Fulton Sheen o Gospi Fatimskoj, atomu i islamu
Kršćanski život

Fulton Sheen o Gospi Fatimskoj, atomu i islamu

Obljetnica 13. svibnja dobro je vrijeme da pogledamo neke uvide koje je nadbiskup Fulton Sheen imao o Gospi Fatimskoj.

Među blistavom riznicom od više od 70 knjiga koje je napisao, časni Fulton Sheen smatra Prva ljubav na svijetu: Marija, Majka Božja, biti njegov favorit. Čitajući ga možete čuti kako Sheen, vjerojatno najveći propovjednik u 20. stoljeću, rasvjetljava Marijin život i ulogu u povijesti spasenja.

Uzimajući u obzir nesigurni položaj svijeta, pa čak, u previše slučajeva, i vjere u mnogim njegovim dijelovima, za ovu 107. obljetnicu ukazanja naše Blažene Majke u Fatimi 13. svibnja ostaju Sheenove riječi o Mariji u Fatimi, atomu i muslimanima. pravovremeno.

Naravno, ostavlja vrlo široka vrata za nadu u takvim okolnostima. Ali nije sramežljiv u vezi s problemima jer “prije davanja razloga za nadu, dobro je raspitati se zašto danas postoji tolika strepnja”, kaže Sheen, koji piše:

Čovjek živi u strahu, ali on se razlikuje od bilo kojeg straha u prošlosti, prvo zato što se čovjek bojao Boga, sa sinovskim strahom koji ga je tjerao da se susteže od povrijeđivanja Onoga Koga je volio. Kasnije se čovjek nije bojao Boga, nego svojih bližnjih, dok je svijet drhtao pod dva svjetska rata u 21 godinu. Sada smo došli do zadnjeg i najgroznijeg od svih strahova, u kojem čovjek drhti pred najmanjom stvari u svemiru, atomom!

Napisao je to 1952. Ne treba nikoga podsjećati na utrku u naoružanju i zveckanje oružjem koje je uslijedilo. On nastavlja:

Ne radi se o tome da je Bog napustio svijet, nego da je svijet napustio Boga i bacio svoj sud s prirodom odvojenom od Boga prirode. Čovjek je kroz povijest uvijek postajao zao kada se, okrećući leđa Bogu, poistovjećivao s prirodom. Novo ime za prirodu je znanost. Ispravno shvaćena znanost znači čitati Božju Mudrost u Prirodi koju je Bog stvorio. Pogrešno shvaćena znanost znači čitati dokaze Knjige prirode dok niječe da je Knjiga ikada imala Autora. Priroda ili Znanost je sluškinja čovjeka pod Bogom; ali odvojena od Boga, Priroda ili Znanost je tiranin, a atomska bomba je simbol te tiranije.

Danas bi trebalo biti jednostavno imenovati dodatne ili prateće tiranije koje dolaze iz znanosti i prirode. Pandemija je samo jedna na dugom popisu. Postoji li nešto, pita se, u prirodi što je netaknuto i može nam pomoći da se vratimo tamo gdje bismo trebali biti? I kakve to uopće ima veze s Fatimom?

Sheen odgovara:

Postoji jedna stvar koju je Wordsworth nazvao ‘usamljenim hvalisanjem zaražene prirode’. Ta je nada u Ženi.

A znamo tko je to.

“Predivno otkrivenje naše Blažene Majke u Fatimi u Portugalu od travnja do listopada 1917. bilo je još jedan dokaz … da će, kada se svijet bori protiv Spasitelja, On poslati svoju Majku da nas spasi. A njezino najveće Otkrivenje dogodilo se upravo u mjesecu kada je počela boljševička revolucija”, napisao je Sheen, referirajući se na ukazanje u listopadu.

Ovdje ćemo na trenutak skočiti sa svibnja na listopad jer Sheen daje različite načine tumačenja “čuda sunca”. Prvo, to je “upozorenje na atomsku bombu, koja će, poput sunca koje pada, zamračiti svijet”. On nastavlja:

S druge strane, to bi se moglo shvatiti kao znak nade, naime, da je Žena koja je proizašla iz prirode moćnija od sila prirode. Atomska bomba eksplodira kroz fisiju, ili jedan atom kida i kida drugi atom. Ali atomska fisija način je na koji sunce osvjetljava svijet. Bog je stavio atomsku fisiju u svemir; inače ga ne bismo otkrili. U Fatimi, činjenica da je Marija mogla preuzeti ovo veliko središte i sjedište atomske moći i učiniti ga svojom igračkom, činjenica da je mogla zamahnuti suncem ‘kao drangulijom na svom zapešću’ dokaz je da joj je Bog dao moć nad tim , ne za smrt, nego za svjetlo i život i nadu. Kao što je Sveto pismo proreklo: ‘A sad, na nebu, pojavi se veliko znamenje; žena koja je sunce nosila kao plašt’ (Otk 12,1).

Nadbiskup Sheen također je objasnio da se Čudo Sunca može smatrati “minijaturom i kamejom onoga što bi se tek moglo dogoditi svijetu, naime, neke iznenadne kataklizme ili katastrofe koja bi natjerala svijet da se trese od užasa kao 70.000 [people] potresao u Fatimi taj dan. Ta bi katastrofa bila preuranjena ili nekontrolirana eksplozija atomske bombe koja bi doslovno potresla Zemlju. To nije izvan područja mogućnosti.”

Dakle, koji je siguran izlaz iz ovoga? Čuj Gospu, kaže:

Pobožnost Gospi Fatimskoj zapravo je molba Ženi da spasi čovjeka od prirode koju je buntovni intelekt čovjeka razorio. U drugim trenucima u povijesti, ona je bila posrednica svog božanskog Sina za čovjeka; ali ovdje je ona posrednica za prirodu. Ona grabi izvornu atomsku snagu koja je sunce i dokazuje da je njezina za korištenje za mir. Pa ipak, ona bi ga spasila od prirode ne odvojeno od čovjeka, kao što Bog ne bi spasio čovječanstvo od grijeha bez njezinog slobodnog pristanka. Čovjek mora surađivati ​​kroz pokoru.

Ovo nije bio prvi put da je naša Blažena Majka pozvala na to rješenje:

U La Salette Gospa je tražila pokoru. U Lurdu je Blažena Majka tri puta rekla: Pokora, pokora, pokora. U Fatimi se uvijek iznova udara ista pokornička antifona. Atom neće uništiti čovjeka, ako čovjek sam sebe neće uništiti. Atom u pobuni samo je simbol čovjeka u pobuni. Ali čovječanstvo će u pokajanju kupiti prirodu pod potpunom kontrolom. Kao i prijetnja uništenja Ninive, prijetnja novog svjetskog rata je uvjetna.

Sheen nas podsjeća da je u Fatimi, naša Blažena Majka otkrila da će Prvi svjetski rat završiti za drugu godinu, i ako se ljudi pokaju, bit će velika era mira za svijet. “Ali ako ne, još jedan svjetski rat, gori od prvog, započeo bi za vladavine sljedećeg pape (Pija XI.).”

Tražila je posvetu Rusije njezinom Bezgrješnom Srcu, što se neće dogoditi desetljećima. Zatražila je pričest za popravak prve subote. Ipak, i danas to malo tko radi.

Sheen nas također podsjeća da je Gospa također rekla: “Na kraju će Moje Bezgrješno Srce trijumfirati. Sveti Otac će mi posvetiti Rusiju, ona će se obratiti i svijetu će biti dano određeno razdoblje mira.”

Ponavlja: “Kajanje, molitva, žrtva – to su uvjeti mira, jer oni su sredstva kojima se čovjek ponovno stvara.”

Marija i muslimani

Nadbiskup Sheen snažno građe o Fatimi kao temelju za objašnjenje Marije i muslimana. On je rekao:

Marija je, dakle, za muslimane istina Sayyida, odnosno Gospa. Jedini mogući ozbiljni suparnik njoj u njihovoj vjeri bila bi Fatima, kći samog Muhameda. Ali nakon smrti Fatime, Muhammed je napisao: ‘Ti ćeš biti najblagoslovljenija od svih žena u Raju, nakon Marije.’

Sheen nastavlja:

To nas dovodi do naše druge točke, naime, zašto se Blažena Majka, u ovom dvadesetom stoljeću, trebala objaviti u beznačajnom malom selu Fatima, kako bi svim budućim generacijama bila poznata kao ‘Gospa Fatimska’? Budući da se ništa ne događa s neba osim uz finoću svih detalja, vjerujem da je Blažena Djevica izabrala biti poznata kao ‘Naša Gospa Fatimska’ kao zalog i znak nade muslimanskom narodu i kao jamstvo da oni, koji joj iskazuju toliko poštovanja, jednog će dana prihvatiti i njezina Božanskoga Sina.

On se poziva na vrijeme u povijesti kada su muslimani okupirali Portugal:

U vrijeme kada su konačno protjerani, posljednji muslimanski poglavica imao je lijepu kćerku Fatimu. U nju se zaljubio dječak katolik, a ona za njega ne samo da je ostala kad su muslimani otišli, nego je čak i prihvatila vjeru. Mladi muž je bio toliko zaljubljen u nju da je promijenio ime grada u kojem je živio u Fatima. Dakle, samo mjesto gdje se Gospa ukazala 1917. ima povijesnu vezu s Fatimom (osobama).

“Muslimani bi trebali biti spremni priznati da, ako Fatima mora ustupiti mjesto u čast Blaženoj Majci, to je zato što je drugačija od svih drugih majki svijeta”, kaže on. A ako su potaknuti da se šire i razvijaju prema njoj, nadbiskup Sheen potvrđuje:

Blažena Gospa nosit će muslimane ostatak puta do svog božanskog Sina. Ona … neće prihvatiti nikakvu pobožnost za sebe, ali će svakoga tko joj je odan uvijek dovesti svome Božanskom Sinu. Kao što oni koji izgube pobožnost prema njoj gube vjeru u Kristovo božanstvo, tako oni koji intenziviraju pobožnost prema njoj postupno stječu tu vjeru.

Pa svima koji trebaju poslušati i odgovoriti Gospi Fatimskoj, njezinim porukama i njezinim naputcima, dok još ima vremena.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

17 zaboravljenih objava Božjeg milosrđa koje je Isus dao preko svete Faustine

Katoličke vijesti

Balet iz bajke odaje počast životu mlade plesačice: ‘Ljepota će spasiti svijet’

Katoličke vijesti

Europska kršćanska solidarnost osnažena na sv. Kinga i Hedwig Jubilej u Budimpešti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti