Francuski zakon o eutanaziji na čekanju jer Macron poziva na prijevremene izbore
Europa

Francuski zakon o eutanaziji na čekanju jer Macron poziva na prijevremene izbore

Osoblje CNA, 11. lipnja 2024. / 12:45

Kontroverzni francuski zakon o eutanaziji stavljen je na čekanje nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio Nacionalnu skupštinu zemlje nakon velikih poraza na europskim izborima ovog mjeseca.

Na lipanjskim izborima za Europski parlament došlo je do velikog napretka stranaka desnog centra, uključujući francusku stranku Nacionalno okupljanje, koja je ostvarila velike dobitke u odnosu na Macronovu Renesansnu stranku.

Centrističke skupine još uvijek imaju većinu u kontinentalnom parlamentu. Ali rezultati su bili dovoljno poražavajući za glavne političare da se Macron pozvao na francuski zakon kako bi raspustio Narodnu skupštinu svoje zemlje kako bi održao “izvanredne izbore” u nadi da će ojačati centrističku kontrolu nad samom Francuskom.

Iznenađujući potez znači da su svi zakoni koji se trenutačno razmatraju u Francuskoj stavljeni na čekanje, uključujući i one u zemlji kontroverzni zakon o potpomognutom samoubojstvu, za koje je Macron ranije ove godine rekao da bi moglo dopustiti “mogućnost traženja pomoći u umiranju pod određenim strogim uvjetima”.

Francuski biskupi kritizirali su napore zemlje da legalizira potpomognuto samoubojstvo. Nadbiskup Reimsa Éric de Moulins-Beaufort rekao je ranije ove godine da će ta mjera “cijeli naš sustav zdravstvene skrbi preusmjeriti prema smrti kao rješenju”.

Nadbiskup Lillea Laurent Le Boulc’h također je upozorio da potpomognuto samoubojstvo može ubrzati smrt pojedinaca koji sebe vide kao teret za druge, tvrdeći da prijedlog riskira “dalje povećanje depresivnog karaktera našeg društva u gubitku nade”.

Brojne europske zemlje, uključujući Belgiju i Nizozemsku, već dopuštaju različite oblike potpomognutog samoubojstva i eutanazije.

Iznenadni parlamentarni izbori u Francuskoj održat će se u dva kruga 30. lipnja i 7. srpnja.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ceremonija ‘Svetog ognja’ na Isusovom grobu označava početak pravoslavne proslave Uskrsa

Katoličke vijesti

Papa Franjo na Cvjetnicu: Isus je ušao u Jeruzalem kao ponizni kralj

Katoličke vijesti

Ustanovu za migrante u Pennsylvaniji kojom upravljaju katolički kritizirani zbog ‘žalosnih’ uvjeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti