Indijski kršćani vide neuspjeh hinduističke nacionalističke stranke da osvoji većinu kao glasovanje protiv Modija
Europa

Indijski kršćani vide neuspjeh hinduističke nacionalističke stranke da osvoji većinu kao glasovanje protiv Modija

Bangalore, Indija, 5. lipnja 2024. / 16:30

Hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) indijskog premijera Narendre Modija prvi put od dolaska na vlast 2014. nije uspjela osvojiti većinu mjesta na parlamentarnim izborima na kojima je glasovalo više od 600 milijuna Indijaca.

Kada je izborna komisija Indije 5. lipnja objavila rezultate izbora, održanih od 19. travnja do 1. lipnja, za izbor 543-članog parlamenta, raspršene su nade vladajućeg BJP-a u veću većinu za Modijev treći mandat. BJP je smanjio svoju zastupljenost na 240 mjesta, u odnosu na 303 u 2019.

BJP će sada morati formirati novu vladu s drugim partnerima u svojoj koaliciji, Nacionalnim demokratskim savezom (NDA). Modi je bio izabran za čelnika saveza NDA 5. lipnja.

Veliko iznenađenje izbora bila je pojava oporbenog saveza pod nazivom INDIJA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) predvođenog Kongresnom strankom, koja desetljećima vlada Indijom, osvojivši 234 mjesta u parlamentu.

Unatoč anketama koje su predviđale veliku pobjedu BJP-a, oporbena koalicija je desetkovala BJP u dvije najveće indijske države kojima vlada BJP, Uttar Pradesh i Maharashtra. U drugim je državama povećala svoju većinu, tvrdeći da su njihove pobjede pripisane glasovanju “protiv Modija”.

“Presuda pokazuje [that] glasači ne žele da Narendra Modi… upravlja zemljom,” Rahul Gandhi, čelnik Saveza INDIJA, rekao je na konferenciji za novinare u New Delhiju nakon proboja sekularne koalicije.

Na sastanku koalicije INDIJA 5. lipnja, predsjednik Kongresne stranke Mallikarjun Kharge opisao je izborne rezultate kao “moralni i politički poraz” Modija i nazvao njegov pokušaj formiranja sljedeće vlade “potkopavanje volje naroda.”

Budući da koalicija INDIJA također traži potporu drugih stranaka za formiranje sljedeće vlade, politička situacija ostaje u zraku dok nova vlada ne položi prisegu pred titularnim predsjednikom Indije.

Ova je dilema navela Katoličku biskupsku konferenciju Indije (CBCI) da se suzdrži od davanja izjave o rezultatima izbora. Otac Robinson Rodrigues, glasnogovornik, rekao je za CNA da će CBCI objaviti “svoju reakciju tek nakon formiranja vlade”.

“Velika priča ovih izbora je da je arogantni premijer Modi skrajnut presudom naroda. Vidjet ćemo drugačijeg Modija ako dobije treći mandat”, rekao je za CNA John Dayal, otvoreni katolički kolumnist i aktivist.

“Iako su hinduistički nacionalisti u boljoj poziciji za formiranje sljedeće vlade, oduševljen sam što je šokantna presuda hinduističkim nacionalistima vratila snagu demokracije”, istaknuo je Dayal, koji živi u New Delhiju.

“Manjine sigurno ne moraju biti toliko uplašene kao tijekom posljednjih 10 godina pod Modijem, jer su čak i temeljna prava nekažnjeno kršena. Bit će veća odgovornost i pritisak na novu vladu”, rekao je Dayal.

Rašireno olakšanje među kršćanima očitovalo se u komentaru grupe kršćanskih novinara na WhatsAppu pod naslovom “Pisari za Krista”.

“Gospodin je slomio štap opakih, žezlo vladara”, napisao je jedan od članova grupe, citirajući Izaiju 14:5, o “porazu” BJP režima koji je vodio Modi.

U još jednom pozitivnom razvoju događaja za kršćanske političke aktiviste, oporbeni kandidati za Kongres u problematičnoj državi Manipur preuzeli su oba mjesta u parlamentu od vladajućeg BJP-a. Manipur je potresen krvavim etničkim sukobom, a postoje izvješća da su birači bili zastrašeni, pa čak i napadnuti od strane Meitei milicije koju je podržavala vladajuća BJP vlada Manipura.

Od svibnja 2023. Manipur tinja u dugotrajnom nasilnom sukobu između većinskih Meiteja, od kojih su većina Hindusi, i kršćanske manjine Kukija u kojem je, prema službenom konzervativnom bilansu žrtava, poginulo više od 230 ljudi. Više od 50 000 Kuki kršćana protjerano je iz doline Imphal zajedno s preko 10 000 Meiteija koji su istjerani iz Kuki uporišta.

Tijekom nemira uništeno je preko 600 crkava — većina njih Kuki — kao i 247 crkava koje su posjećivali kršćani Meitei. Nasilje se smatra pokušajem da se Meiteis spriječi da prihvati kršćansku vjeru.

Tijekom izborne borbe za parlamentarno mjesto Inner Manipur, kojim dominira zajednica Meitei, Izvijestio je portal Wire da su Meitei bili “uzrujani zbog BJP-a, posebno zbog premijera Modija jer nije ni posjetio državu čak ni kad je gorjela više od godinu dana.”

“Iznenađeni smo presudom ljudi. Ovo pokazuje da je čak i ljudima iz Meiteija dosta bešćutnog odgovora premijera Modija koji nije poduzeo korake da riješi situaciju”, rekao je za CNA viši dužnosnik nadbiskupije Imphal.

Ali izbori nisu razveselili kršćane u istočnoj državi Odisha, s BJP-om koji je po prvi put osvojio 20 od 21 mjesta u državnom parlamentu, kao i većinu u državnoj skupštini.

“Ne znamo što nas čeka”, rekao je viši svećenik nadbiskupije Cuttack-Bhubaneswar, koja se sastoji od okruga džungle Kandhamal koji je bio svjedok široko rasprostranjenog antikršćanskog nasilja 2008.

Tijekom posljednjih 15 godina, Kandhamal je svjedočio nevjerojatnom preokretu, kao što je ilustrirano u dokumentarcu “Dobre vijesti Kandhamala”, s mnogim napadačima koji su prihvatili kršćansku vjeru.

Crkva u kršćanskom središtu Kerale doživjela je neugodnost sa Sureshom Gopijem, popularnim filmskim glumcem i kandidatom BJP-a, koji je osvojio parlamentarno mjesto u Thrissuru — prva parlamentarna pobjeda BJP-a u državi.

Anto Akkara

Anto Akkara je novinar koji piše iz Bangalorea u Indiji. Redoviti je dopisnik National Catholic Register-a. Osim međunarodnog izvještavanja, Akkara je napisao knjige i producirao dokumentarne filmove koji govore o mučenicima Kandhamala. Dobitnik je nagrade St. Titus Brandsma za novinarstvo.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Harrisona Butkera uz podršku biskupa Kansas Cityja, istaknutih katolika usred govorne reakcije

Katoličke vijesti

Stariji pro-life aktivist osuđen na više od dvije godine zatvora prema FACE Actu

Katoličke vijesti

‘On dolazi!’: Radosno euharistijsko hodočašće u New Yorku, prelazi Brooklyn Bridge

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti