Kolorado je diskriminirao katoličke predškolske ustanove, smatra sudac
Europa

Kolorado je diskriminirao katoličke predškolske ustanove, smatra sudac

Osoblje CNA, 5. lipnja 2024. / 17:00 sati

Katoličkim predškolskim ustanovama Denverske nadbiskupije sada će biti dopušteno sudjelovanje u univerzalnom predškolskom programu (UPK) u Coloradu nakon što je savezni sud u utorak presudio da je odluka države da isključi katoličke predškolske ustanove neustavna.

Dvije katoličke župe s predškolskim ustanovama, katolička župa sv. Marije i katolička župa sv. Bernadette, kao i katolička obitelj i Nadbiskupija Denvera zatražili su od saveznog suda u Denveru da spriječi Odjel za rano djetinjstvo da ih isključi iz UPK programa jer su dati prioritet prijemu katoličkih obitelji i imati vjerska očekivanja od učitelja.

“Zbog sudske presude, Colorado više ne može kažnjavati katoličke škole zbog brige o vjeri svojih učenika”, rekao je Nick Reaves, savjetnik u Becketu, za CNA. Becket je pravna skupina za vjersku slobodu koja je raspravljala u ime predškolskih ustanova u slučaju, Katolička župa Svete Marije protiv Roya.

Obje predškolske ustanove u metropolitanskom području Denvera služe obiteljima s niskim prihodima. Prema Denverska nadbiskupija, 85% obitelji koje pohađaju predškolu župe St. Bernadette u Littletonu dobivaju besplatne obroke ili obroke po sniženoj cijeni. Slično tome, 25% djece predškolske dobi St. Mary prima popuste na školarinu ili stipendije. St. Mary’s također pruža usluge za studente s invaliditetom kao što su Downov sindrom i autizam.

Odjel za rano djetinjstvo Kolorada financirao je 15 sati tjedno besplatnog predškolskog odgoja za više od 40 000 obitelji koje su pohađale privatne, javne ili vjerske predškolske ustanove u prvoj godini rada, ali je uskratio te beneficije obiteljima koje šalju svoju djecu u St. Mary’s ili Bernadette jer škole uzimaju u obzir vjersku pripadnost obitelji tijekom procesa prijave, navodi Becket priopćenje za javnost.

Sud je 4. lipnja utvrdio da je Colorado “stvorio neprovedivu shemu koja krši odgovarajuća ograničenja državne ovlasti,” prema sucu na 101 stranici mišljenje.

Odbijanje uprave temeljilo se na klauzuli odjela o jednakim mogućnostima, ali država je dopustila određena izuzeća od toga za druge vjerske predškolske ustanove.

“Ministarstvo je dopustilo pružateljima usluga utemeljenih na vjeri da djeci i obiteljima uskraćuju jednake mogućnosti na temelju njihove vjerske pripadnosti ili nedostatka iste,” napisao je okružni sudac iz Colorada John Kane u mišljenju, “i nije naveo nikakav uvjerljiv interes za dopuštanje te diskriminacije dok niječe zahtjev tužitelja za povezanim izuzećem.”

“Katoličke škole moraju biti slobodne kako bi osigurale da su njihovi učenici i obitelji otvoreni za vjerska učenja Katoličke crkve i da ih podržavaju,” primijetio je Reaves. “Vjerske škole i obitelji nikada ne bi smjele biti isključene od strane države zbog njihovih uvjerenja.”

Zahtjevi za sudjelovanje u Coloradu, kolovoza 2023 tužba tvrdila, “kategorički bi isključila sve katoličke predškolske ustanove Denverske nadbiskupije zbog iskrenih i dugotrajnih vjerskih uvjerenja Katoličke crkve.”

“Colorado nije morao stvoriti univerzalni program financiranja predškolskog odgoja, ali pritom ne može provoditi taj program na način koji isključuje određene vjerske skupine i pružatelje usluga na temelju njihovih iskrenih vjerskih uvjerenja”, stoji u tužbi podnesenoj Okružnom sudu u SAD-u. za Distrikt Colorado od strane odvjetnika pravne grupe Becket.

Katoličke predškolske ustanove u Denveru nastoje osigurati da učitelji održavaju svoju vjersku misiju. To znači da osoblje svake godine mora potpisati ugovore o radu odobrene od strane nadbiskupije koji potvrđuju njihovu spremnost da podržavaju katoličko učenje o pitanjima uključujući život, brak i seksualnost.

Obitelji se također moraju složiti da razumiju i prihvaćaju gledište katoličke zajednice o stvarima kao što su brak, seksualnost i spol. Nadalje, prema uputama Nadbiskupije Denvera, katoličke škole moraju uzeti u obzir identificiraju li se članovi obitelji budućeg učenika kao LGBTQ ili su u istospolnoj vezi i identificira li se učenik kao LGBTQ.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo poručuje svjetskim župnicima: Crkva ne bi mogla bez vas

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: Zagovornici života u New Yorku marširaju s ‘radošću na steroidima’ unatoč jakoj kiši i ruganju

Katoličke vijesti

Gospodarstvo | Poslovanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti