. Siguran pratitelj na tom putu, za sve one koji se na njega odluče, bit će i dobra knjiga. U Kršćanskoj sadašnjosti mogu se pronaći brojna izdanja vezana uz Mariju, od znanstvenih radova, poezije, sve do duhovne literature.

Dio naslova Kršćanska sadašnjost izdvojila je u akciji nazvanoj Jedan mjesec s Marijom, koja traje od blagdana Gospe Fatimske, 13. svibnja do Pohoda Blažene Djevice Marije 31. svibnja, a uključuje popust do čak 60 % na niz izdanja marijanske tematike. Sniženi naslovi mogu se pronaći ovdje, kao i u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, a izdvajamo nekoliko:

Marija Pehar, Tko je majka moja? Biblijska svjedočanstva o Mariji, Isusovoj majci. Knjiga je autoričino znanstveno teološko traganje za najranijim svjedočanstvima o Mariji Isusovoj majci, odnosno za što izvornijim i potpunijim razumijevanjem njezine osobe i njezine uloge u životu Isusa Krista. Riječ je o teološkom iščitavanju biblijskih tekstova o Mariji. Knjiga je na akciji i kao eKnjiga, u digitalnom obliku.

Romano Guardini, Krunica naše Gospe. Glasoviti njemački teolog čini nam pristupačnom molitvu od koje su živjele generacije vjernika. Motritelj promatra iz Marijine perspektive središnji spasenjski događaj Božjega utjelovljenja. Na temeljni duhovni uvod nadovezuju se kratka teološka izlaganja pojedinih desetica i praktične upute za uvježbavanje ovog oblika molitve.

Ivan Damaščanski, Svečani govori o Djevici Mariji. Knjiga je mnogo više nego samo prijevod i stručno tumačenje četiriju propovijedi znamenitoga crkvenog oca Ivana Damaščanskoga o Blaženoj Djevici Mariji. On je svojim propovijedima o Djevici Mariji uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života.

Christopher O’Donnell, O Mariji. Knjiga irskoga profesora duhovnosti Christophera O’Donnella, oca karmelićanina, kratak je uvod u učenje Crkve o Djevici Mariji.

p. Miljenko Sušac SMM, Posveta Isusu Kristu po Mariji. Autor donosi prikaz marijanske duhovnosti ne vodeći se toliko znanstvenim kriterijima, već materiju iznosi više obavijesno jer mu je nakana da prosječni kršćanski vjernik ovu knjigu može koristiti kao priručnik za svoj duhovni život.

Nela Veronika Gašpar, Marijanska ukazanja – »proročka karizma« za naše vrijeme. Ova sjajna knjiga na najbolji način odgovara vremenu u kojem mnogi vjernici postavljaju utemeljena pitanja o marijanskim ukazanjima, a posebno u vezi Međugorja. U njoj se, međutim, neće naći nikakav senzacionalistički sadržaj. Prije svega u njoj je riječ o odmjerenom, trezvenom, ali i obazrivom teološko-znanstvenom vrednovanju tematike marijanskih ukazanja.

Marijanska svetišta i ukazanja

U svijetu postoje brojna marijanska svetišta. Nastajala su tijekom povijesti na različite načine. Najpoznatija i najposjećenija izrasla su na temeljima Gospinih ukazanja koja su se na tom mjestu zbila. Marijina majčinska uloga u Crkvi traje bez prestanka i nakon njezina uznesenja u nebesku slavu. Također, marijanska ukazanja osobit su znak Marijine nazočnosti u Crkvi i njezine zauzetosti za vjerničku zajednicu. U nizu knjiga, marioloških zbornika Kršćanske sadašnjosti, izdvojenih i u ovoj akciji, može se čitati o Marijinim ukazanjima i svetištima, kao primjerice:

Knjižica Sto godina Fatime – Značenje Fatime za naše doba jedna je iz niza knjižica opata Nadraha o fatimskim ukazanjima. U njoj pisac sažeto, jednostavnim riječima i utemeljeno na crkvenim izvorima, odgovara na brojna pitanja koja su mu postavljali vjernici o Marijinu ukazanju u Fatimi, o fatimskim tajnama, o odnosu papa i Fatime, o razlozima posvete Bezgrješnom srcu Marijinu, o duhovnim porukama toga događaja od prije stotinu godina za naše vrijeme, o tome zašto Bog više ne čini čuda, o značenju ukazanja za nevjerujuće i na slična pitanja.

Alma Refugii Mater: Aljmaška Majka od Utočišta, Vlado Košić (ur.): Ova knjiga zbirka je vrijednih poruka kako aljmaškoga svetišta, o čemu govore radovi u prvome njegovom dijelu, tako i slavnih marijanskih propovjednika i mariologa, o čemu se govori više u drugome njegovom dijelu.

Beata Virgo de miraculis. Štovanje Blažene Djevice Marije na području Gospićko-senjske biskupije, Petar Lubina (ur.): Knjiga je posvećena štovanju Blažene Djevice Marije na području Gospićko-senjske biskupije, posebice vezano uz 550. obljetnicu oštarskoga marijanskog svetišta Gospe od čudesa.

Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije, s. Valerija Nedjeljka Kovač: Ovim je zbornikom na vidjelo izišla vrlo bogata marijanska baština, koja nije bila samo „vjerski dodatak“ uobičajenome životu puka s područja Sisačke biskupije, nego su njegova povijest, kultura, tradicija, svakodnevni i duhovni život bili prožeti odanošću Mariji te molitvom za njezin zagovor, pomoć i zaštitu.

U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715. – 2015.) Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon Drugoga vatikanskog koncila, Iva Mršić Felbar, Vanda Kraft Soić (ur.): Zbornik donosi prouke o svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon Drugoga vatikanskog koncila.

U Kršćanskoj sadašnjosti do kraja svibnja kao Knjiga mjeseca istaknuta je također knjiga marijanskoga sadržaja Ukazanja Blažene Djevice Marije između povijesti, vjere i teologije. (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Apostolski nuncij Nikola Eterović posjetio Hrvatsku katoličku župu u Frankfurtu

Katoličke vijesti

Predavanja drugoga dana 64. TPT-a u Zagrebu

Katoličke vijesti

Caritas BiH raspisao javni poziv za izbor vanjskog konzultanta za potrebe projekta “DISC”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti