Prva sveta pričest u Međugorju
Biskupska konferencija BiH

Prva sveta pričest u Međugorju

U nedjelju, 12. svibnja 2024. godine, u crkvi sv. Jakova u Međugorju pod svetom misom u 10 sati sakrament prve svete pričesti primilo je 53 djece, 23 dječaka i 30 djevojčica. Prvu svetu pričest podijelio je međugorski župni vikar fra Marin Mikulić, a svečano sveto misno slavlje svojim su pjevanjem obogatili članovi dječjega zbora “Golubići mira” pod ravnanjem časne sestre Irene Azinović, dok su u crkvi u klupama uz prvopričesnike bili i njihovi roditelji, braća i sestre, te uža rodbina, piše mrežna stranica Radiopostaje Mir Međugorje.

„Vi ste svi danas ovdje došli radosni, veseli, ali i donijeli ste svoje srce, srce za jednoga kralja, a tko je to? Isus Krist, to je naš kralj! Kralj nad kraljevima! Vi ste se danas svi lijepo uredili, obukli ste se u bijele haljine, a sjećate li se kada ste još jednom bili obukli bijele haljine? Na krštenju. Danas ste ih opet obukli na dan vaše prve svete pričesti, a izbijelili ste ih u petak u svetoj ispovijedi, došli ste danas ovdje kako bi radosna srca primili Kralja nad svim kraljevima. Kako mi možemo danas primiti Kralja u svoje srce, što to mi moramo činiti da bi mi mogli primiti Kralja nad kraljevima? Najvažnije je da ću ja zauvijek pripadati svome Kralju. Drugo je da ću zauvijek ostati njegov prijatelj. Dalje ide da ću biti redovit na vjeronauku, da ću biti redovit u školi i najvažnije da ću biti poslušan svojim roditeljima, da ću slušati što mi roditelji govore jer nama roditelji žele sve najbolje. Dakle biti poslušan roditeljima, a onda biti poslušan odgojiteljima u školi i odgojiteljima u crkvi, dolaziti svake nedjelje na svetu misu i pristupiti Božjem stolu, to jest oltaru, te na kraju mise i njegovom Tijelu. Vi ćete to danas prvi put primiti. Ali je važno da svake nedjelje budete spremni pristupiti i primiti Kralja svih kraljeva. To znači darovati svoje srce za svoga kralja, za svoga najvećega prijatelja, jer Isus je naš najveći prijatelj i nema većega prijatelja od Isusa. Ostanite vjerni Isusu dok god budete koračali ovom zemljom. Neka vam svaki dan bude prva sveta pričest i ovoga dana se uvijek sjećajte kada ste prvi put u svome životu primili svoga Kralja svih kraljeva i svoga najvećega prijatelja Isusa Krista”, kazao je, između ostaloga, fra Marin Mikulić u svojoj kratkoj propovijedi, a nakon toga uslijedio je sam čin dijeljenja prve svete pričesti.

Na kraju je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uputio nekoliko riječi zahvale, a potom su prvopričesnici prije završnog misnog blagoslova, povodom Majčina dana, zajedno u jedan glas kazali svojim majkama:

„Imam jednu dušu, što me mnogo voli
i koja me stalno mišlju brižno prati.
Imam jednu dušu što se za me moli,
a ta duša, to je moja dobra mati.

Za tvoj dan, mila mati,
kažem ti veliko hvala,
za svaku riječ, osmijeh i dodir
koji si meni dala.

Svu nježnost tvoju, snagu i ljubav
želim ti vratiti.
Jednoga dana kad odrastem
moći ću sve shvatiti.

Marijo, blagoslovi naše majke, nagradi njihovu ljubav.
Drage naše majke, dugo nam živjele.
Bog vas blagoslovio.”

Dva dana prije prve pričesti djeca su u pratnji svojih roditelja prvi put pristupila i sakramentu svete ispovijedi, a nakon Euharistijskog slavlja u crkvi, radosno slavlje nastavilo se za obiteljskim stolom. (kta/radio-medjugorje.com)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prva sveta pričest u župi Skopaljska Gračanica pokraj Bugojna

Katoličke vijesti

Papa zbog pogibije radnika na gradilištu apelirao za sigurnost na radnom mjestu

Katoličke vijesti

Hrvatska katolička misija Mittelbaden izdala brošuru kako bi upoznala vjernike sa svojim aktivnostima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti