Papa Franjo će ovog ljeta uzeti 8-tjednu stanku u liturgijskom rasporedu
Europa

Papa Franjo će ovog ljeta uzeti 8-tjednu stanku u liturgijskom rasporedu

Vijesti iz Rima, 5. lipnja 2024. / 15:27

Papa Franjo ovog ljeta malo usporava svoj liturgijski raspored dok se sprema u rujnu krenuti na najduže međunarodno putovanje svog pontifikata.

87-godišnji papa nema javne mise na svom rasporedu osam tjedana u srpnju i kolovozu, prema voditelju papinskih liturgijskih ceremonija. službeni raspored objavljen ovaj tjedan.

Papin trenutni kalendar navodi pauzu od javnih liturgija od 8. srpnja do 1. rujna. Prije toga očekuje se da će predsjedati najmanje tri događaja na svom liturgijskom rasporedu.

Tijekom svog pontifikata papa Franjo se odlučio za gušći ljetni raspored od svojih prethodnika, obavljanje međunarodnih putovanja, stvaranje novih kardinala, uspostavljanje novih crkvenih slavljai poznato odricanje od tradicionalno ljetno utočište u papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu.

Pa ipak, Franjo je nastavio s tradicijom oduzimanja mjeseca srpnja od svojih javnih audijencija (s iznimkom nedjeljnog Angelusa), nešto što mu je posljednjih godina dalo priliku da se oporavi od medicinskih operacija u lipnja 2023 i srpanj 2021.

Papa Franjo još nije obavio nijedno međunarodno putovanje do sada u 2024., ali na jesen ima dva na rasporedu – uključujući ambicioznu dvotjednu turneju po jugoistočnoj Aziji i Oceaniji sa zaustavljanjima u Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapur.

Ljetni raspored pape Franje

Papa Franjo predvodit će misu za svetkovinu sv. Petra i Pavla, suzaštitnika grada Rima, u bazilici svetog Petra 29. lipnja tijekom koje će blagosloviti tradicionalne palije, ili vunene štole, darovane novim nadbiskupima metropolitama postavljenim u protekloj godini.

Papa će 1. srpnja sazvati konzistorij kardinala u vezi s nadolazećom kanonizacijom novih svetaca. Prema Dikasteriju za kauze svetaca, kanonizacije o kojima će se raspravljati uključuju onu od Carlo Acutis, Giuseppe Allamano, Marie-Léonie Paradisi Elena Guerra kao i “Mučenici iz Damaska” ubijen iz mržnje prema vjeri 1860.

Vatikan je otkrio da će papa također obaviti još jedan pastoralni posjet Italiji prije nego što se malo odmori od putovanja. Ovaj put Papa će 7. srpnja otputovati u Trst na sjeveru Italije na jednodnevni izlet.

Očekuje se da će papa sudjelovati i na summitu G7 u lipnju na kojem će govoriti o etici umjetne inteligencije, iako Vatikan nije objavio nikakve pojedinosti o prirodi papinog sudjelovanja na događaju koji bi se trebao održati u južnotalijanska regija Puglia od 13. do 15. lipnja.

Papa Franjo neće održati svoju uobičajenu audijenciju srijedom na Trgu svetog Petra tijekom mjeseca srpnja, ali će posjetitelji Rima koji se nadaju da će vidjeti papu i dalje moći da ga vide svake nedjelje u podne dok se pojavljuje u izlogu Apostolska palača za molitvu Anđeo Gospodnji.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo stigao u Veneciju, sastao se sa zatvorenicama i umjetnicama

Katoličke vijesti

Slijepa od rođenja, sestra Chiara Antonella dijeli svoju priču o glazbi i molitvi

Katoličke vijesti

Argentinski nadbiskup proglašen krivim za rodno uvjetovano nasilje nad časnim sestrama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti