Deseta smotra vjeronaučnog stvaralaštva VjeDra |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Deseta smotra vjeronaučnog stvaralaštva VjeDra |


OSIJEK (TU) – Smotra vjeronaučnog stvaralaštva pod nazivom VjeDra održavala se tijekom dva dana 8. i 9. svibnja 2024. godine u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku. Ovogodišnja VjeDra okupila su učenike osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i njihove mentore. Sudjelovalo je oko 400 učenika, vjeroučitelja i njihovih suradnika koji su izrazili svo bogatstvo kreativnosti na temu „Duhovna i tjelesna djela milosrđa“.

Oba dana Smotre otvorena su molitvom te pozdravima organizatora. Ispred Katehetskog ureda pozdravnu riječ uputila je predstojnica dr. sc. Teuta Rezo, a ispred Agencije za odgoj i obrazovanje viša savjetnica za vjeronauk Ankica Mlinarić, dipl. theol.

Dr. Rezo se prisjetila Godine milosrđa 2016. godine i apostolskog pisma Pape Franje “Milosrđe i mir” te je istaknula da na zaključenju tog jubileja, u kojemu Papa Franjo u br. 20. ističe „da smo pozvani promicati rast kulture milosrđa, te da su djela milosrđa „rukotvorina“ u smislu da nijedno nije istovjetno s drugim. Naše ruke mogu ih oblikovati na bezbroj različitih načina, i premda ih nadahnjuje isti Bog i sva su načinjena od iste tvari, to jest od samoga milosrđa, svatko od njih poprima drukčiji oblik…”.

Viša savjetnica Mlinarić podsjetila je kako smo već u Godini molitve koja nas priprema za novi jubilej i to Jubilej 2025. godine.

Drugoga dana Smotre sudionicima su se prigodnim riječima obratili pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić i predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Osijek, Luja Zamečnik, prof.

Biskup Ivan iskazao je zadivljenost tako velikim brojem sudionika istaknuvši kako kreativnost uvijek ide uz vjeronauk te da su uz učenike koji njeguju svoje talente, uvijek prisutni i kreativni vjeroučitelji. Predstojnica Agencije Zamečnik pozdravila je sve prisutne učenike, vjeroučitelje i njihove suradnike koji svojim kreativnim radom doprinose ostvarenju Smotre te pohvalila suradnju svih odgovornih u organiziranju ovakvih događanja.

Ukupno su sudjelovale 33 škole, a izvedena su 34 stvaralačka djela učenika od prvih razreda osnovne škole, pa sve do završnih razreda srednjih škola. Osobito su bili zapaženi i velikim pljeskom nagrađeni nastupi učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ iz Osijeka i OŠ „Milan Amruš“ iz Slavonskog Broda koji su već godinama sudionici Smotre. U opuštenom i radosnom ozračju redala su se likovna, glazbena, dramsko-scenska, literarna, informatička i plesna djela i ostvarenja razdraganih učenika na temu Duhovna i tjelesna djela milosrđa. Moglo se uočiti umijeće aktualizacije djela milosrđa u današnjem suvremenom društvu i raznolikost doživljaja, iskustava i razumijevanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa iz perspektive učenika različitih uzrasta.

Smotra je vrlo dobro prihvaćena od strane vjeroučitelja i svake godine raste broj sudionika koji velikodušno daruju svoje talente jedni drugima, uzajamno se ohrabrujući u činjenju dobra i življenju Evanđelja. Biskup Ivan udijelio je svoj blagoslov svim sudionicima na kraju prvoga dana i na početku drugoga dana Smotre, potaknuvši sve da zapjevaju U zajedništvu Kristova poslanja odgovarajući na zazive iz molitvenog niza krsnoga zajedništva. Sudionici su na kraju Smotre uz zajedničko fotografiranje primili priznanje i zahvalnicu koju su potpisali v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, prof. i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.  

Smotru koja je ove godine obilježila svoj jubilej, desetu godinu održavanja organizirali su  Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek. Katehetski ured

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kanonski pohod župama Uskrsnuća Kristova i Duha Svetoga u Čepinu |

Katoličke vijesti

Proslava crkvenog goda u Odvorcima |

Katoličke vijesti

Vjeronaučno natjecanje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti