Novi teksaški zakon koji kriminalizira neovlašteni ulazak migranata u državu nazvao je nehumanim
Svijet

Novi teksaški zakon koji kriminalizira neovlašteni ulazak migranata u državu nazvao je nehumanim

Guverner Greg Abbott, R-Texas, potpisao je zakon o imigraciji koji je stupio na snagu 18. prosinca prema kojem se neovlaštenim migrantima prelazak u Teksas iz Meksika proglašava državnim zločinom. Katoličke organizacije, uključujući Teksašku katoličku biskupsku konferenciju, usprotivile su se zakonu.

Zakon, Senatski zakon 4, usvojila je republikanska većina u državnom domu i Senatu u studenom, čime je nezakoniti prijelaz međunarodne granice Teksasa postao državnim zločinom odvojenim od federalnog, dajući lokalnim službenicima za provođenje zakona ovlast da uhite migrante za koje se sumnja da nisu zakonsko ovlaštenje za boravak u SAD-u

Zakon zabranjuje takva uhićenja u školama, vjerskim objektima, zdravstvenim ustanovama ili određenim SAFE-Ready ustanovama koje država vodi za one koji su doživjeli seksualni napad.

Pristaše zakona tvrde da će se njime boriti protiv neovlaštenog ulaska u državu osnaživanjem snaga za provođenje zakona, dok protivnici tvrde da je neustavan i nehuman.

U izjavi, Abbott je ustvrdio da je demokratski predsjednik Joe Biden zanemario granicu i ostavio Teksas da se “snalazi sam za sebe”, tvrdeći da će zakon “pomoći u zaustavljanju plimnog vala ilegalnog ulaska u Teksas, dodati dodatna sredstva za izgradnju dodatnog graničnog zida i suzbijanje krijumčarenja ljudi.”

Zakon će se vjerojatno suočiti s pravnim izazovima, budući da je savezni zakon već protuzakonit ulazak u SAD bez odobrenja. Većina dijelova sličnog zakona iz Arizone iz 2010. kasnije je oboren od strane Vrhovnog suda SAD-a.

Jennifer Allmon, izvršna direktorica Teksaške biskupske konferencije, nazvala je zakon “krajnje nepromišljenim” i rekla da bi “mogao imati smrtonosne posljedice za nevine migrante”.

Dylan Corbett, izvršni direktor Instituta Hope Border, grupe koja radi na primjeni perspektive katoličkog socijalnog učenja u politici i praksi na američko-meksičko pogranično područje, nazvao je novi zakon “nehumanim, nemoralnim i neustavnim” u izjavi .

“Njegov jedini cilj je kriminalizirati ljude koji traže sigurnost na granici i utjerati strah u obitelji diljem Teksasa”, rekao je Corbett. “Onog dana kada stupi na snagu, katastrofalno će svakog Teksašanina učiniti manje sigurnim nagrizajući temeljno povjerenje zajednice u policiju.”

Corbett je ustvrdio da Bidenova administracija “treba poduzeti hitne korake kako bi zaustavila ovo i svaku akciju koju poduzima guverner Abbott da naoruža našu granicu i cinično rasporedi naše mirovne službenike protiv ranjivih”.

Melissa Lopez, izvršna direktorica Eparhijske službe za migrante i izbjeglice u El Pasu, rekla je u izjavi da Teksas “nastavlja s napadima na obojene ljude”.

“Zakon je neustavan, nehuman i pretjerano zadire u federalne imigracijske vlasti”, rekao je Lopez. “Napad države na migrante rezultirao je s previše smrti. Nebrojeni ljudi će izgubiti svoje živote, završiti u zatvoru i biti deportirani prije nego što pravni izazovi ponište zakon. Provedba ovog zakona ići će nauštrb ljudskog dostojanstva i ljudska prava. Država Teksas na svakom koraku poduzima sve opasnije taktike bez ikakvih znakova popuštanja. Moramo zaštititi sve koji su pogođeni ili pogođeni SB 4. Moramo osigurati da imaju pristup pravnom zastupanju, da razumiju svoja prava i znaju kako ih potvrditi kada se suoče s policijom.”

Sarah Cruz, strateginja za politiku i zagovaranje granica i imigrantskih prava pri teksaškom ACLU-u, izjavila je u izjavi da su “teksaške pogranične zajednice godinama bile prisiljene živjeti u okruženju povećanog uznemiravanja od strane organa za provođenje zakona.”

“SB 4, jedan od najradikalnijih i antiimigrantskih zakona u zemlji, nedvojbeno će dovesti do novih kršenja prava i unijeti strah u crnačke, smeđe i domorodačke zajednice i sve obojene u cijeloj državi”, rekao je Cruz. “Nacrt zakona krši međunarodni i savezni zakon i ometa postupak azila, potencijalno uzrokujući daljnju traumu i nevolju ljudima koji traže azil, uključujući obitelji i djecu. Teksašani zaslužuju zadovoljenje njihovih stvarnih potreba, a ne veću okrutnost koja će dodatno naštetiti našim zajednicama. “

Novi zakon trebao bi stupiti na snagu u ožujku.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nigerija: Molite svakodnevno sa svojim biskupskim motom, kaže biskup Uzoukwu.

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: 1000 mladih kršćana hoda Via Dolorosa u Jeruzalemu za mir

Katoličke vijesti

Mafija u Italiji osumnjičena da je otrovala svećenički kalež

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti