Harrison Butker udvostručuje uvodni govor na katoličkoj svečanosti
Europa

Harrison Butker udvostručuje uvodni govor na katoličkoj svečanosti

Washington, DC Newsroom, 28. svibnja 2024. / 17:10

Napadač Kansas City Chiefsa Harrison Butker udvostručio je svoj benediktinski fakultet 11. svibnja komentari na početku govora tijekom gala večeri udruge za katoličko školovanje kod kuće u Nashvilleu, Tennessee, u petak.

“Ako nije bilo jasno da mnogi mrze vječne katoličke vrijednosti, sada jest”, rekao je Butker, trostruki prvak Super Bowla i najbolji strijelac u NFL-u 2019., tijekom gala svečanosti Courage Under Fire akademije Regina Caeli 24. svibnja. .

Butker se suočio s kritikama na društvenim mrežama te od strane komentatora i slavnih osoba zbog komentara o rodnoj ideologiji, rodnim ulogama, homoseksualnosti, pobačaju i drugim vrućim pitanjima tijekom govora na svečanosti.

Velik dio kritika bio je odgovor na njegovo upozorenje maturanticama o “đavolskim lažima izrečenim [them].”

“Koliko vas sada sjedi ovdje i sprema se prijeći ovu fazu i razmišljate o svim promaknućima i titulama koje ćete dobiti u svojoj karijeri?” rekao je Butker na početku. “Neki od vas možda će imati uspješne karijere u svijetu, ali usudio bih se pretpostaviti da je većina vas najviše uzbuđena zbog svog braka i djece koju ćete donijeti na ovaj svijet.”

Na gala večeri u petak navečer, Butker je priznao reakciju, rekavši da su “mnogi ljudi izrazili šokantnu razinu mržnje” nakon njegovog govora. Rekao je, međutim, da su “kako su dani prolazili, čak i oni koji se nisu slagali s mojim stajalištima podržavali moju slobodu vjere.”

“Što sam više govorio o onome što najviše cijenim, a to je moja katolička vjera, postajao sam sve više polarizirajući”, dodao je. “To je odluka koju sam svjesno donio i zbog koje nimalo ne žalim. Ako imamo istinu i ljubav, trebali bismo se pouzdati u Gospodinovu providnost i prepustiti Duhu Svetom da obavi ostatak posla.”

Butker se osvrnuo na progonstvo s kojim su se suočavali mnogi sveci i proroci, poput Daniela koji je bio bačen u lavlju jamu. To što te neki “ne vole” i “pogrešno okarakteriziraju”, rekao je Butker, “nije tako loše”.

“Naša ljubav prema Isusu, a time i naša želja da progovorimo, nikada ne bi smjela biti nadjačana težnjom naše pale prirode da nas svijet voli”, dodao je Butker. „Slaviti Boga, a ne sebe, uvijek bi trebala ostati naša motivacija unatoč bilo kakvom odbijanju ili čak podršci. Oslanjam se na svoje najbliže za vodstvo, ali nikada ne mogu zaboraviti da nisu ljudi, nego Isus Krist, ono što pokušavam zadovoljiti.”

28-godišnji napadač, koji drži rekord u karijeri s najvećim brojem pogodaka iz igre u utakmicama Super Bowla, ohrabrio je vjernike da se “ne ispričavaju prema svojoj katoličkoj vjeri i da se nikada ne boje govoriti za istinu, čak i kada je protiv najglasnijih glasovi.”

“Ako je nebo naš cilj, trebali bismo prigrliti svoj križ koliko god velik ili malen on bio, i živjeti svoj život s radošću da budemo hrabri svjedoci za Krista”, rekao je Butker.

Iako je svjetovna reakcija na Butkerov govor bila uglavnom negativna, reakcija katoličkih ličnosti je bila pretežno pozitivno.

Butkerov biskup, James Johnston iz biskupije Kansas City-St. Joseph je prije dva tjedna za CNA rekao da podržava sportaševo “pravo da dijeli svoju vjeru i izražava svoje mišljenje — uključujući i ona koja su kritična prema biskupima”.

Predsjednik Katoličke lige Bill Donohue rekao je u izjavi da je napadač “uspio” i pohvalio “njegovu hrabrost i njegovu predanost katolicizmu”.

Reakcije unutar NFL-a bile su mješovite. Jonathan Beane, viši potpredsjednik NFL-a i glavni službenik za raznolikost i inkluziju, distancirao je ligu od Butkerovih komentara, rekavši da “njegovi stavovi nisu stavovi NFL-a kao organizacije.”

Međutim, Butker je dobio podršku od glavnog trenera Chiefsa Andyja Reida, beka Patricka Mahomesa, te od supruge vlasnika tima, Tavie Hunt, i njihove kćeri, Gracie Hunt.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Transrodni komentari JK Rowling mogli bi prekršiti novi zakon o govoru mržnje, kaže dužnosnik

Katoličke vijesti

Svetište Aparecida u Brazilu svečano otvara nove Rupnikove mozaike

Katoličke vijesti

Argentinski predsjednik Milei: Pobačaj je teško ubojstvo

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti