Izraelska vojska negira da je ciljala crkvu u Gazi za koju papa Franjo kaže da su ‘nenaoružani civili’ bili ‘mete’
Svijet

Izraelska vojska negira da je ciljala crkvu u Gazi za koju papa Franjo kaže da su ‘nenaoružani civili’ bili ‘mete’

Nakon niza napada na kršćane u Pojasu Gaze od strane izraelskih snaga 16. prosinca, uključujući ubojstvo majke i kćeri u katoličkoj crkvi, Izraelske obrambene snage rekle su da “tvrdnje u vezi s oštećenjem osjetljivih mjesta shvaćaju s najvećom ozbiljnošću .” Međutim, u priopćenju se ne spominje strijeljanje dviju žena u prostorijama župe Svete Obitelji.

U iskrenom apelu tijekom molitve Anđeo Gospodnji 17. prosinca, papa Franjo pozvao je na prestanak “terorizma” rata, osuđujući napad od prethodnog dana u kojem je – Latinska patrijaršija Jeruzalema rekla je – snajperist izraelske vojske pucao i ubio Nahida Khalil Anton i njezina kći Samar Kamal Anton dok su hodale do samostana u sklopu župe Svete obitelji u Gazi. Na meti je bio i samostan misionarki ljubavi.

Izraelske obrambene snage rekle su u priopćenju od 17. prosinca: “Prvi pregled sugerira da su IDF-ove trupe, koje su djelovale protiv Hamasovih terorista u tom području, djelovale protiv prijetnje koju su identificirale u području crkve.” Izraelska vojska rekla je da “provodi temeljitu provjeru” onoga što je nazvala “incidentom”.

U priopćenju se također navodi da je izraelska vojska primila pismo od Latinske patrijaršije 16. prosinca u kojem se opisuje “tragičan incident” nakon eksplozija koje su se čule u blizini crkve — očito u odnosu na rakete spomenute u izjavi Latinske patrijaršije.

“Tijekom dijaloga između IDF-a i predstavnika zajednice, nisu podignuta nikakva izvješća o pogotku na crkvu, niti o ozlijeđenim ili ubijenim civilima. Pregled operativnih nalaza IDF-a to podržava”, stoji u priopćenju izraelske vojske.

Izbjegavajući jezik koji izravno kritizira izraelsku vojsku, Latinska patrijaršija Jeruzalema rekla je u svojoj izjavi od 16. prosinca da su majka i kći “ubijene”.

“Jedna je ubijena dok je drugu pokušavala odnijeti na sigurno”, priopćila je Patrijaršija, dodajući da je još sedmero ljudi upucano i ranjeno dok su pokušavali zaštititi druge u crkvenom krugu.

“Nikakvo upozorenje nije dano, nikakva obavijest nije dana”, stoji u priopćenju. “Strijeljani su hladnokrvno u prostorijama župe, gdje nema zaraćenih strana”.

Latinska patrijaršija također je rekla da je istog dana tenk izraelske vojske lansirao raketu koja je ciljala samostan misionarki ljubavi u kojem žive “54 osobe s invaliditetom i dio je crkvenog kompleksa, koji je označen kao mjesto bogoslužja od početak rata.”

Nakon što je uništio svoj generator i izvore goriva, priopćila je Patrijaršija, tenk je ispalio još dvije rakete koje su “dom učinile nenastanjivim”, ostavivši raseljene osobe bez doma i “bez pristupa respiratorima koji su nekima od njih potrebni za preživljavanje”.

Izražavajući sućut žrtvama i njihovim obiteljima, Latinska patrijaršija je napad nazvala “besmislenom tragedijom”.

Franjo je pozvao na prestanak rata koji pustoši Svetu Zemlju, moleći posebno za katoličku župnu zajednicu u Gazi, gdje su “nenaoružani civili mete bombaških napada i pucnjave”.

Papa je naglasio da se napad dogodio u prostorijama “gdje nema terorista, već obitelji, djece, bolesnih i invalidnih osoba te časnih sestara”.

Izraelska vojska je zauzvrat rekla da je njena “aktivnost usmjerena protiv terorističke organizacije Hamas i da nije usmjerena protiv civila, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost”.

“ID poduzima mnoge mjere kako bi smanjila štetu civilima u Pojasu Gaze. Unatoč složenoj borbi protiv terorističke organizacije koja čini sve što je u njenoj moći da ugrozi građane te ih i razne vjerske institucije koristi kao živi štit za svoje terorističke aktivnosti”, izjava dodana.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kuća Lisieux: samostan koji je postao zajednica mladih slavi 10 godina

Katoličke vijesti

MetaSaint: Katolički svećenik pokreće platformu za igranje Roblox – Vatican News

Katoličke vijesti

Kardinal Zen raspravlja o svojoj novoj knjizi za korizmu i brizi za Crkvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti