Američki biskupi pozivaju katolike da ‘mole, razmišljaju i djeluju’ za promicanje vjerskih sloboda
Europa

Američki biskupi pozivaju katolike da ‘mole, razmišljaju i djeluju’ za promicanje vjerskih sloboda

Osoblje CNA, 11. lipnja 2024. / 16:00 sati

Katolički biskupi Sjedinjenih Država pozivaju katolike na obilježavanje tjedna posvećenog molitvi, razmišljanju i djelovanju u vezi s vjerskom slobodom s temama kao što su crkveni vandalizam, zakoni o bogohuljenju i progon kršćana u Indiji kao posebna područja fokusa.

Obilježava Tjedan vjerskih sloboda, koja počinje 22. lipnja, na blagdan sv Sveti Toma More i John Fisher, biskupi su pozvali katolike da za svaki dan u tjednu promišljaju o određenoj temi vezanoj za vjersku slobodu.

Evo pregleda dana Tjedan vjerskih sloboda 2024., koji traje od 22. do 29. lipnja.

22. lipnja: Sveti prostori

Na današnji dan katolici se mole da mole da se svi vjernici mogu slobodno okupljati u bogomoljama bez straha.

Biskupi su pratili više od 320 slučajeva vandalizma protiv katoličkih entiteta od 2020., uključujući protiv katoličkih crkava, pro-life centara za trudnoću, domova za rodilje i drugih pro-life organizacija diljem zemlje. Ti su napadi poprimili oblik vulgarnih grafita, oštećenja imovine, prijetnji, krađa i podmetanja požara. Osim toga, podaci pokazuju da antisemitskih incidenata porasle su od početka rata između Izraela i Hamasa.

„Sama priroda svetog prostora je da je izdvojen od drugih prostora kao mjesto za traženje zajedništva s božanskim i stoga se prema njemu treba odnositi s poštovanjem. U pluralističkom društvu kao što je naše, poštivanje svetih prostora posebno je bitno za građanski mir, koji je dio općeg dobra”, istaknuli su biskupi.

23. lipnja: Zakoni o bogohuljenju i otpadništvu

Katolici se na ovaj dan mole da mole za sve vjernike koji žive u strahu od progona pod nepravedni zakoni o bogohuljenju kao i oni koji žive pod zakonima koji kriminaliziraju otpadništvo.

Zakoni o bogohuljenju postoje u gotovo 40% zemalja svijeta. Kršćani u zemljama kao što su Pakistan i Nigerija posljednjih su se godina suočili s osudama, a ponekad čak i s nasiljem gomile zbog očiglednih kršenja zakona o bogohuljenju tih zemalja, koji često kriminaliziraju svaku kritiku islama.

“Kazne za bogohuljenje znatno variraju, u rasponu od novčanih preko zatvorskih kazni do pogubljenja. Sedam zemalja ima smrtnu kaznu za bogohuljenje — Nigerija, Pakistan, Iran, Afganistan, Somalija, Mauritanija i Saudijska Arabija,” istaknuli su biskupi.

Biskupi su pozvali katolike da podrže rad Pomoć Crkvi u potrebi, papinska dobrotvorna organizacija koja radi za potporu progonjenim kršćanima diljem svijeta.

24. lipnja: Sloboda govorenja istine

Na današnji dan biskupi su pozvali katolike da se mole da nam Duh Sveti “dade hrabrosti da svjedočimo istinu Evanđelja, čak i usprkos društvenom i pravnom pritisku”.

„Svi kršteni kršćani pozvani su dijeliti radost evanđelja s drugima. Ali u brojnim okruženjima – školama, radnim mjestima, zdravstvenoj skrbi – pojedinci su pod pritiskom da se prilagode ortodoksnoj rodnoj ideologiji,” rekli su biskupi.

“Pod sadašnjom administracijom, vladine agencije predlažu propise koji bi, u ime zabrane uznemiravanja, ohladili ili zabranili govor koji podupire prirodu bračnog braka, tjelesnu stvarnost ljudskih bića, pa čak i svetost života.”

“Ljudima koji se s nama ne slažu po ovim pitanjima svakako trebamo pristupati s nježnošću i suosjećanjem, ali to ne znači da trebamo biti prisiljeni govoriti neistinu. A u pluralističkom društvu, vlada bi trebala omogućiti dovoljno prostora ljudima različitog podrijetla i svjetonazora da mogu surađivati”, zaključili su biskupi.

Biskupi su kao izvor promovirali novu web stranicu, Ljubav znači više, koji je dizajniran za “donesite jasnoću i suosjećanje” u pitanja vezana uz ljubav, brak i seksualnost baveći se “skrivenim pretpostavkama o ljubavi”.

25. lipnja: Usluga imigrantima

Katolici se na ovaj dan mole da mole da “Gospodin zaštiti sve migrante i izbjeglice i da svi oni koji rade s ljudima u pokretu budu slobodni služiti”.

“Kao dio svoje dužnosti da podupiru opće dobro, civilne vlasti odgovorne su za osiguranje javnog reda, uključujući održavanje državnih granica. Istodobno, Crkvi je Isus Krist zapovjedio da služi ranjivom stanovništvu, uključujući migrante i izbjeglice, te da priznaje njihovo od Boga dano dostojanstvo”, istaknuli su biskupi.

“Crkva već dugo nastoji služiti potrebama ‘ljudi u pokretu’, od osiguravanja osnovnih potreba do pomoći pri ponovnom naseljavanju izbjeglica do pružanja pravnih usluga kako bi se pridošlicama pomoglo da se snađu u skladu s očekivanjima zemlje primateljice.”

Biskupi su kritizirali ono što su nazvali “napadima” na katoličke dobrotvorne organizacije koje pomažu migrantima, od kojih su neke posljednjih su se godina suočili s kritikama javnosti.

“Nažalost, posljednjih su se godina kršćanske usluge migrantima suočile s gnusnim napadima i medijskih osoba i političkih vođa koji su željeli istaknuti aktualne imigracijske trendove. Rasprave o imigraciji i granicama jednostavno su dio američkog političkog života, a kršćani bi trebali učiniti svoj dio kako bi te rasprave bile zdrave i produktivne”, zaključili su biskupi.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Biskupi su pozvali katolike da pridružuju se njihovim naporima u zagovaranju za dvostranačku sveobuhvatnu imigracijsku reformu.

26. lipnja: Indija

Katolici su pozvani da mole za “našu kršćansku braću i sestre u Indiji, koji se suočavaju s uznemiravanjem i nasilnim napadima”.

Posljednjih su godina kršćani u Indiji osudili an očiti porast protukršćanskog nasilja i hinduistički ekstremizam. Hinduističke rulje — često potaknute lažnim optužbama za prisilno obraćenje — napadale su kršćane, uništavale crkve i ometale vjerske službe.

Američki pas čuvar vjerskih sloboda nedavno urgirao Bidenovu administraciju da doda vladu Indije na popis najgorih svjetskih kršitelja vjerskih sloboda, navodeći indijsko “povećano transnacionalno ciljanje vjerskih manjina i onih koji zagovaraju u njihovo ime”.

Biskupi su promicali rad g Katoličko bliskoistočno udruženje za dobrobit (CNEWA), utemeljio papa Pio XI 1926. kao “instrument ljubavi i znak nade za one u potrebi rasute diljem povijesnih, ali nestabilnih zemalja drevnih istočnih crkava – Bliskog istoka, sjeveroistočne Afrike, Indije i istočne Europe.”

27. lipnja: Vjera na djelu

Molite da poslovni čelnici budu slobodni promicati kulturu života na svojim radnim mjestima, pozvali su biskupi.

Naime, biskupi su raspravljali o Zakon o pravednosti trudnica, koji zahtijeva od poslodavaca da udovolje ženama zbog ograničenja na radnom mjestu koja proizlaze iz trudnoće, poroda ili srodnih medicinskih stanja i koji je imao punu potporu USCCB-a kada su zakonodavci razmatrali prijedlog zakona 2022. Međutim, propisi koje je izdalo Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja predsjednika Joea Bidena ovo godine tumačili povezana medicinska stanja obuhvaćena zakonom uključiti i pobačaj.

Američki biskupi prošlog mjeseca podnio tužbu koja traži od suda da ukine pravilo o prilagodbi pobačaja.

“[R]religiozni poslodavci trebali bi poštovati namjeru pro-žena, pro-života zakona koji je Kongres usvojio i trudnim zaposlenicama dati razumne prilagodbe koje im omogućuju zdravu trudnoću,” zaključili su biskupi.

28. lipnja: Uljuđenost

Na današnji dan katolike se poziva da mole da nam “Bog da milost da se sjetimo dostojanstva svih i pozovemo druge da čine isto.”

“Kao Crkva i narod smo polarizirani i podijeljeni. Ali kako piše papa Franjo u Fratelli Tuttimožemo tražiti ‘bolju vrstu politike, onu koja je istinski u službi općeg dobra’”, napisali su biskupi.

“Možemo se vidjeti kao članovi jedne obitelji. Možemo tražiti susrete i rast. Možemo identificirati zajedničke vrijednosti. Možemo slušati da bismo razumjeli. Možemo zajedno tražiti istinu. Zajednički možemo doći do kreativnih rješenja za probleme s kojima se suočava naš svijet.”

U tu svrhu biskupi promovirao inicijativu formiranu 2021 nazvao “Civiliziraj to,” osmišljen za promicanje uljudnosti usred političke polarizacije, pozivajući se na encikliku pape Franje iz 2020 Fratelli Tutti.

29. lipnja: Katoličko zdravstvo

Molite se danas da vlade poštuju savjest svih pojedinaca i institucija koje se brinu za bolesne i ranjive, rekli su biskupi.

“Kršćani su stoljećima nastavljali Kristovu službu iscjeljivanja gradeći ustanove posvećene medicini i pratnji umirućih. Međutim, katoličke bolnice i medicinski djelatnici danas se suočavaju s brojnim izazovima za svoje poslanje”, rekli su biskupi.

Među tim izazovima, rekli su, su erozija zaštite savjesti pod Bidenovom administracijom za medicinske stručnjake koji se protive praksama i postupcima kao što su pobačaj i transrodne operacije.

S obzirom na to, katolici se mole da mole da vlade poštuju savjest svih pojedinaca i institucija koje se brinu za bolesne i ranjive. I biskupi su tražili da katolici prijavite se za primanje upozorenja o novim prilikama da se vladinim agencijama da do znanja da “podržavaju pravo Crkve da upravlja svojim institucijama u skladu s njezinom vjerom u Isusa Krista”.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Skupine koje se zalažu za pobačaj dosegnule su prag potpisa za dobivanje amandmana na glasačkom listiću u Arizoni

Katoličke vijesti

Vlasti pozivaju stanovnike Bavarske da poslušaju naredbe o evakuaciji

Katoličke vijesti

Ateist Richard Dawkins sebe smatra ‘kulturnim kršćaninom’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti