Održan susret biskupa HBK-a s redovničkim poglavaricama i poglavarima – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Održan susret biskupa HBK-a s redovničkim poglavaricama i poglavarima – Sisačka biskupija

Redoviti godišnji susret biskupa Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i redovničkih poglavarica i poglavara koji imaju sjedište na području HBK-a održan je 5. lipnja 2024. u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

U prijepodnevnom dijelu biskupi su se susreli s poglavarima muških redovničkih zajednica, a tijekom poslijepodneva s poglavaricama ženskih redovničkih zajednica.

Nakon zajedničke molitve nazočne su pozdravili predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i predsjednik Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. U radni dio susreta uveli su s. Lidija Bernardica Matijević SSFCR, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije (HRK) i fra Miljenko Hontić OFMConv, dopredsjednik HRK-a izloživši tematske uvodnike.

Nadbiskup Kutleša je istaknuo kako su ovakvi susreti prigoda za zauzetije zajedničko osluškivanje i rasuđivanje znakova vremena i potreba naše mjesne Crkve  na što poziva i Sinoda o sinodalnosti. Potaknuo je redovnike i redovnice da unatoč svim izazovima ne gube nadu i viziju onoga što posvećeni život drži vitalnim i proročkim, a to je njegova duhovna dimenzija te da njihova prisutnost u Crkvi u Hrvatskoj predstavlja duhovnu snagu s kojom naša Crkva računa. Podsjetio je i na poticaje aktualne Sinode na aktivno promišljanje o tome kako zajednice posvećenog života mogu staviti svoje karizme u službu zajedništva i poslanja u mjesnim Crkvama te posebno naglasio kako je Crkvi u Hrvatskoj potrebna korjenita duhovna obnova u kojoj bi glavni akteri trebale biti upravo redovničke zajednice. Ujedno je zahvalio redovnicima i redovnicama na njihovom predanom služenju te plodonosnoj suradnji na različitim područjima crkvenoga djelovanja.

Na sastanku su razmatrana i neka aktualna zajednička pitanja te je istaknuta važnost ovakvih susreta u traženju rješenja za različite izazove s kojima se Crkva danas suočava.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pasija u Petrinji – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Predavanje za korisnike župnog Caritasa o pravima i uslugama u sustavu socijalne skrb – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Planinarski križni put u Kravarskom – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti