Harvard namjerava zadržati relikviju sv. Sebastijana
Svijet

Harvard namjerava zadržati relikviju sv. Sebastijana

Umjesto da prvorazrednu relikviju vrate Crkvi na štovanje, privatno sveučilište će je držati zaključanu u svojoj kolekciji za “istraživanje”.

Katolička skupina proziva Sveučilište Harvard jer nije vratilo svetu relikviju Crkvi. Relikvija o kojoj je riječ navodno je mučenika sv. Sebastijana, što bi datiralo u 3. stoljeće. Odbijanje povratka relikvije dolazi nakon Odluka Harvarda vratiti u domovinu ostatke pojedinaca za koje se smatralo da su bili porobljeni i američkih domorodaca iz ogromne zbirke škola.

Izvještava College Fix da sveučilišna knjižnica Houghton namjerava čuvati relikviju svetog Sebastijana. Navodno se radi o fragmentu svečeve kosti, što bi ga činilo prvorazrednom relikvijom. Relikvije drugog reda su odjevni predmeti ili predmeti u vlasništvu sveca, a relikvije trećeg reda su predmeti dodirnuti relikvijama prvog ili drugog reda.

O ovoj konkretnoj relikviji svetog Sebastijana govorimo nejasno jer Sveučilište nije dopustilo Crkvi da je ispita. Direktorica komunikacija Kerry Conley rekla je za College Fix da se relikvija čuva u osiguranim sveučilišnim knjižnicama. Objasnila je da “predmet ne cirkulira” i da se koristi samo “za istraživanje”, iako je zanemarila spomenuti kako bi takvo istraživanje izgledalo.

Iz njezinih komentara čini se da bi Harvard mogao provesti vlastito istraživanje o njegovoj istinitosti, umjesto da dopusti Crkvi da provede ispitivanje. Komentirala je:

“Sadrži li ili ne ljudske ostatke predmet je koje će Odbor dalje istražiti”, rekla je Kerry Conley.

Sveučilište se našlo na meti kritika Katoličke akcijske lige, vjerske aktivističke skupine sa sjedištem u Massachusettsu, zbog svoje odluke da zadrži relikviju. Liga je primijetila da Harvard je nedavno vratio ostatke 19 ljudi za koje se vjeruje da su bili porobljenikao i tisuće ostataka američkih domorodaca, njihovim potomcima.

Harvard ulaže dosta sredstava u ovaj pothvat, idući tako daleko da “osigura sredstva za putovanja za predstavnike plemena da dođu u muzej radi fizičke repatrijacije predaka i povezanih pogrebnih stvari.” Ipak, uz svu repatrijaciju koja se odvija okolo, katolici se pitaju zašto ostaci drevnog svetog mučenika moraju čamiti u zbirci sekularnog sveučilišta, nego da se vrati Crkvi gdje se relikvija može štovati.

Izvršni direktor Katoličke akcijske lige CJ Doyle istaknuo je da nema dokaza da je sveučilište steklo relikviju na opake načine, ali da se za relikviju treba pronaći bolji dom. Vrijedno je napomenuti da, iako nije izričito zabranjeno, privatno vlasništvo prvorazrednih relikvija obeshrabren je kanonskim pravombudući da su relikvije namijenjene slobodnom štovanju svih.

Doyle je za College Fix rekao:

“Usprkos tome, relikvija mučenika je svetinja, vrijedna štovanja, a ne puki povijesni artefakt, od antikvarnog interesa. Prikladno mjesto za relikviju svetog Sebastijana je katolička crkva, kapelica ili svetište, a ne knjižnica sekularnog sveučilišta.” Doyle je dodao: “Harvard bi trebao učiniti pravu stvar i donirati ga lokalnoj katoličkoj crkvi.”

Nadbiskup Walesa Andrew John pozira s 'Križem Walesa' uoči ceremonije blagoslova križa u crkvi Svetog Trojstva u Llandudnu
PADRE PIO RELIKVIJA
Sveti Sebastijan

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Toma Akvinski nas podsjeća da vjera i razum idu zajedno

Katoličke vijesti

Palijativni njegovatelji: Nada je dovoljna za suzbijanje eutanazije

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Pohlepa je ‘bolest srca, a ne novčanika’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti