Papa: Biti u službi bolesnih sa “svetim ludilom ljubavi”
Biskupska konferencija

Papa: Biti u službi bolesnih sa “svetim ludilom ljubavi”

Primivši Red Bolničkih sestara Presvetog Srca Isusova i Kćeri sv. Kamila povodom održavanja njihovih generalnih kapitula, papa Franjo se prisjetio povijesti tih dvaju redova, pozivajući redovnice neka nastave poslanje utemeljitelja uz bolesne i marginalizirane, piše Vatican News.

U svom je obraćanju Papa istaknuo odvažnost utemeljitelja njihovih redova, koji su “pod djelovanjem Duha Svetoga, mogli postići velika djela“, odlazeći tamo „gdje milosrđe zove, bez previše kalkulacija, sa ‘svetim ludilom ljubavi’“.

Bolničke sestre Presvetog Srca Isusova osnovali su Maria Angustias Gimenez, Časna službenica Božja Marija Josefa Recio i sv. Benedetto Menni. Oni su 1881., nadahnuti karizmom sv. Ivana od Boga, u Španjolskoj započeli djelo u službi duševno bolesnih. “Od tada ste nastavili njihovo poslanje, pružajući pomoć novim patnjama i siromaštvu, kako bi se Božje milosrđe očitovalo u prihvatu, s posebnom pozornošću na oporavak i cjelovitu rehabilitaciju ljudi”, rekao je Sveti Otac.

Redovnice to čine “pokušavajući uključiti sve”, od pacijenata, članova obitelji, liječnika do volontera. To ozračje zajedništva je lijepa stvar, primijetio je Papa, “jer na taj način svi zajedno liječe, svatko prema svojim potrebama i prema ranama koje nosi”. Svi trebamo ozdravljenje, naglasio je Sveti Otac, “a briga jedni o drugima je dobra za nas, liječi nas, ne samo u tijelu, već i u srcu”.

Papa je podsjetio da je sv. Giuseppina Vannini 1892. godine, nedugo nakon osnutka Bolničkih sestara, osnovala Kongregaciju kćeri sv. Kamila, također posvećenih brizi za bolesne. Dodao je da su one brinule i za njega nakon operativnih zahvata. „Ta je žena dobro znala što je bol: u svome životu je mnogo patila zbog slabog zdravlja i brojnih drugih razloga. Uspjela je samo uz Božju i pomoć dobrih ljudi“, rekao je te podsjetio da je sv. Giuseppina voljela ponavljati da samo ljubav pobjeđuje patnju. „Tako je povjerila bolesne vašoj ljubavi, prvom i neizostavnom lijeku“, istaknuo je Sveti Otac te podsjetio da ih je četvrtim zavjetom pomoći bolesnima, stavila u središte njihove posvete.

Poručio je da je sve to znak i poziv da se ne boje i da se prepuste smjelosti svojih utemeljitelja, da se odvaže i riskiraju za dobro braće i sestara koje Bog stavlja na njihov put. „Odvažite se bez straha i dopustite da vas preispitaju novi oblici siromaštva našeg vremena: mnogo ih je! Tako ćete maksimalno iskoristiti veliko i bogato nasljeđe koje ste primili i uvijek ćete ga održavati živim i mladim“, naglasio je te im zahvalio za njihov rad. Na kraju ih je zamolio da ne izgube osmijeh i radost srca. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Dajmo mladima nade, mnogi su izgubljeni

Katoličke vijesti

Austrijski biskupi za europske izbore ne daju preporuku, ali ističu kriterije

Katoličke vijesti

Iz tiska izašao novi broj Glasa Koncila

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti