Glazba je univerzalni jezik: papa Franjo pjeva hvalospjeve katoličkim zborovima
Europa

Glazba je univerzalni jezik: papa Franjo pjeva hvalospjeve katoličkim zborovima

Vijesti iz Rima, 8. lipnja 2024. / 13:50

Papa Franjo je u subotu pohvalio članove katoličkog zbora svih uzrasta, nazvavši glazbu “univerzalnim i neposrednim jezikom”.

Članovi zbora i glazbenici pružaju “dragocjenu službu” Crkvi, rekao je ujutro 8. lipnja u audijenciji sa župnim i biskupijskim zborovima, školskim kantorima, ravnateljima i glazbenicima.

Govoreći u vatikanskoj dvorani Pavla VI., Papa je rekao: “Glazba stvara sklad, dopirući tako do svakoga, tješeći one koji pate, ponovno potičući entuzijazam u potištenima i donoseći divne vrijednosti kao što su ljepota i poezija, koje odražavaju skladno Božje svjetlo.

“Glazba je doista”, dodao je, “univerzalan i neposredan jezik koji ne zahtijeva prijevod ili elaborirano objašnjenje.”

Oko 300 pjevača i 80 glazbenika ovog vikenda sudjeluje na 4. međunarodnom susretu zborova u Vatikanu.

Osim susreta s papom Franjom, sudionici susreta od 7. do 9. lipnja priredit će besplatni koncert u vatikanskoj dvorani Pavla VI. 8. lipnja navečer i pjevati na misi u bazilici svetog Petra 9. lipnja ujutro. Događaj je također imao dva dana razgovora o temama kao što su sakralna glazba i povijest gregorijanskog pjevanja s praktičnim radionicama za glazbenike i zboriste.

“Okupili ste se u Vatikanu kako biste dublje istražili značaj glazbe u služenju liturgiji”, rekao je papa. “Jako vas je lijepo vidjeti ovdje, kako dolazite s mnogo različitih mjesta, a ipak ste svi ujedinjeni vjerom i strašću prema glazbi.”

slatko!  Papa Franjo posjećuje s djetetom vatikansku dvoranu Pavla VI. 8. lipnja tijekom susreta s članovima zbora.  Zasluge: Vatikanski mediji
slatko! Papa Franjo posjećuje s djetetom vatikansku dvoranu Pavla VI. 8. lipnja tijekom susreta s članovima zbora. Zasluge: Vatikanski mediji

Franjo je potaknuo glazbenike i članove zbora da provode vrijeme u molitvi i meditaciji o Božjoj riječi “kako bi održali uzvišeni duhovni tenor” svog poziva kako bi glazbom obogatili misu i druge liturgije.

Vi obogaćujete i dodajete ljepotu misi „ne samo svojim glasovima, već i svojim umovima i srcima“, rekao je, „i entuzijastičnim življenjem svog svakodnevnog života u skladu s tim, tako da vaša glazba može sve više biti radosno samoprinošenje Bogu , koji svojom ljubavlju sve privlači, prosvjetljuje i preobražava.”

Vikend je organizirao Zbor Rimske biskupije koja slavi 40 godina od osnutka. Ravnatelj zbora je monsinjor Marco Frisina, skladatelj čija su djela imala veliki utjecaj u Crkvi kako u Italiji tako i na svjetskoj pozornici — posebice na Svjetskim danima mladih.

Frisina “Isuse Kriste, ti si moj život” stekla je međunarodno priznanje u katoličkom svijetu nakon što je bila himna Svjetskog dana mladih tijekom Velikog jubileja 2000. godine.

Glazbeni direktor i skladatelj rekao je za EWTN News ovaj tjedan da je napisao novu pjesmu za mlade pod nazivom “Christ is My Hope” za jubilarnu godinu 2025.

Frisina je rekao da je razmišljao o tome “koliko je važno pjevati o radosti nade”.

„Zato što svi s tugom razmišljaju o stvarima koje se događaju — rat, nasilje, mržnja, neprijateljstvo — ali dobro je umjesto toga pjevati da se svemu tome suprotstavimo, [to sing] da je Krist naša radost i naša nada”, rekao je. “I Krist je uskrsnuo.”

Papa Franjo obraća se sudionicima 4. međunarodnog susreta zborova tijekom susreta u vatikanskoj dvorani Pavla VI. 8. lipnja 2024. Autor: Vatican Media
Papa Franjo obraća se sudionicima 4. međunarodnog susreta zborova tijekom susreta u vatikanskoj dvorani Pavla VI. 8. lipnja 2024. Autor: Vatican Media

Tijekom svog govora u subotu, papa Franjo je rekao da su pjevači “čuvari stoljetnog blaga umjetnosti, ljepote i duhovnosti”, te ih je potaknuo da “ne dopuste da ga mentalitet svijeta zaprlja osobnim interesom, ambicijom , ljubomora ili podjela.”

Papa je također pohvalio spontanost i nevinost djece za koju je rekao da “govori glasnije od najboljeg govora”.

“Moramo brinuti o djeci jer su ona budućnost, ona su nada”, dodao je. “Djeca su privilegirana. Zbog toga je Isus rekao: ‘Takvima je kraljevstvo nebesko’.”

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Robert F. Kennedy Jr. govori o katoličkoj vjeri, pobačaju, naslovu IX u ekskluzivnom intervjuu za EWTN

Katoličke vijesti

Katolička kapelica u kojoj su dva muškarca slavila ‘vjenčanje’ sada podliježe dekonsekraciji

Katoličke vijesti

Indijski kršćani vide neuspjeh hinduističke nacionalističke stranke da osvoji većinu kao glasovanje protiv Modija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti